Hlavní obsah

Stylová chalupa po rekonstrukci sálá pohodou

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrátit starému domu předválečný ráz a současně ho dispozičně a technologicky přizpůsobit modernímu bydlení. Takový byl záměr majitele, který se pustil do náročné rekonstrukce. Neslevil ze svých představ a na zdařilém výsledku je to vidět.

Foto: Gebas Atelier Architects (9x)

Původní nemovitost po rekonstrukci, která trvala déle než dva roky. Obnovila se střešní konstrukce a krytina, integrovalo se příčné křídlo se vchodem a schodištěm.

Článek

Důraz na detail, výběr kvalitních materiálů a řemeslného zpracování, to je základ úspěchu. Přesně to vnímáme při návštěvě chalupy Winterflur, která se nachází v Podkrkonoší, v obci Čermná.

„Její rekonstrukce trvala přes dva roky a nyní slouží jak k soukromému bydlení majitelů, tak částečně i na pronájem. K původní stavbě přibylo hlavně příčné křídlo se vchodem a schodištěm,“ vysvětluje autor realizace, architekt Miroslav Gebas. My oceňujeme také cit pro zachování tamější architektury a modrošedé obzory s výhledem na vrcholky Krkonoš.

Foto: Gebas Atelier Architects

Okna jsou dřevěná špaletová, kamenný obklad z přírodního křemence v přírodních hnědých, béžových a červených tónech – materiál kvarcit brown, omítka světle přírodní barvy.

Rekonstrukce od podlahy ke střeše

Dům se nachází v tiché otevřené krajině, velký pozemek přirozeně navazuje na louky a les. Místo se starou chalupou, kde se dá tušit genius loci, je dobrý důvod k rekonstrukci. I když je to pro majitele vždy náročné období.

Foto: Gebas Atelier Architects

Rekonstrukce proběhla s citem a důrazem na každý detail. Majitel vrátil chalupě původní vzhled a přizpůsobil ji modernímu stylu bydlení.

Zásadní byla výměna střešní konstrukce a krytiny za velmi odolný hliník, na řadu přišla i nová dvojdílná špaletová okna a hlavně zapuštění příčného křídla.

Změny byly rozsáhlé, mimo jiné proběhly terénní úpravy s finálním osázením květin. Zahrada se uspořádala nejen k odpočinku, ale i k zábavě: nechybí ohniště, koupací jezírko a zahradní altán s kovaným krbovým grilem.

Foto: Gebas Atelier Architects

V kuchyni je podlaha z masivních dubových fošen, u pracovní desky pro snazší údržbu majitelé volili keramickou dlažbu s povrchovou imitací dřeva.

V hlavní prostorné místnosti je dostatek denního světla, které vstupuje okny téměř po celý den směrem od jihozápadu.

Netradiční hloubka parapetu u špaletových oken je dána atypickou šíří zdí a paní domu ji šikovně využívá k uspořádání rozmanitých dekorací.

Foto: Gebas Atelier Architects

Centrální místnost má rozlohu 48 m2, je velmi útulná a nabízí dostatek přirozeného světla díky řadě oken, která jsou orientována na jihozápad.

V interiéru převládají přírodní materiály, retro prvky. Podlaha je z masivních odolných dubových fošen, které jsou vhodné pro případnou renovaci.

Kolem kuchyňské linky je položena keramická dlažba v imitaci dřeva, protože se skvěle udržuje. Nábytek z větší části vyrobil truhlář na míru, konkrétně jídelní stůl a židle jsou z jasanového dřeva.

Foto: Gebas Atelier Architects

Kuchyňská linka je vyrobena na zakázku, materiál masiv, povrch desky lamino. Dekorace a úchytky v decentním retro stylu.

Kamna jsou srdcem domu

Červená barva je hřejivá, přináší optimismus, energii, stmeluje rodinu. A v přízemí chalupy je nepřehlédnutelná díky originálním kachlovým kamnům. Mají lesklou povrchovou úpravu, slouží nejen k vytopení místností, ale dají se na nich usmažit i čerstvé hříbky z lesa.

Mají také další praktickou výhodu – teplý vzduch je veden i do horní místnosti nad kamny a spolehlivě ji vytopí. Báječná jsou hlavně v zimě. Lze je totiž přepnout do režimu „vytápění lůžka“ a zalézt s knihou v ruce přímo za pec.

Foto: Gebas Atelier Architects

Srdce domu tvoří červená kachlová kamna s lesklou povrchovou úpravou. Lze na nich vařit, přepnout do režimu vytápění lůžka. Teplý vzduch je veden i do horní místnosti nad kamny.

Foto: Gebas Atelier Architects

Klenutý strop je z původních cihel s přiznanými železnými traverzami. Ostatní stropy už nejsou dřevěné, musely být nahrazeny litým betonem.

Obytná část má zhruba 48 m2 a je opticky rozdělena na několik funkčních zón: vaření, odpočinek a zábavu. Kuchyňská linka je do tvaru písmene L se samostatným ostrůvkem na přípravu pokrmů, je tu i velký jídelní stůl, obytný koutek s pohodlnými křesílky a již zmíněná kachlová kamna.

Foto: Gebas Atelier Architects

Na neoploceném pozemku za chalupou je dětské hřiště, otevřené ohniště, uzavíratelný altán a velké koupací přírodní jezírko.

Zaujalo nás

Jedinečný je klenutý strop v centrální obytné místnosti. Je z původních cihel, jehož oblouky se v pravidelném rytmu střídají s ocelovými traverzami. Ostatní stropy už nejsou ze dřeva, původní musely být nahrazeny litým betonem.

Technické informace

Objekt: Zděná stavba, užitná plocha domu 300 m2, velikost přiléhajícího pozemku 15 000 m2. 

Okna dřevěná, dvojitá špaletová, podlahy v přízemí dřevěné, chodba dlažba a vinyl - imitace dřeva.

Vytápění: kombinovaný kotel na dřevo-plyn nebo uhlí-plyn a elektrické temperování. Dále podlahové topení, v přízemí v obývací části kachlová kamna 6 kW (ztráty 17 KW, elektrokotel 28 kW).

Fasáda: štít - dřevěný obklad (fošny), kamenný obklad z přírodního křemence v barvě hnědé, béžové a červené - materiál kvarcit brown, omítka světlé přírodní barvy.

Střešní krytina: Prefa falcovaná hliníková šablona, barva antracit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám