Hlavní obsah

Správné osvětlení prospívá zraku i duši

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zimě a předjaří mnoho lidí trpí absencí denního světla. Proto v tomto období v interiéru využíváme rozptýlené i cílené osvětlení. Jejich kombinace šetří oči a pozitivně ovlivňuje psychiku.

Foto: Bonami (2x)

V obývacím pokoji si vystačíme s centrálním závěsným zdrojem s dostatečnou intenzitou svícení. Svítidlo Pill za 999 Kč.

Článek

Děláme to často – takřka ve tmě jen při zapnuté stolní lampě doháníme pracovní resty nebo připravujeme v kuchyni pokrm na druhý den. Ostrý přechod mezi tmou a kuželem světla však namáhá zrak a snižuje koncentraci. Tělo v takových podmínkách produkuje spánkový hormon, rychleji se unavíme.

Především v kuchyni pak snadno dojde k úrazu. Tmu je dobré protnout intimním měkkým svitem pouze v ložnici, obýváku, když se chystáme ke spánku.

Foto: Tchibo

LED lampa s denním světlem simuluje sluneční svit při nedostatku přirozeného venkovního světla, je certifikovaným zdravotnickým výrobkem. Svítivost při vzdálenosti 15 cm dosahuje 10 000 luxů. Rozměry 24,5 x 27 x 14,5 cm za 2290 Kč.

Stropní svítidla

Rozptylují světlo po celé místnosti či nad její větší zónou (jídelní, pracovní). Bytům s nízkými stropy sluší tzv. stropnice, přisazená svítidla. Vhodné jsou bodové reflektory, lampy na dekorativní liště, které směrujeme podle aktuální potřeby.

Systém bodovek či LED panelů, zabudovaných v ploše rozsáhlého stropu, umožňuje v interiéru rozsvícení celé soustavy najednou i jejích jednotlivých částí.

Moderní závěsné lampy a tradiční lustry plní úlohu centrálních svítidel, dominujících pokoji i z designového hlediska. Do obýváku a ložnice se hodí zdobnější kousky z broušeného křišťálu, kovu a skla.

Foto: Westwing

Stropnice anglického výrobce Searchlight z řady Alera spojuje klasický a moderní vzhled, chrom a křišťál. Cena 2949 Kč.

V kuchyni, pracovně, ve větší koupelně a na chodbě si vystačíme s jednoduchými tvary a přímými liniemi svítidel z plastu, kovu a skla.

V dětském pokoji upřednostníme plast a papír, které patří k barevnějším a hravým materiálům. Jejich cena nebývá nijak vysoká.

Foto: Ikea

Závěsná Böja s ručně vyrobeným stínidlem působí lehce. Lze ji využít jednotlivě jako centrální svítidlo nebo v kombinaci s lampami z téže série. Materiál bambus. Cena 1490 Kč.

Zatímco stropnice instalujeme většinou do centra stropu, nebo jako nástěnné zdroje na zdi, závěsné typy situujeme nad frekventované prostory, tj. varné, přípravné centrum v kuchyni, nad jídelní, pracovní stůl (aspoň 60 cm nad jeho deskou).

Centrální svítidlo ve větších místnostech doplníme stolními, stojacími, nástěnnými lampami stejného stylu, tvaru stínidla (kulaté s kulatými, hranaté s hranatými), barvy.

Foto: Eglo

Ocelová LED stojací lampa Sarrione svým intenzivním svitem usnadní čtení na křesle. Cena 4790 Kč.

Lampy intimní i hravé

Stojací s funkcí stmívání vytvoří v ložnici klidnou soukromou atmosféru, podobně fungují lampičky či lucerny na nočních stolcích u postele. Ale třeba vedle ušáku, v němž si občas čteme, luštíme křížovky, má světlo zářit intenzivněji, abychom si nekazili oči.

Na pracovní stůl patří lampa s nastavitelným ramenem pro variabilitu směru osvětlení, pravákovi z levé, levákovi z pravé strany. Záření přitom nikdy neatakuje oči, ale dopadá pod jejich úroveň, nesmí se odrážet v monitoru počítače.

Foto: Ikea

Praktická pracovní lampa má ohebný kloub a směrovatelný kužel světla.

Do dětského pokoje se hodí lampa třeba v podobě zvířátka, které je dítěti zároveň kamarádem. Může mít funkci stmívání, často je opatřena časovačem, který ji v potřebnou dobu automaticky vypne. Děti mají rády pestrost, takže jako hračky mohou vypadat stropní i nástěnná svítidla.

Foto: Nordic day

LED Miffy zazáří v dětském pokoji. Materiál polyethylen. Kabel lampy je opatřen vypínačem s regulátorem jasu. Rozměry 25 × 25 × 50 cm. Cena 4239 Kč.

Doplňková světla

Menší bodovky slouží k orientaci v prostoru, když lemují stupínky schodiště, podobnou službu poskytují hybné reflektory zapuštěné do kuchyňské linky, digestoře, koupelnové skříňky, šatní skříně.

Foto: J. A. P.

Orientační bodovky lemují třmenové schodiště, noční přesun do dolní místnosti tak může proběhnout bezpečně.

Doplňková svítidla s menší intenzitou lze umístit k zrcadlu šatní či koupelnové skříně, nejlépe po jeho stranách tak, aby kužel světla dopadal na nás.

Foto: Ravak

V koupelně hrají prim bodovky – na koupelnové skříňce, na zdi nad vanou i na stropě. Se svíčkami vykouzlí relaxační intimní atmosféru.

Foto: Bauhaus

Bodové lampy na liště směrujeme podle potřeby. Rozměry: v. 160, š. 815 mm. Cena 2490 Kč.

Vedle bodovek uplatníme podélné LED pásy na spodních lištách skříněk či přímo uvnitř skříní a zásuvek.

Vsadit můžeme také na moderní LED květináče a nábytek, který využijeme jako odkládací stolky, kostky na sezení.

Foto: Philco

V digestoři Athena je zabudované úsporné LED osvětlení 2 x 2,5 W pro orientaci nad varným centrem.

Foto: Bonami

Svítící plastové květináče jejichž součástí je LED světelný zdroj, jsou ozdobou větší haly i obývacího pokoje. Cena od 4599 Kč.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Jak na tmu

Ke konci zimy trpí senzitivnější jedinci dlouhodobou absencí přirozeného denního světla. Někteří reagují mrzutostí a pomalostí, které odezní s prvními delšími dny a jarním sluníčkem, jiní však mohou zápasit s apatií až depresemi. Navíc, pracujeme-li denně pod zářivkou, v organismu stoupá hladina stresových hormonů ACTH a kortizolu.

Lidskému organismu prospívá přirozené venkovní světlo, které v sobě zahrnuje všechny barvy (vlnové délky) duhy. Proto v zimě pomohou procházky venku kolem poledních hodin, kdy je z celého dne nejintenzivnější.

Dobrou náladu podpoří stimulační světla s delší vlnovou délkou, tj. lampy se žlutým, oranžovým stínidlem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám