Hlavní obsah

Terasu mohou zdobit i pokojové rostliny

Novinky, Eva Rajlichová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud přemýšlíte o správných rostlinách pro vaši terasu či předzahrádku, možná už máte některé doma a nevíte o tom. Některé pokojové rostliny totiž mohou být uvnitř stejně jako venku.

Článek

Většina pokojovek jsou rostliny, jejichž původním domovem je volná příroda. Čím přirozenější prostředí a režim jim vytvoříte, tím lépe se jim bude dařit. A proto při zachování několika zásad své pokojové rostliny umístit i ven - třeba na terasu.

Tady mají rostliny více světla a vzduchu a často prospívají mnohem lépe i díky tomu, že jsou v přirozenějším prostředí. "Určitý problém může být s teplotou - pokud rostlinu kupujete zjara, měla by mít za sebou nějaký čas strávený venku. Vždy dejte pozor na teplotní výkyvy, " radí nizozemská floristka Maria de Haan.

O rostliny, které mají v interiéru i exteriéru nezastupitelnou funkci, se musíte dobře starat. Nezalévat je dříve, dokud nezkontrolujete, zda je zemina suchá nebo vlhká. Kvetoucí rostliny přihnojujte jednou týdně a zelené rostliny jednou za čtrnáct dní. V interiéru je neumisťujte nad zapnutý radiátor topení.

Omamná gardénie

Gardénie může v létě zůstat venku, ale pokud teploty klesnou k 10°C, musí se přenést dovnitř. Je to stálezelený, hustý keř s lesklými, sytě zelenými kožovitými listy. Smetanově bílé květy připomínají růže a  omamně voní. 

Jemná a krásná - to je gardénie. Foto: Holandská květinová kancelář

Gardénie mají rády světlo, nikoli však přímé slunce. Ideální je zálivka dešťovou nebo převařenou vodou. Obsah vápníku v neupravené vodě rostlině vadí natolik, že jí zežloutnou listy. Můžete je pěstovat i v interiéru, ale pamatujte na to, že s ohledem na místo původu (subtropické a tropické oblasti Asie a jižní Afriky) preferují vyšší vzdušnou vlhkost.

Citrusy - krásné po celý rok

Sladce vonné květy, neopadavé listy a výrazně zbarvené plody - Citrofortunella microcarpa je atraktivní po celý rok. Je možné ji na lehce stíněném a chráněném stanovišti i letnit. Na zimu je vhodné přesunout ji do chladnější místnosti v interiéru. Plody, které zdobí rostlinu, jsou velmi kyselé a nejsou určené k jídlu.

Smaragdově zelené listy a zářivě žluté či oranžové plody - to jsou citrusy.  Foto: Holandská květinová kancelář

Obecně platí, že citrusy se dají pěstovat i jako pokojové rostliny, ale potřebují hodně světla. V interiéru jim vyhraďte místo u okna na jihovýchod až jihozápad. Při dobré péči vám budou partnerem na celý život. Užitečná rada: čím větší květináč nebo kontejner vyberete, tím mohutněji a bohatěji se rostliny rozrostou.

Masožravá špirlice

Barvě a vůni láček špirlice (Sarracenia) nedokáže hmyz odolat. Jakmile vleze pod záklop, sklouzne dolů a utopí se v tekutině na dně, protože nedokáže vylézt po hladkých vnitřních stěnách. Hnojení není potřeba, tato "masožravka" se obslouží sama. Jako zdroj výživy jí dostatečně poslouží ukořistěný hmyz.

Vypadá nevinně, ale je masožravá - špirlice. Vypadá nevinně, ale je masožravá - špirlice.  Foto: Holandská květinová kancelář

Přikrmování rostlin se doporučuje pouze v omezené míře. Neúměrné množství uměle dodané potravy může způsobit nežádoucí hnilobné procesy poškozující listy. Sarracenia vyžaduje pravidelnou zálivku - substrát by neměl nikdy zcela vyschnout. Poměrně náročná je i na světlo.

Romantický břečťan

Břečťan popínavý je takřka nezničitelný - daří se mu na světle i ve stínu, na zahradě i uvnitř domu. Pokud kořenový bal vyschne, stačí ponořit květináč do vody a poté nechat přebytečnou vodu odtéct. Roste poměrně rychle.

Břečťan je poměrně odolná a nenáročná rostlina. Foto: Holandská květinová kancelář

Výhonky lze snadno tvarovat podle opory a pokud chcete, můžete z břečťanu v místnosti nebo na zahradě vytvořit celou zástěnu. Zajímavého efektu dosáhnete, když sesadíte dohromady různé odrůdy. Ty se od sebe mohou lišit velikostí, tvarem a především barvou listů.

Jako lidská dlaň

Fatsia je příbuzná břečťanu a hodí se i pro umístění venku. Za chladných dnů ocení, když ji z balkónu či terasy přenesete dovnitř. Její latinský název je pravděpodobně odvozen od japonského slova hachi (osm) a odkazuje na velký počet laloků u jednotlivých listů. Ty jsou doširoka rozevřené, připomínají lidskou dlaň.

Ačkoli fatsie vypadá mohutně, její listy mají vysokou světelnou propustnost. Foto: Holandská květinová kancelář

Vyžaduje světlé, vzdušné stanoviště, chráněné před přímým sluncem. Má ráda bohatou zálivku, ale nesmí zůstat stát ve vodě. Listy pravidelně otírejte vlhkým hadříkem a jednou týdně přihnojujte. Radost vám pak bude dělat silná rostlina s lesklými listy.

Roztančená ostřice

Ostřice se roztančí i nejslabším závanem větru, a projdete-li kolem, zašustí jako letní louka. Můžete být bez obav, i pokud se její lodyhy náhodou ohnou, pokaždé se znovu narovnají.

I ten nejjemnější závan vzduchu rozpohybuje tuto jasně zelenou ostřici. Foto: Holandská květinová kancelář

Vzhledem k tomu, že jejím přirozeným prostředím jsou břehy řek a mokřady, prospívá jí nejlépe dobře provlhčený substrát. Ostřice je vhodná pro vytvoření opticky výrazných bodů a je obzvlášť dekorativní, pokud ji necháte narůst do výšky.

Reklama

Výběr článků

Načítám