Hlavní obsah

Tepelné čerpadlo nejvíc pomůže ve starších domech

Právo, Sylva Svobodová

Tepelné čerpadlo se vyplatí hlavně tam, kde je spotřeba energie vysoká a úspory nákladů na chod rodinného domu tématem číslo jedna. Hodí se sice do novostaveb, ale mnohem větší službu přinese majitelům starších domů.

Foto: Stiebel Eltron

Tepelné čerpadlo výrazně sníží energetické náklady na provoz rodinného domu. Využívá se na vytápění a ohřev teplé vody, v létě umí chladit místnosti.

Článek

Výběr vhodného tepelného čerpadla je individuální, obrátíme se vždy na zkušeného odborníka a kvalitní firmu. Sledujeme zejména tzv. topný faktor, který udává množství produkovaného tepla v porovnání k množství potřebné energie.

Foto: Stiebel Eltron

Tepelné čerpadlo, které pracuje na principu vzduch/voda. Vhodné tam, kde probíhá rekonstrukce topné soustavy.

Za efektivní se považuje čerpadlo, které nabídne hodnotu topného faktoru 3 a vyšší. To zkrátka znamená, že v porovnání s jinými systémy vytápění lze ušetřit přibližně dvě třetiny nákladů na vytápění. Většina kvalitních tepelných čerpadel se přitom ovládá pomocí chytrého telefonu nebo notebooku, a tak je obsluha komfortní. Nemusíme vstávat a chodit regulovat do kotelny teplotu, kterou chceme změnit v obývacím pokoji nebo bazénu.

Foto: Vaillant

Volbu tepelného čerpadla konzultujeme s odborníkem, který navrhne projekt, zajistí realizaci a předání včetně stavebního povolení či ohlášení. Čerpadlo je praktické insatlovat od jara do podzimu, kdy je možné vypnout stávající topný systém.

Tepelné čerpadlo se nevyužívá jen pro vytápění a ohřev teplé vody, v létě s ním můžeme chladit obytné místnosti.

Praktické rady

Určitě si necháme od výrobce předběžně spočítat provozní náklady při vytápění tepelným čerpadlem. Tato služba by měla být zdarma a pomůže nám v rozhodování. Důležité jsou výrobky se zabudovaným měřičem tepla a počítání odebrané energie. Jedině tak rychle zjistíme, zda čerpadlo šetří tolik, kolik má.

Foto: Stiebel Eltron

Kvalitní tepelné čerpadlo je v provozu tiché a jeho chod ani nevnímáme. Jeho návratnost je podle typu od 3 do 9 let.

Preferujme dodávku na klíč, vše od projektu přes realizaci po předání. Firma za nás vyřídí i potřebné dokumenty na úřadech a ušetří nám čas.

Nutné je stavební povolení, v případě systému vzduch/voda postačí stavební ohlášení. Tepelné čerpadlo je vhodné instalovat od jara do podzimu, kdy se může odstavit stávající systém vytápění.

Cena pro rodinný dům se pohybuje od 150-300 000 Kč, a to v závislosti na typu, výkonu a způsobu připojení. Návratnost se pohybuje od tří do devíti let, lze ho využívat celoročně.

Foto: Daikin

Vysokoteplotní tepelné čerpadlo Altherma vzduch-voda je vhodné pro rekonstrukce, skvěle nahrazuje tradiční kotle. Může být kombinováno se solárním připojením, s radiátory. Má nízkou spotřebu energie v kombinaci s výrobou teplé vody.

DOZVÍTE SE RYCHLE… Odpovídá ING. DAVID ŠAFRÁNEK, technik společnosti Stiebel Eltron
Jaké jsou výhody a nevýhody tepelného čerpadla?
Zásadní výhody: velmi nízké náklady na vytápění a přípravu užitkové vody, zhruba jsou třetinové. Domácnosti mají dále levnější sazbu elektrické energie, a tedy v průměru o polovinu levnější provoz (vaření, žehlení, světlo...). Jistou nevýhodou je vyšší vstupní investice na pořízení provozně levného zdroje tepla. Investice má ale rychlou návratnost, a to i při rekonstrukci, kde se musí zrušit stávající kotelna.
Komu tepelné čerpadlo doporučujete?
Vhodné je pro všechny domácnosti. Dnes se tepelná čerpadla instalují i do rekreačních objektů, kde slouží k ohřevu bazénových hal, chlazení a vytápění průmyslových hal, jako rekuperátory tepla z technologických procesů.
Panují nějaké obavy kolem čerpadel mezi laiky?
Spousta lidí si myslí, že tepelné čerpadlo je hlučné a drahé. To je možné jen u nekvalitních výrobků. Tepelné čerpadlo je v provozu tiché, málokdo pozná, zda tzv. jede či nikoli. U novostavby, kde se od vstupní investice tepelného čerpadla odečtou nezrealizované náklady na jiný zdroj tepla, je návratnost takřka vždy do pěti let.
Který typ vybrat a proč?
Pro každý objekt se hodí jiný typ tepelného čerpadla. Nejprodávanější je ale buď vnitřní vzduchové tepelné čerpadlo, nebo zemní kompaktní čerpadlo. Kompaktní znamená, že má v sobě integrovaný zásobník teplé užitkové vody a vypadá jako větší lednička se stejnou maximální provozní hlučností.
Mohou se stát při výběru typu čerpadla chyby?
Ano, a poměrně závažné. Hlavním kritériem by neměla být cena, ale kvalita výrobku a následný servis. Dobrá čerpadla už v sobě mají integrované elektroměry a kalorimetry (měřiče vyrobeného tepla), aby si člověk mohl kdykoli odečíst přesné hodnoty a díky tomu si mohl vyčíslit provozní úspory. Dobrou službou jsou zelené linky na servis, které navíc platí veškeré vícenáklady na vytápění pomocí jiného zdroje tepla při výpadku tepelného čerpadla. Kvalitní výrobci mají i delší záruční doby, než je samotná návratnost tepelného čerpadla.
Jak vlastně funguje tepelné čerpadlo?
Pracuje na stejném principu jako všem známá chladnička, jen v opačném režimu: odebírá tepelnou energii z okolí a přenáší ji do topného systému. Tepelná čerpadla dělíme na několik typů podle zdroje vstupní energie, nejčastější kombinace jsou: země/voda, voda/voda a vzduch/voda. Obecně platí, že pro nově stavěné domy s volným pozemkem bez terénních úprav jsou vhodné hlubinné vrty nebo zemní kolektory (země/voda). Tam, kde probíhá jen rekonstrukce topné soustavy, volíme raději kompaktní tepelné čerpadlo vzduch/voda, které můžeme umístit téměř kamkoliv. V místech s dostatkem studniční měkké vody s celoroční teplotou minus 9 °C se preferuje typ voda/voda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám