Hlavní obsah

Stará vodní věž se proměnila v bydlení snů

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patrick Mets si v belgickém Steenokkerzeelu koupil nepoužívanou vodní věž, aby si v ní se svou rodinou vybudoval bydlení svých snů. Původní architektonické prvky se nesnažil potlačit, ale naopak z nich udělal hlavní přednosti interiéru.

Foto: Profimedia.cz

Bydlení ve věži má své kouzlo. Nechybí spirálovité schodiště, které si ve svých návrzích oblíbila i česká architektka Eva Jiříčná.

Článek

Do původních prvků a armatur majitel zakomponoval moderní design, na kterém se podílela taková studia jako Bham nebo Guzzini.

O podobném bydlení snil majitel už od mládí. Když objevil vodárenskou věž z roku 1941 poblíž letiště, neváhal a koupil jí. Rekonstrukci pak svěřil Mauro Brighamovi z Bham Design Studia. Rekonstrukce trvala pět let a byla velmi nákladná. Přišla cca na 1, 5 miliónu eur. Po dokončení věž s manželkou pojmenovali "Chateau d'Eau" - Vodárenská věž.

Foto: Profimedia.cz

Střed věže architekt využil jako tabule, která slouží ke kreativnímu vybití dětí i dospělých.

Mets pracuje jako ředitel financí a lidských zdrojů pro společnost Aremis. Jeho věž je vysoká cca 30 metrů a skýtá mu prostředí pro odpočinek po náročných pracovních dnech.

Potrubí majitel sladil s interiérem nalakováním

V prostoru mohou návštěvníci obdivovat industriální prvky - potrubí, kohoutky aj., které nechal majitel v prostoru vyniknout. Lakem je ale sjednotil s celkovým laděním interiéru.

Foto: Profimedia.cz

Do interiéru jsou zdařile zakomponovány i různé trubky a kohoutky.

Velkou výhodou interiéru jsou rozměrná okna, díky kterým prostor působí velmi vzdušně a otevřeně. Kulaté stěny ale vyžadují velmi citlivé rozmístění nábytku. Majitel se rozhodl dát jednotlivým kusům vyniknout a rozmístil je tak dál od sebe než v běžném interiéru.

Foto: Profimedia.cz

Interiéru dominuje přírodní dekorace.

Celý prostor je laděn do přírodních barev a dekorován rostlinami. Dominují mu jednoduché minimalistické linie. Interiér díky tomu působí elegantně a čistě.

Foto: Profimedia.cz

Prostor je ze všech stran prosvětlen a je velmi prostorný. Majitelé si tak mohli dovolit tmavší parkety, které jinak interiér opticky zmenšují.

Díky dostatku vody si majitel mohl dovolit vybudovat prostorově opravdu luxusní koupelnu s párem umyvadel a se sprchovým koutem s opravdu vysokým stropem.

Foto: Profimedia.cz

Prostorná koupelna umožňuje moderní řešení s párem umyvadel.

Díky tomu, že je budova zároveň památkou, musel majitel zachovat její ráz. Dnes je její současná podoba působivou vzpomínkou na někdejší průmyslové využití budovy.

Bydlení v atypickém prostoru nemusí být jen z nouze ctností, ale může se stát opravdovým zážitkem pro majitele i jeho hosty. Někteří lidé obývají například staré vagóny, pro které mají slabost. I ty vypadají po zdařilé rekonstrukci velmi útulně.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám