Hlavní obsah

Rodinný dům v Brně-Bystrci navazuje na dědictví meziválečné architektury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům v Brně-Bystrci od architektů Tomáše Rusína a Ivana Wahly představuje jeden z příkladů, jak se dá tvořivě navazovat na dědictví brněnské meziválečné architektury. Zejména na její racionální proud, jak ho prezentovala díla architekta Jana Víška a dalších architektů.

Foto: Archviv publikace Slavné brněnské vily

Rodinný dům s adresou: Kamechy, Brno 13-Bystrc

Článek

Vila je tvořena dvoupodlažním hranolem s pultovou střechou v podélném směru, ke kterému se na západě připojuje jednopodlažní nepodsklepená část lichoběžníkového tvaru. Tvar domu odráží protáhlou obdélnou parcelu orientovanou ve směru sever – jih.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

Interiéru dominují přírodní tóny.

Za severním vstupem do domu následuje zádveří a za ním hala se schodištěm do patra.

Z haly je přístupná kuchyně, jídelna a obývací pokoj s koutovým krbem, zapuštěný o čtyři schody níž, než je vstupní úroveň domu, a oknem propojený s kuchyní.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

Obyvatelům je k dispozici i bazén.

Z pokoje je přístupná venkovní terasa. Severní část dispozice zaujímá hostinský pokoj se samostatným sociálním zázemím, spíž a prostor pro domácí práce.

Patro vyplňuje ložnice rodičů, z níž je přístupná menší terasa s dřevěným roštem na střeše obývacího pokoje. Zbývající prostor je vyhrazen dvěma dětským pokojům, které mají stejně jako rodičovská ložnice samostatnou koupelnu a WC.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

Z exteriéru je krásný výhled do okolní krajiny.

Dostatečná vzdálenost objektu od severní komunikace umožnila umístit při vstupu na pozemek samostatně stojící garáž.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

Řez prozrazuje celkový tvar stavby.

Tak jako psal architekt Jan Víšek o „jasnosti, čistotě, účelnosti, úměrnosti a přesvědčivé konstruktivní samozřejmosti“ moderních staveb, tak Tomáš Rusín v souvislosti s realizací jiného rodinného domu poznamenal, že „se našel moderně myslící investor, který dokázal uvažovat v pojmech blízkých architektům. Celý svůj život minulý i budoucí dokázal uchovat a rozvíjet v pokorném a uměřeném prostoru“.

Zdroj: Slavné brněnské vily, Jan Sedlák

Reklama

Výběr článků

Načítám