Hlavní obsah

Roztančený a hravý byt pro milovnici baletu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když byla Klára přijata ke studiu baletu na vysněné škole, znamenalo to pro ni nejen možnost zdokonalovat se v tom, co ji baví nejvíc, ale také první stěhování od rodičů ze vzdálené Jihlavy. Vybrala si byt na pražských Vinohradech, který byl sice již po rekonstrukci, plně zařízený a vhodný k okamžitému nastěhování, ale k tomu, aby se v něm cítila jako doma, měl ještě hodně daleko...

Foto: www.modernibyt.cz

U jídelního koutu je nalepené zrcadlo s tyčí na cvičení, kterou drží speciální kování vyrobené na míru. Kromě toho, že Klára díky tomu může trénovat, velké zrcadlo interiér opticky zvětšuje. Pohovka je rozkládací pro příležitostné návštěvy.

Článek

Klára proto oslovila designérku Lucii Novákovou, kterou našla po dlouhém prohlížení mnoha webových stránek různých interiérových studií a designérů.

Foto: www.modernibyt.cz

Malý vstupní prostor ozvláštňuje vtipná samolepicí dekorace se směrovkami odkazujícími k různým životním cílům.

„Zaujala mě hravost, která se odrážela v každé její realizaci. Interiéry, které navrhuje, vždy působí čistě a vzdušně, ale zároveň nejsou strohé ani usedlé.“

Od začátku přitom bylo společným záměrem dostat do interiéru Klářinu největší vášeň – tanec.

Dokonalá proměna i bez bourání

Protože byt si Klářini rodiče pouze pronajali, nechtěli se pouštět do příliš velké a nákladné rekonstrukce. Kuchyň a koupelna jsou tedy původní. Veškerý volně stojící nábytek však vyměnili.

Foto: www.modernibyt.cz

V interiéru je kombinován levnější nábytek s dražšími designovými kousky. Kovové televizní stolky jsou z Ikea, mohérový sedací vak je od výrobce Casalis. Klasický konferenční stolek nahrazují dva malé odkládací stolky značky Normann Copenhagen.

„Chtěla jsem zde mít také několik kousků z mého dětského pokoje v Jihlavě. Nakonec jsme využili jen psací stůl a zrcadlo. Ostatní nábytek mi Lucie vymluvila a dnes jsem za to ráda,“ říká Klára, která Lucii nejprve ukázala, jaký styl a barvy se jí líbí, a pak už jen vybírala z navržených variant.

Interiér je kombinací levnějšího nábytku s designovými kousky za desetitisíce.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyň zde zůstala původní, do nájemního bytu by byla nová kuchyň zbytečnou investicí. Lucie ji odlehčila tabulovou barvou a samolepkou křišťálového lustru, který simuluje stín jednoduchého svítidla, s nímž je v kontrastu.

Autorka konceptu tak postupovala z toho důvodu, že chtěla udržet dojem prvního bydlení pro mladou slečnu, a to by v případě luxusního interiéru sestaveného pouze z drahých solitérů nebylo dostatečně autentické.

Barevný koncept vychází z požadavků Kláry, která má ráda přírodní odstíny a fialovou barvu.

Foto: www.modernibyt.cz

Žárovka na dlouhé šňůře skvěle řeší problém se světelnými rozvody. I bez stavebních úprav míří světlo přímo nad jídelní stůl, navíc je možné ho kdykoli umístit jinam. Jídelní stůl Magis doplňují židle z Ikea.

Lucie však musela respektovat také samotný prostor, a protože v bytě jsou dřevěné podlahy v teplém odstínu, zvolila jako dominantní barvy bílou a šedou. Akcent tvoří místo fialové jemnější růžová použitá na drobných doplňcích a textilu.

Foto: www.modernibyt.cz

Bílý psací stůl si Klára přivezla do Prahy ze svého dětského pokoje u rodičů. Ne proto, aby ušetřila, ale aby jí připomínal domov. Židle Tip ton je nevšední zkosením propojených noh, které umožňují pohodlné sezení s rovnými zády také v předklonu.

Hravé detaily, které pobaví

Charakter interiéru v tomto případě určují především dekorace. Například samolepka stínu křišťálového lustru navazující na svítidlo ve tvaru jednoduché žárovky, tabulová barva, která pokrývá sloup v kuchyni a slouží na vzkazy i krátké poznámky a především téma tance, které se zde objevuje na jemné tapetě s malbou baletních piškotů hned vedle skříně s oblíbeným mottem Kláry a pod centrálním svítidlem evokujícím baletní sukni.

Foto: www.modernibyt.cz

Klára miluje tanec, nápis na dveřích šatní skříně, který si sama zvolila, to říká jasně...

Samozřejmě zde nechybí prostor na protahování a cvičení u tyče před velkým zrcadlem, které je umístěno u jídelního koutu. Z výsledku je Klára nadšená:

„Nečekala jsem, že při stávajících podmínkách, kdy v bytě zůstal původní základ, bude výsledek tak krásný! Interiér mi stylově připomíná můj pokoj u rodičů, ale jde samozřejmě mnohem dál po funkční i formální stránce.“

Foto: www.modernibyt.cz

Také tapeta s baletními piškoty a centrální svítidlo záměrně evokující baletní sukni odkazují na její životní vášeň. Postel z Ikea je doplněna čalouněným čelem, které designérka nechala vyrobit na míru.

Pro Kláru mělo být nové bydlení na Vinohradech důležitým mezníkem, který ji posouvá blíž jejímu životnímu snu. Nakonec se stalo jeho přímou součástí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám