Hlavní obsah

Rekreační dům na chůdách chrání před požáry, povodněmi i zvířaty

15. 5. 2014, 8:14
Novinky, tnk

Architektonický tým studia Iredale Pedersen Hook Architects navrhl nevšední stavbu stojící jakoby na chůdách v australské krajině. Obyvatelé tohoto domu jsou díky netradičnímu architektonickému řešení dostatečně chráněni proti místním zvířatům.

Foto: Peter Pennetts

Rekreační dům stojí v australské buši jakoby na chůdách.

Článek

Dům stojí na putovní cestě krajinou u australského města Nannup. Architekti se snažili, aby stavba odrážela členitost krajiny, její meandrující řeku a kopce.

Nachází se na okraji problematického záplavového území a lesního porostu, na místě, které je potenciálně ohroženo povodní i požárem. I z toho důvodu stojí na ocelových sloupech.

Foto: Peter Pennetts

Vstup do domu je po rampě i bezbariérový.

Zvýšená ocelová rampa navíc vede návštěvníky do útočiště, kde je neohrožují pavouci ani hadi. Interiér jim tak nabízí bezpečí na vyvýšeném místě, kde mohou bezpečně sledovat místní faunu.

Dům je určen pro rekreaci. Jsou z něj efektní výhledy do lesa i na okolní kopce. Tvar stavby je ostatně sám inspirován spojením lesa a horizontu.

Foto: Peter Pennetts

Dlouhé balkony jsou kryté proti slunci.

Jednotlivé prostory jsou v klikaté stavbě řazeny za sebou, architekti se však snažili minimalizovat počet průchozích místností, které by snižovaly uživatelský komfort obyvatel. Návštěvník ale může domem projít jako po cestě po souvislých dlouhých balkónech.

Foto: Nannup House, Iredale Pedersen Hook Architects

Architekt vsadil na kombinaci chladných a teplých materiálů.

Místní stavební inženýr dobře znal zdejší prostředí a vyslyšel přání majitelů postavit stavbu na komplikovaném místě a minimalizovat kácení stromů v buši.

Obklady a podlahy vznikly z recyklovaného dřeva. Materiály, které architekti vybrali, mají vyvolat dojem, že stavba je jen stínem. Budově tak dominuje ocel a elegantní tmavší dřevina Eukalyptus Jarrah. Interiéru pak vévodí světlejší dřevina Blackbutt. V interiéru se často objevuje nábytek z borovice.

Foto: Peter Pennetts

Interiér domu je jednoduchý a moderní.

Dlouhá střecha zvyšuje schopnost zachycovat dešťovou vodu, kterou pak využívají obyvatelé domu. Voda je ohřívána prostřednictvím solárního systému.

Stavba má vlastní fotovoltaické články. Spotřeba energie je minimalizována prostřednictvím energeticky úsporných zařízení.

Foto: Peter Pennetts

Výhodou tohoto typu domu je, že krytá spodní část může sloužit jako prostorné kryté parkovací stání.

Přístupová cesta ke stavbě je vysypána štěrkovým a čistým žlutým pískem. Zbytek okolního prostoru stavby se architekti i majitelé rozhodli zbytečně nenarušovat a nechali mu původní přírodní ráz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků