Hlavní obsah

Starou půdu nahradil moderní mezonet

Právo, Karolina Černá

Vzdušnost, lehkost, kontrasty a hrany jsou typické pro mezonet, který vznikl půdní vestavbou ve více než stoletém domě na rušné brněnské tepně.

Foto: Petr Horník, Právo

Dispozice mezonetového bytu se přizpůsobily terase, proto je obývací část v druhém podlaží.

Článek

Do bytu ale ruch nedoléhá, pohodový interiér v šestém patře má naprosto odlišnou atmosféru, než je ta velkoměstská pod ním.

Prostor pro tento byt nabídla původní půda. Projektant navrhl zvednutí jedné strany sedlové střechy, čímž získal zadní část bytu bez střešní šikminy a dvouúrovňovou terasu.

Foto: Petr Horník, Právo

Prostor vstupní chodby opticky zvětšuje velké zrcadlo.

Podkrovní byt je v zimě vystaven chladu a v létě přímému slunci, jeho vnitřní klima je však díky izolaci minerální vatou (šířka 30 cm) a střešním oknům Velux komfortní.

Foto: Petr Horník, Právo

Pod schodištěm se stupni zapuštěnými do zdi je místo pro botník.

Foto: Petr Horník, Právo

Schodiště provází sytě červená výmalba, nad stupni jsou vestavěné bodovky. Tyče v zábradlí ponechávají otevřený průhled do prostoru.

Zkosené stěny bytu sice ubírají místo, na druhou stranu inspirují k vynalézavým řešením úložných prostor.

V mezonetu jsou kromě řady vestavěných skříní i dvě komory, jedna vedle koupelny v prvním podlaží, druhá vedle kuchyně v podlaží druhém. Pod střešní šikminou je i praktická vestavěná kuchyň s ostrůvkem na vaření a s odkládací plochou.

Foto: Petr Horník, Právo

Terasa s nábytkem z umělého ratanu je příjemným místem k posezení i grilování.

Byt naruby

Krásnému výhledu z příjemné terasy ve druhém podlaží projektant přizpůsobil dispozici bytu. Procházíme-li vstupní chodbou do prvního podlaží, míjíme po pravé straně dveře do koupelny, ložnice a dětského pokoje.

Po levé ruce od vstupních dveří začíná schodiště se stupni zapuštěnými do zdi, takže pod ním jsou dostatečně velké úložné i průchozí prostory.

Foto: Petr Horník, Právo

Tvar písmene Z závěsné skříňky kopírují i nohy konferenčního stolku a výmalba na krbu.

Konstrukce schodiště je lehká, vzdušný dojem umocňuje hravé zábradlí z kovových tyček. Stylová jednota použitého masivu schodiště, podlahy i dveří (bambus) do pokojů v prvním podlaží jsou předznamenáním dobrého vkusu majitelů bytu a snahy o vytvoření kontrastu.

Foto: Petr Horník, Právo

Kontrast vestavěné bílé kuchyně s černou pracovní deskou umocňuje světlo prostupující přes kyvná střešní okna.

Ve druhém podlaží oproti minimalismu prvního totiž nalezneme náznaky členěný volný prostor ústící přes obývací pokoj a prosklenou stěnu zasunovacích dveří na terasu s výhledem na historickou část Brna. Terasa má dvě úrovně, je na ní posezení i místo pro grilování.

Foto: Petr Horník, Právo

Písmeno Z v kombinaci bílých obkladů a červené malby.

Budiž světlo

V bývalém půdním prostoru byla nouze o světlo, naproti tomu mezonetový byt je prosvětlením v každé své části charakteristický.

Foto: Petr Horník, Právo

Černá knihovna s bílými policemi, bílé křeslo s černými ornamenty.

V dětském pokoji a v ložnici jsou elektricky a dálkově ovládaná střešní okna, jejichž otevírání a zavírání v určenou denní dobu lze naprogramovat.

Součástí ovládání jsou i dešťové senzory, které automaticky zavřou okna v době deště, i když majitelé nejsou právě doma.

Foto: Petr Horník, Právo

Barvy v dětském pokoji dávají tušit, kdo ho bude obývat, až trochu povyroste.

Originální světelný efekt v ložnici nabízí slepý arkýř, který projektant prosvětlil střešním oknem. Ve větší koupelně s vanou v prvním podlaží prostupuje světlo skrze fasádní okno.

Foto: Jaroslav Hejzlar

Slepý arkýř prosvětlil projektant střešním oknem.

V druhém podlaží přímo do prostoru bílé vestavěné kuchyně dopadá světlo třemi kyvnými střešními okny. Díky kyvnému otevírání a hornímu ovládání pod ně můžeme umístit nábytek.

Proti přehřívání zabezpečuje okna manuálně ovládaná venkovní markýza, která dokáže snížit teplotu uvnitř místnosti až o 5 °C.

Kontrast a písmeno Z

Nepřehlédnutelná je i výmalba bytu. Majitel se nebál sytého červeného odstínu v obývací části. Barva a rohy vytvářejí zejména v druhém podlaží předěly mezi jednotlivými nikami - bílá kuchyň, jídelní kout, krbová vložka, červená v obývací části a znovu bílá v prostoru s křeslem a knihovnou.

Černobílý kontrast je nejčastější na nábytku, ale i v koupelně. Zajímavý kontrast vytváří bílá tapeta s červenými body střídající se při přechodu z prvního do druhého podlaží se sytě červenou plastickou výmalbou.

Foto: Petr Horník, Právo

Mozaika ve větší koupelně kontrastuje s bílými zdobnými dlaždicemi. Zemi pokrývá praktická teaková podlaha.

Majitel přiznává, že má rád hrany, a kam se podíváme, tam jsou tvary asociující písmeno Z: pohled zespodu na schodiště, výmalba v obývacím pokoji na krbové vložce i protější stěně, tvar noh konferenčního stolku a zavěšené skříňky v obývacím pokoji.

Foto: Petr Horník, Právo

Květy na zdi i ve váze zútulňují ložnici, dva šedé pásy opticky prodlužují prostor pod střešní šikminou.

Na druhou stranu se tu prosazuje i ženský prvek - obrazy s africkými a indickými motivy, v kontrastních místech černobílé retro fotografie, trávy a květiny v oblých vázách, drobní motýlci na zdi, závěsné ozdoby zjemňující prostor.

Foto: Petr Horník, Právo

Velká vestavěná rohová skříň v ložnici slouží jako šatní prostor.

Dispozice bytu

Plocha: 132,8 m2

1. podlaží: koupelna s WC, komora, ložnice, WC, dětský pokoj

2. podlaží: kuchyň, jídelní kout, komora, obývací pokoj, terasa (30 m2)

Vytápění: plynový kotel, klimatizace, tepelné čerpadlo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám