Hlavní obsah

Sloučením dvou bytových jednotek vzniklo útulné místo pro čtyřčlennou rodinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po pěti letech, po dokončení bytu pro Zuzanu, se architekti vrátili zpátky do pražských Vršovic. Shodou okolností do stejného činžovního domu z 30. let minulého století s velkými okny, vysokými stropy a parketovými podlahami. Tentokrát navrhli byt pro Přemka a jeho rodinu.

Foto: Alexandra Timpau a časopis Bydlení mezi panely

Majitelé bytu opravdu milují knihy a mají jich celkem velké množství. Proto chtěli v novém bytě velké a dobře přístupné knihovny.

Článek

V tomto případě se jedná o sloučení dvou bytových jednotek (2+1 s garsonkou). Vzniká jednoúrovňový byt 4+kk o celkové ploše 116 m2. Jen s malými dispozičními úpravami dosáhli architekti úplně jiného komfortu bydlení a vytvořili útulné místo pro život celé rodiny.

Stavebně rekonstrukční operací investor pověřil architektku Barboru Weinzettlovou z ateliéru 111 architekti.

První fáze byla kupodivu snadná

„Prvotní fáze, tedy vymyslet dispozici velkého bytu, byla kupodivu snadná a rychlá, práce nám šla dobře od ruky. Možná i kvůli tomu, že investor měl ve všech důležitých otázkách zcela jasno. Svá rozhodnutí během tvůrčího ani stavebního procesu neměnil, spolupracovali jsme na každém detailu, a to se odrazilo i na výsledku,” poznamenává architektka, která se věnuje především obytným a občanským stavbám včetně jejich interiéru a designu. Zabývá se také úpravami prostranství v našich městech.

Foto: Alexandra Timpau a časopis Bydlení mezi panely

Hned po příchodu do bytu se skrz hlavní obytný prostor otevírá průhled až do ulice.

Foto: Alexandra Timpau a časopis Bydlení mezi panely

S výjimkou jídelny a páru křesel je ostatní nábytek vyrobený na zakázku podle návrhu architektů.

„Dům byl stavěný jako trojtrakt, který má uprostřed betonové stropy a po obvodu, do ulice a vnitrobloku dřevěné. Tomu jsme museli přizpůsobit nové příčky. Po obvodu bytu jsou sádrokartonové, uprostřed bytové dispozice jsou z Ytongu,” vysvětluje architektka.

Hned po příchodu do bytu se skrz hlavní obytný prostor otevírá průhled až do ulice. „Do velké vstupní haly bez přímého denního osvětlení jsme vestavěli uzavíratelnou pánskou pracovnu, kterou osvětluje přes schodiště luxferové okno. To vzniklo v místě zrušených vstupních dveří do jedné ze dvou původních bytových jednotek,” říká architekt Jiří Weinzettl.

Sloučení bytů se neobešlo bez bourání některých vnitřních příček. Příliš nových zdí se ale nestavělo, protože architekti k předělování často použili vestavný nábytek, například u šatny.

Foto: Alexandra Timpau a časopis Bydlení mezi panely

Manžel pracuje doma, a proto chtěl samostatnou pracovnu pod uzavřením, což je kubus vestavěný do haly, kde denní světlo obstarává luxferové okno ústící do domovního schodiště.

Foto: Alexandra Timpau a časopis Bydlení mezi panely

V celém bytě je jednotná dubová podlaha. Zachovala se v dobrém stavu, stačilo ji přebrousit a v místech, kde byly původně dlaždice, doložit.

K neobvyklým, ale praktickým a zútulňujícím prvkům patří pohovka s postranními knihovnami vestavěná do podokenní niky v obývacím pokoji.

Celek budí dojem lákavého hnízda, kde najdou útočiště jak dospělí, tak děti. Součástí bytu je také ložnice se samostatnou koupelnou a v jeho protilehlé části dva dětské pokoje s oddělenými šatnami.

Celý interiér je laděn do světlých přírodních tónů, původní parketovou podlahu architekti ponechali, stejně jako špaletová okna a vnitřní dveře. S výjimkou jídelny a páru křesel je ostatní nábytek vyrobený na zakázku podle návrhu architektů. Tedy kuchyně, knihovny, šatna, koupelnový nábytek, vestavěné skříně, dámský pracovní kout i samostatná pánská pracovna.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám