Hlavní obsah

Topit se dá podlahou, stropem i zdmi

Právo, Karolina Černá

Ať už zvolíme podlahové, stropní, stěnové vytápění nebo jejich kombinaci, můžeme si být jisti, že místnost vyhřejí rovnoměrně. Topení není kromě termostatu na stěně vidět a ani nikde nepřekáží.

Foto: Fenix (4x)

Tenké elektrické podlahové topné fólie Ecofilm F neruší vzhled interiéru a u energeticky úsporných domů a bytů jsou jako zdroj tepla ideální.

Článek

Velkoplošné vytápění nízkoteplotními systémy zažívá boom především díky tlaku na snižování energetické náročnosti budov - při zachování tepelného komfortu uvnitř novostaveb klesá výkon potřebný k jejich vytápění.

Konstrukční provedení otopné plochy je nejčastěji elektrické nebo teplovodní. Ve větších prostorách, u rodinných domů, je v prvním případě ekonomické propojení s fotovoltaickými systémy a úložnými bateriemi, ve druhém se vyplatí kvůli ohřevu vody např. tepelné čerpadlo, solární panely.

Foto: Ekoterm

Snadno ovladatelný a přehledný termostat Ekoheat Reg 002 pro podlahové vytápění, s podlahovým teplotním snímačem. Termostat je vybaven aretací (dětskou pojistkou) pro zamezení nechtěné manipulace s nastavenou teplotou, např. dětmi nebo hosty.

Sálání velkých ploch

Výhodou velkoplošných nízkoteplotních systémů je, že interiér vytápějí nejen stejnoměrně, ale také bez víření prachu a prakticky bezúdržbově. Teplotu v místnosti navíc vnímáme o 1 až 3 °C vyšší, než jaká ve skutečnosti je.

Systémy ovládáme termostatem, ručně i dálkově např. prostřednictvím mobilu. Volit lze stejnou teplotu v celém bytě, ale i různou v jednotlivých místnostech.

Termostaty nabízejí řadu funkcí jako třeba odklad zapnutí topení na konkrétní den, hodinu. Čidlo vnímá teplotu v pokoji. Když poklesne pod stanovenou hodnotu, topení se zapne. Překročí-li teplota daný limit, zase se vypne.

Foto: Ekoterm

Digitální termostat s Wi-Fi ovládáním pomocí mobilu nebo tabletu. Barevný displej zobrazuje aktuální teplotu, díky tomu ihned zjistíme, jaká je v prostoru teplota.

Podlahové vytápění je již v českých domácnostech poměrně časté, na stěnové a stropní se upíná pozornost teprve v posledních letech.

Efekt takového vytápění je přitom velmi podobný tomu podlahovému. Strop má navíc tu výhodu, že nemusíme zvažovat překážky, jako je rozestavěný nábytek.

Foto: Ekoterm

Dvoužilový topný kabel s výkonem 10 W/m a plným ochranným opletením je určen pro vytápění a temperování budov, ale také na ochranu potrubí proti zamrzání.

Od stropního vytápění někdy odrazuje obecně známý mýtus, že teplo stoupá vzhůru, takže není možné vyhřát místnost ze stropu. Ve skutečnosti však teplo nestoupá nahoru, šíří se všemi směry do chladnějšího prostředí (materiálu). Stoupá jen teplý vzduch, protože je lehčí. Pod stropem pak vytvoří asi 20cm vrstvu, která neklesá, chladnější vzduch zespodu se k ní nedostane.

Teplota stropu po zapnutí topení roste a začne se zvyšovat sálavý tepelný tok. Jde o stejný jev jako např. u kachlových kamen - na vzdálenost jednoho až dvou metrů cítíme, jak ze zdroje sálá teplo.

Čím vyšší je povrchová teplota, tím větší a pocitově znatelnější je sálání. Toto sálání (tepelné nebo infračervené záření) neohřívá vzduch, ale pevné předměty, na které dopadá. S výjimkou již zmíněné 20cm vrstvy pod stropem je tak i při stropním vytápění teplota vzduchu v celé výšce místnosti stejná.

Foto: Fenix

Nejintenzivnější je sálání v kolmém směru k rovině zdroje - u stropního vytápění je sálání směrováno nejvíce na podlahu, nábytek a částečně i stěny. Od těchto ploch se ohřívá vzduch v místnosti.

Vytápění elektřinou

Elektrické plošné vytápění reaguje rychle na zapnutí a vypnutí, neakumuluje teplo. Topné rohože a okruhy, fólie či kabely se instalují přímo pod podlahovou krytinu, nebo se ještě překrývají stěrkou či mazaninou.

Topná část podlahy je nízká, topení lze instalovat přímo pod plovoucí podlahy, pod laminát, vinyl, keramickou dlažbu. Jde-li o dlažbu ze slinuté keramiky, lze z ní vyrobit sálavý panel.

Keramické a skleněné sálavé panely se stejně jako infrapanely uplatňují na stropech a na stěnách, často ve velmi dekorativní podobě. U stropní topné fólie je třeba použít sádrokartonové podhledy.

Foto: Fenix

Vyhříváme-li podlahu z dlažby, volíme topné kabely nebo rohože Ecofloor. Kabely a rohože můžeme použít jako hlavní vytápění, nebo jen jako komfortní vyhřívání podlahy např. v koupelně.

Při výběru výrobku pozor na maximální povrchové teploty, které může mít podlahové vytápění v kontaktu s danou krytinou. Také pamatujme, že tzv. hygienické teplotní maximum teploty podlahy s podlahovým vytápěním v místnostech s dlouhodobým pobytem osob je předpisy omezeno na 27 °C.

Provoz elektrického vytápění se vyplatí v menších prostorách (předsíňka, koupelna), u staveb s nízkou a nulovou energetickou náročností.

Foto: Rako

Nejčastěji se elektrické podlahové vytápěni využívá v koupelnách. Keramická dlažba je pak bosým chodidlům hřejivým balzámem.

Teplovodní systém

Funguje tak, že předehřátá voda teče k tzv. rozdělovači topných okruhů, díky němuž se rozděluje dále do místností podle našich požadavků. V podlaze, ve stěnách, ve stropě jsou umístěny trubky z pružných plastů, jimiž ohřívaná voda protéká.

V otopné soustavě proudí voda o relativně nízké teplotě okolo 40 °C, což nám do jisté míry garantuje úsporu v podobě nižší spotřeby paliva zhruba o 5 až 15 %.

Foto: Ekoterm

Systémové desky Ekoheat Cell využijeme pro suchou instalaci topných kabelů pod plovoucí laminátové a dřevěné podlahy.

Foto: Fenix

Skleněný Ecosun GS Slim (v černém, bílém a zrcadlovém provedení) je bezrámový sálavý panel. Svými rozměry vyhovuje instalaci na výšku, hodí se do malého prostoru.

Teplovodní topení potřebuje při instalaci více stavebních úprav, takže je ideální řešit ho již ve fázi projektu. Mokrý nebo suchý systém se hodí s pomocí instalatérů i pro renovace.

Systém akumuluje teplo více než elektrické vytápění, takže teplo po vypnutí systému vydrží déle. Vyplatí se ve větších domech, v nichž ho propojíme se zařízením na ohřev vody (plynový kondenzační kotel, tepelné čerpadlo).

Foto: Rehau

Vizualizace ukazuje možnosti uložení teplovodního vytápění, vpravo nenápadná skříňka s rozdělovačem vody.

Foto: Rehau

V případě teplovodních systémů se voda v trubkách zabudovaných v podlaze, ve stěně po zapnutí pomaleji zahřívá a po vypnutí pomaleji chladne.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám