Hlavní obsah

Renovovaná rezidence mezi borovicemi lépe zapadá do okolního prostředí

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Písčité duny porostlé borovicemi, duby a myrtou v toskánském městečku Marina di Castagneto Carducci zažily největší rozmach zástavby v 50. a 60. letech minulého století. Přízemní rezidenci neobvyklého půdorysu postavenou v sedmé dekádě 20. století dostali za úkol obnovit a zvelebit architekti studia Sundaymorning a Massimo Fiorido Associati.

Foto: Fabio Candido

Dominantou interiéru je bezesporu schodiště s knihovnami z teakového dřeva.

Článek

Z původní dispozice stavby nebyli architekti dvakrát šťastní. Jako některé další domy v okolí byla rezidence stavěná narychlo, její zdi stojí nesmyslně blízko stromů atd. Architekti se proto rozhodli pozvednout její exteriér a interiér tím, co mohli měnit nebo vytvořit nově. Zároveň se volbou materiálů snažili začlenit objekt do jeho okolí.

Foto: Fabio Candido

Rezidnece stojí v písčitém svahu porostlém borovicemi.

Foto: Fabio Candido

Jednou ze zvláštností domu je fakt, že nemá několik různých typů oken.

Cihlovou stavbu zateplili polystyrénovými deskami, které zakryli obklady ze žlábkovaného travertinu. (Kámen si vybírali přímo v lomu nedaleko Tivoli.) Velkou část domu obklopili dřevěnými teráskami z irokového dřeva napuštěného olejem.

Foto: Fabio Candido

Podlahy terásek po obvodu domu jsou z olejovaného irokového dřeva.

Foto: Fabio Candido

Zdi domu jsou v některých místech až nesmyslně blízko stromům.

Foto: Fabio Candido

V okolí domu jsou borovice, duby a myrty. proto je v interiéru domu i v jeho okolí bohatě využito dřevo. Travertinové obklady jsou pak pojítkem s písčitým terénem místa.

Střecha domu má dřevěnou konstrukci, stropy v místnostech jsou ze sádrokartonu.

Foto: Fabio Candido

Trojrozměnrý model rezidence

Ústřední dominantou interiéru, která okamžitě upoutá pozornost každého návštěvníka, je ovšem schodiště s knihovnami. Podobně jako mnoho dalších prvků uvnitř domu je vyrobeno z teakového dřeva. Ze stejného materiálu jsou například plovoucí podlahy z prken o šířkách 15, 18 a 20 cm. I toto dřevo je napuštěno olejem.

Foto: Fabio Candido

Stěny inteiéru jsou pouze čistě bíle omítnuty.

Zdi i podlahy koupelny mají obklady z téhož travertinu, který byl použit na fasádách, stěny v obytných místnostech jsou omítnuté.

Foto: Fabio Candido

V interiéru domu je bohatě zastoupené teakové dřevo.

Foto: Fabio Candido

Kuchyně je z černě natřeného jasanu.

Ačkoli hlavním materiálem, který architekti v interiéru využili, je teak, z nějž jsou četné obklady i některé části nábytku, pro kuchyni a jídelnu zvolili jiné druhy dřeva. V jídelně je nábytek z ebenu a kuchyňská linka je z broušeného, černě natřeného jasanu.

Foto: Fabio Candido

Nábytek jídelny je z ebenu.

Foto: Fabio Candido

Zajímavě působí i velké okno v obývacím pokoji, které sahá až k zemi.

V rezidenci je rozvedeno podlahové topení v případě potřeby, anebo pro navození romantické atmosféry je možné zatopit v rohovém krbu.

Foto: Fabio Candido

Obklady v koupelně jsou z travertinu.

Foto: Fabio Candido

V koupelně se ve společné harmonii potkává kámen, dřevo a sklo.

Foto: Sundaymorning a Massimo Fiorido Associati

Plánek budovy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám