Hlavní obsah

S měděným nádobím se dá ušetřit na energiích, na pořízení je ale dražší

Měděné hrnce, pánve a pekáče jsou designovou chloubou nejedné kuchyně. Kousky, které mají vnější vrstvu ze silnější mědi, se vyplatí. Tento materiál je skvělým vodičem tepla s minimálními ztrátami energie. Nevýhodou je ale vyšší pořizovací hodnota nádobí.

Foto: Bottega del Rame, Yellow Octopus

Měděné kousky jsou designovou i funkční špičkou mezi nádobím.

Článek

Vzhledem k tomu, že měď dobře vede teplo, můžete pokrmy připravit mnohem rychleji než na pánvích a v hrncích z řady jiných materiálů. Díky tomu se dá mluvit o energetické úspoře, kterou takové nádobí přináší.

Foto: Oka Uk, Einrichten design

Měděné nádobí oceníte i při servírování vychlazených nápojů.

Většina měděných kousků se nehodí na indukční plotýnky. Pokud je vlastníte, je třeba se řídit pokyny výrobců a volit měděné kousky se speciální magnetickou vložkou.

Měděné nádobí také rozhodně nepatří do myčky. V ní by časem přišlo o svůj lesk a půvab a je třeba mít také na paměti, že sama měď nesmí přicházet do kontaktu s potravinami. Vnitřní stěny jsou proto zpravidla z nerezu nebo teflonu.

Měděné pánve patří k nutné výbavě kuchyní špičkových kuchařů...

Cena za kvalitní měděné nádobí je výrazně vyšší než u nádobí z jiných materiálů. Uživatel si zpravidla připlácí i za nadstandardní zpracování v dílně. Často to jsou ručně tepané originály, které jsou z hlediska času mnohem náročnější na výrobu. O to jsou ale krásnější.

Foto: Sir Gordon Bennett

Měděné konvice působí v kuchyních i jako stylová dekorace.

Výhodou tohoto typu nádobí je jeho luxusní a neobyčejně nadčasový vzhled. Měděné kousky jsou krásnou ozdobou každé kuchyně. Nádobí z opravdové mědi můžete v kuchyni kombinovat i s dalšími prvky, které mají barvu mědi.

Foto: Prezzybox

Náčiní pro barmany v mědi má dlouhou životnost.

O měděné nádobí je ale třeba náležitě pečovat. Měď se dá čistit buď čistě přírodními prostředky a houbičkou či jemným kartáčkem (citronem, jemnou solí, jedlou sodou), nebo speciálními čisticími pastami na měď.

Po vyčištění nezapomeňte nádobí důkladně opláchnout a následně i vysušit a vyleštit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám