Hlavní obsah

Stěna pokrytá rostlinami zajímavě oživí nevýrazný prostor

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Design živých rostlin přemění všední stěny v působivý živý ráj. S tímto designovým nápadem jsme na veletrhu Pragointeriér New Design zastihli velkého fandu ekologie - Patrika Bobka, který nám v rozhovoru prozradil, jaké rostliny na stěnu použil a jaká je péče o takovou živou dekoraci.

Foto: Novinky

Patrik Bobko a jeho působivá stěna porostlá řadou různých rostlin.

Článek

Jak jste na nápad přišel - máte zálibu v zahradničení, v ekologii apod.?

Již delší dobu se zajímám o zelené technologie, ekologii a design. Zabýval jsem se bioplasty, využitím bioodpadu a zpracováním biomasy. Věnoval jsem se i samotnému pěstování na své zahrádce. Po ukončení spolupráce s neziskovou organizací na záchranu a obnovu deštného pralesa jsem hledal, co bych mohl dělat a abych byl stále v kontaktu s přírodou.

Začal jsem tvořit projekt na svoji zahradu a při studiu vertikálního farmaření jsem objevil i živé stěny jako doplněk do interiéru, které mi učarovaly, jelikož to je to, co mi v interiérech chybí - a tak jsem začal se stavbou. Svoje vědomosti a zkušenosti z hydroponického pěstování jsem přesunul na stěnu.

Co považujete za hlavní výhody stěny?

Stěny přinášejí osvěžení do moderních interiérů, které mi kvůli svým jednoduchým a přesným linkám připadají příliš prázdné. Díky živým stěnám se vrací příroda zpět do interiérů a budov, odkud byla vytlačena. Díky fotosyntéze rostliny očišťují okolní vzduch od různých organických částic a dodávají kyslík do místností. Přítomnost rostlin působí pozitivně na psychiku lidí, kteří tráví většinu svého času v uzavřeném prostoru.

Které rostliny jsou ve stěně umístěny?

Stěna je tvořena tropickými rostlinami, které jsou vhodné pro interiéry a nejsou tolik náročné na slunce, je možno je pěstovat hydroponním způsobem. Nejčastěji se používají rostliny ozdobné listem, které jsou nejméně náročné na světlo.

Kde jsou rostliny ve stěně usazeny?

Rostliny jsou usazeny v pěstební matraci, kde se vytvoří kapsy, do kterých je rostlina zasazena a dále v ní roste. Na vrcholu stěny je zabudován závlahový systém, jenž dodává rostlinám potřebné živiny.

Jaká je péče o takovou stěnu?

Stěna je navržena tak, aby potřebovala jen minimální údržbu. Díky automatickému zálivkovému systému je potřeba jen doplňovat pravidelně vodu a živiny do zásobníku, dle velikosti zásobníku jednou týdně, nebo až jednou měsíčně. Po nainstalování provedeme kontrolu po prvním měsíci pro případnou výměnu rostlin, které se neuchytily a poté stačí už jen tak 2x ročně stěnu pročistit.

Kolik stěna stojí - cca za metr čtvereční?

Cena za stěnu se různí dle rozměru a dle zakončení pohledovými částmi, které jsou vyrobeny tak, aby co nejvíce zapadaly do již hotového interiéru. Orientační cena jednoho metru se pohybuje okolo 13 000 Kč, včetně zálivkového systému a rostlin.

Kde jste se inspiroval?

Inspirovali jsme se hlavně prací Patricka Blanca, který systém zelených stěn začal propagovat po celém světě. Dále nás inspirovala potřeba více ozelenit interiéry a dodat jim život, který je běžný v přírodě. Naše první prezentace proběhla na výstavě Pragointeriér 2011.

Anketa

Líbí se vám takováto rostlinná stěna?
Ano
96,8 %
Ne
3,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 903 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám