Hlavní obsah

Sádrokarton urychlí stavbu i rekonstrukci

Karolina Černá, Právo, Karolina Černá

Systémů pro výstavbu příček existuje hodně. Oblíbeným řešením je suchá cesta s použitím sádrokartonových desek. Ty můžou mít hlavní slovo při stavbě a rekonstrukci domu, změně dispozic bytu i zabydlování podkroví.

Foto: Rigips

Únosnost desky Habito H je až 34 kg na jeden kotevní bod při použití vrutu do dřeva o prům. 5 mm. Předměty kotvíme bez předem nainstalovaných výztuh či výdřev.

Článek

Panely z lisované sádrové hmoty mezi dvěma silnými kartony použijeme pro příčky, předsazené stěny, podhledy i podlahy, dávají prostor pro instalaci rozvodů elektřiny i vody.

Práce s nimi násobně krátí čas potřebný ke stavění díky téměř úplné absenci mokrých procesů a nutných pauz na vysychání.

Proč se vyplatí

Se sádrokartonem lehce vyřešíme problémy s prostorem, zvukem nebo požární ochranou.

„K benefitům patří zejména jeho nízká hmotnost - příčku ze sádrokartonu můžeme postavit i tam, kde cihelnou příčku strop neunese,“ říká Robert Hošek, odborník z firmy Rigips.

Se sádrokartonem vytvoříte stavební otvor raz dva

Jak na to

„Další výhodné použití pramení z relativně menších rozměrů - tloušťky - konstrukcí, kdy má sádrokartonová příčka o tloušťce 75 mm větší neprůzvučnost než pórobetonová příčka tloušťky 150 mm,“ dodává.

Z ekologického hlediska je plusem minimum odpadu při práci, přitom umožňuje realizovat běžné i odvážné architektonické záměry. Se sádrokartonovými deskami vytvoříme oblouky, kruhové otvory, stavební otvory pro interiérové dveře.

Foto: Rigips

Při plánování stavby je dobré znát požadavky na konstrukci i vlastnosti sádrokartonu, které má splňovat - zvukově izolační, odolnost vůči požáru, proti vlhku. Barvy usnadní přehled o vlastnostech.

„Sádrokartonové desky jsou zároveň součástí systému, do něhož musíme zahrnout i další prvky, jako jsou profily, na které se desky montují, připevňovací šrouby, tmely, impregnace, penetrace, izolace,“ připomíná Richard Klička, odborník na stavebniny z projektových marketů Hornbach.

Vybíráme desku

Barva sádrokartonového panelu napoví, na co ho použít, i když trh nabízí řadu specializovaných sádrokartonových desek, kde nehraje roli barva, ale složení. Pro rychlou orientaci se držme barev, zkratky se pak liší podle výrobce a kombinace vlastností desky.

Základní stavební sádrokartonová deska s bílým kartonem se využívá na obklady stěn, příček a podhledů bez zvýšených nároků na požární odolnost, akustiku nebo vlhkost. Hodí se do předsíní a suchých chodeb. Značená je zkratkami např. GKB nebo RB (A).

Sádrokarton boří nepravdy a mýty

Jak na to

Sádrokartonová deska s červeným/růžovým kartonem je protipožární. Oceníme ji v místech s důrazem na vyšší požární odolnost, tj. v podhledech, dělicích příčkách i podkroví. Také v kuchyni s větším množstvím elektrospotřebičů, v místnosti s otevřeným krbem. Zkratky podle výrobce jsou RF (DF), GKF.

Sádrokartonová deska se zeleným kartonem je impregnovaná, určená do vlhkých prostor, jako jsou koupelny, toalety, kuchyně. Podle výrobce je nalezneme pod označením GKBi, RBI (H2), kombinované jsou protipožární impregnovaná (RFI) či akustická impregnovaná (MAI).

Akustická sádrokartonová deska má modrý karton. Uplatní se ve stropních podhledech několikapodlažního domu i jako předsazená stěna izolující hluk od sousedů ve starším paneláku. Jde o typ DF většinou kombinující další vlastnosti, např. modrá deska s červeným potiskem na hraně se zkratkou MA(DF) je zvukově-izolační i protipožární.

Kdy voláme firmu

Montáž sádrokartonových desek zvládne šikovný kutil, který se jednoduchých konstrukcí nemusí obávat.

Podstatné je, aby se montážník vždy řídil pokyny uvedenými v technických listech, které jsou dostupné na webových stránkách firem. Poradí také návodné postupy zveřejněné na YouTube.

Foto: Vekra

Příčky ze sádrokartonu umožňují zabudování nejen zárubně pro otočné dveře, ale také stavebního pouzdra pro dveře zasouvací.

„Přesto doporučujeme svěřit montáž sádrokartonáři, který má vhodné a potřebné vybavení, zkušenosti, a především dovednosti nutné pro rychlou práci i správnou montáž konstrukce, aplikaci tmelů, pásek a dalších nezbytností,“ podotýká Richard Klička.

Zájemci mohou navštívit kurzy, které pořádá firma Rigips i pro amatéry ve své Škole suché výstavby.

„Na druhou stranu složitější konstrukce a zejména konstrukce s požadovanou požární odolností je spíše nutné svěřit odborně způsobilé montážní firmě,“ radí Robert Hošek.

Ke kolaudaci je totiž krom jiného potřeba doložit certifikát odborné způsobilosti montážní firmy, která danou požárně odolnou konstrukci zhotovila.

Tip pro zavěšené skříňky
Mnoho lidí zakoupí nejlevnější sádrokarton, který však nemusí být vždy pevný. Nechceme-li investovat do typu s vysokou únosností, myslíme předem na kotvení nábytkových skříní v závěsném provedení. „Samotná instalace závěsných skříněk závisí na tom, zda budou kotveny do zděné, nebo sádrokartonové příčky. Zvlášť sádrokartonovou příčku je totiž nutné před kotvením závěsného nábytku náležitě vyztužit, např. kovovou traverzou nebo dřevěným rámem,“ radí Petr Blažek, generální ředitel společnosti Dřevojas. Pokud to neuděláme, riskujeme, že nám skříňka doslova spadne na hlavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám