Hlavní obsah

Rodinná vila manželů Smeykalových má romantického ducha

Novinky, text: Eva Šmerdová, editace: tnk

Zajímavě řešená vila ve Žďáru nad Sázavou má řadu historizujících romantických detailů. Budova ve své době působila mezi stávající venkovskou zástavbou neobvykle honosně.

Foto: autorský tým Slavné vily kraje Vysočina

Vila s adresou: Žďár nad Sázavou, Veselská 43, čp. 35

Článek

Řemeslnické a obchodní městečko Žďár se na přelomu 19. a 20. století začalo postupně obracet k tovární výrobě. Mezi významné místní podniky patřila i škrobárna Josefa Smeykala, známá jako součást akciové společnosti Amylon.

Manželé Smeykalovi koupili v roce 1903 pozemek ve Veselské ulici, který se nacházel nedaleko jejich továrny. Na něm vznikla pozoruhodná stavba.

Foto: vila, slavná vila, stavba, Smeykal, Žďár nad Sázavou

Vile sluší střídmá barevnost i romantické zdobení.

Původní plány rodinné vily se nezachovaly. Autora architektonického řešení stavby není možné určit. Dispozice přízemní budovy vychází z přibližně čtvercového půdorysu s místnostmi umístěnými kolem centrální haly.

Původní rozvržení interiérů je možné rekonstruovat za pomoci návrhu adaptace vily na dětský domov z roku 1946, který až na menší úpravy respektoval její původní stav. Pokoje v přízemí, určené převážně ke společenským funkcím, doplňovaly obslužné prostory. V podkroví byly umístěny ložnice pána a paní domu.

Foto: vila, slavná vila, stavba, Smeykal, Žďár nad Sázavou

Vila a její okolí na dobovém snímku.

K městu obrácenou hlavní fasádu, členěnou výstupkem, pak na nároží ukončuje válcová věž.

Vnější vzhled vily narušilo dodatečné odstranění původního plastického dekoru fasád, který odkazoval k novorenesanční inspiraci.

Foto: autorský tým Slavné vily kraje Vysočina

Vilu krášlí zdařilé řemeslné detaily.

Vdova Barbora Smeykalová věnovala vilu v roce 1946 Okresní péči o mládež, která do ní umístila dětský domov. Po jeho zrušení zde město zřídilo mateřskou školu a od roku 1998 ve vile získala sídlo pedagogicko-psychologická poradna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám