Hlavní obsah

Stadiony pro fotbalový šampionát v Rusku připomínají mořské živočichy

Novinky, Kristýna Křížová

Řada stadionů, které budou postaveny pro šampionát ve fotbale v Rusku, připomíná schránky mořských živočichů. Inspirace organickými tvary je pro tyto ambiciózní modely typická. Prohlédněte si návrhy staveb od Soči po Kaliningrad. Tam všude se totiž Rusové chtějí blýsknout novými fotbalovými stánky pro šampionát v roce 2018.

Článek

Šampionát bude hostit 16 stadionů v 13 městech. Třináct sportovních stánků vznikne speciálně pro tuto akci. Tři stadiony již existují, zbytek je v plánu nebo ve výstavbě. Zatím jsou připraveny jen moskevské Lužniky, stadiony v Petrohradě a Soči mají být hotovy v roce 2013. Celková plánovaná investice bude podle odhadů 3,82 miliard dolarů.

Nejdůležitější budova bude přestavěné Dynamo

Hlavní budovou šampionátu má být přestavěné ruské Dynamo. To pro akci přestaví nizozemský architekt Erick van Egeraat a jeho ruský partner Michail Posochin ze studia Mosproekt-2. Projekt VTB Arena - Stadion Dynamo Moskva patří se svojí rozlohou 300000 m² k největším stavbám v Rusku. Nová VTB Arena se má stát jedním z největších moderních designérských projektů v této zemi.

Odborníci oceňují zachování původní fasády Dynama. „Náročná stránka zpracování návrhu a vybudování této stavby přímo ztělesňuje ruské tradice, které musíme dodržet a ctít. Navrhli jsme design, který zahrnuje historii i kontext stadionu Dynamo i Petrovského parku a vytváří moderní ikonu 21. století," sdělil Erick van Egeraat.  Rekonstrukce stadionu má být dokončena v roce 2016.

Inspirace organickým designem

Oblé a prohnuté tvary a fasády připomínající hřbety mořských živočichů jsou pro řadu nově plánovaných stadionů typické. Řada staveb svými tvary připomíná cirkusové šapitó.

Foto: Profimedia.cz

Stadion s přízviskem Yubileyny vznikne v Saratově.

Největším hostitelským stadionem bude stavba v Moskvě - Lužnikách - tam je kapacita cca 90 tisíc diváků, v Petrohradě bude kapacita o dvacet tisíc menší.

Foto: Profimedia.cz

Model stadionu, který bude opraven ve městě Volgograd.

Pořadatelskými městy budou Jaroslavl, Jekatěrinburg, Kaliningrad, Kazaň, Krasnodar, Moskva, Nižnij Novgorod, Rostov, Petrohrad, Samara, Saransk, Soči, a Volgograd.

Foto: Profimedia.cz

Model stadionu Krasnodar.

Prezidentovi FIFA Seppu Blatterovi se nelíbila kritika neúspěšných kandidátů o pořádání mistrovství světa v letech 2018 a 2022, která proběhla v tisku. Podle něj by se ostatní země měly naučit prohrávat. Připravené plány organizace infrastruktury, atraktivní stadiony, to vše letos hrálo pro Rusko.

Foto: Profimedia.cz

Stadion Rostov na Donu bude mít kapacitu přes 43 tisíc diváků.

Pořadatelé soutěže potvrdili svou vizi expandovat s celou show do nových zemí. Rusko bude hostit šampionát poprvé v historii, stejně jako Katar, ve kterém se bude šampionát konat o čtyři roky později.

Foto: Profimedia.cz

Model stadionu Shinnik ve městě Jaroslavl, který bude pro FIFA opraven.

Ambiciózní projekty mají přilákat ještě větší zájem diváků z celého světa. Stadiony sice postrádají jednotnou architektonickou koncepci, ale jako jednotlivé stavby rozhodně zaujmou.

Foto: Profimedia.cz

Jekatěrinburský Tsentralny Stadium.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám