Hlavní obsah

Také vám myšlenka předmětů na jednorázové použití není blízká? Tak to se vám zalíbí tenhle příbor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud máte dojem, že jednorázové použití předmětů není ideální, a ani fakt, že jsou z materiálů snadno rozložitelných v přírodě, to ve vašich očích nijak výrazně nevylepšuje, tak jste na tom patrně stejně jako Mostafa Khattab z Dubaje. Ani on se nechce smířit s myšlenkou, že by se předměty měly používat jen jednou a pak vyhodit. Na mušku si vzal příbor, kterému přidal novou funkci.

Dubajský start-up představuje vysaditelné příbory z pšeničné slámyVideo: Reuters

 
Článek

Pokud se řekne jednorázově použitelné zboží, mnozí z nás si mezi prvními předměty představí příbory. Jejich plastové varianty jsou u nás od roku 2022 zakázané, a tak se v restauracích s rychlým občerstvením často setkáváme s jejich „udržitelnou“ náhradou. Máme tu příbory vyrobené ze dřeva, z bambusu, papíru, biologicky rozložitelného plastu, ale třeba i z cukrové třtiny nebo ze slámy.

Právě poslední typ příborů se rozhodl dubajský designér Mostafa Khattab upravit. Nelíbí se mu totiž už samotná myšlenka jednorázového použití. Proto navrhl příbor, který je vyrobený ze slámy, ovšem používat jej lze bez problémů i pět let.

To hlavní v sobě ale skrývá konec každého náčiní, ať již je to nůž, vidlička, nebo lžíce. Tvoří jej totiž tobolka, v níž je ukryto semínko některé z plodin či bylinek. „Kdo by nerad zahradničil? Sedíme tu na zahradě, kde máme už zasazenou mandarinku, lilek, chilli. A teď zasadím lžičku a budu mít bazalku, pak ještě mátu, pažitku. Myslím, že je to fantastické,“ ukazuje designér hlavní myšlenku příboru nazvaného BloomSpoon (Kvetoucí lžíce), který je zakladatelem stejnojmenného start-upu.

Bydlete ekologicky, uleví se přírodě i vaší peněžence

Tipy a trendy
Foto: Reuters

Dubajský start-up představuje vysaditelné příbory z pšeničné slámy

Jak dále ukazuje, kdo chce, může si do země zasadit celou lžičku. A to beze strachu, že si zanese plast do záhonku, protože jde o biologicky snadno rozložitelný materiál, konkrétně pšeničnou slámu. Komu se ale myšlenka vidliček, nožů a lžiček trčících z hlíny moc nezamlouvá, může si prostě jen ulomit ve vodě rozpustitelnou tobolku, semínka z ní vysypat a zasadit je tradičnějším způsobem.

Designér první sady příboru v minulých dnech představil na setkání majitelů gastronomických podniků, aby je s novou myšlenkou seznámil. „Myslím, že to tady v Dubaji bude trefa do černého, protože je tu spousta plastového odpadu, například pytlíky,“ chválí nápad barman Emil Bukharov a dodává: „Tohle je hezká a jednoduchá myšlenka, že to nejprve použijete na jídlo a pak to můžete používat dál, a dokonce zasadit.“

Zasadit si můžete i tužku

Pokud vám tento nápad připadá povědomý, máte pravdu. Už před jedenácti lety byla světu poprvé představena tužka nazvaná Sprout (Klíček). I ona funguje běžným způsobem, tj. jako obyčejná grafitová tužka, která je rovněž zakončena tobolkou. A v ní jsou také ukryta semínka. Autorem původního nápadu tužky-klíčivky byl americký student designu a robotiky Mario Bollini. Jeho idea se poté zalíbila trojici Dánů – Michaelu Christiansenovi, Kasperu Tikjøbovi Andersenovi a Jonathanu Løwovi –, kteří mu ji pomohli rozvinout a realizovat.

Tužky lze již dnes koupit v mnoha zemích světa. Kromě nejrůznější druhů bylinek, zeleniny a okrasných květin mohou v sobě mít i semínka stromů, například smrku.

Unikátní tužka po dopsání rozkvete

Tipy a trendy

Anketa

Líbí se vám nápad se semínky na konci příboru?
Moc, je to skvělý nápad
14,6 %
Inu, planetu to asi nespasí, ale může s tím být zábava
54,8 %
Moc mě to nenadchlo
4 %
Je to nesmysl k ničemu
26,6 %
Celkem hlasovalo 1083 čtenářů.

Výběr článků

Načítám