Hlavní obsah

Rekonstrukce rekreační chaty se podařila podle přání majitelů

31. 10. 2017, 8:51

Chata s obytnou plochou 50 m² byla postavena v padesátých letech minulého století z komůrkového zdiva. Noví majitelé si nějakou dobu kladli otázku, zda ji mají zbourat či nikoli, už si pořídili dva návrhy na novostavbu, ale nakonec se rozhodli pro rekonstrukci chaty a malou dostavbu. Podařilo se jim tak zachovat energii vloženou do původní stavby, která je na pozemku velmi citlivě umístěna.

Foto: Jiří Ernest, www.stavbaweb.cz (8x)

Starší chatu majitelé citlivě zrekonstruovali, s ohledem na okolní přírodu.

Článek

Malým rozsahem stavebních prací navíc snížili ekologický dopad na okolní přírodu. Rozhodli se jít cestou minimalizace obytného prostoru, takže omezili množství věcí potřebných k životu a snížili náklady na bydlení.

Foto: Jiří Ernest, www.stavbaweb.cz

Nová přístavba o rozměru 20 m² má rovnou střechu a je obložena Cembonitem. Stávající chata byla zateplena minerální vatou, osazena hliníkovými okny a na střeše má novou krytinu z asfaltových pasů.

Foto: Jiří Ernest, www.stavbaweb.cz

Kvůli menším rozměrům a lepšímu prosvětlení byla zvolena bílá výmalba.

Součástí rekonstrukce bylo i rozšíření suterénu pod přístavbou. Na východní straně je u vstupu terasa z dubových prken s venkovním sezením navrženým speciálně pro tuto realizaci v provedení nerez.

Šedá barva fasády a obložení poskytuje zdánlivou „neviditelnost“ stavby na pozemku.

Foto: Jiří Ernest, www.stavbaweb.cz

Jednoduché a útulné, takové je vybavení chaty. Doplňky v podobě obrazů zde nenajdete.

Jelikož se jedná o velmi malé místnosti, byla jako základní barva zvolena bílá (vestavěné skříně, knihovna, kuchyňská linka, stropní svítidla), kterou doplňují světle šedé odstíny (kuchyňská deska, potah sedačky, dlažba, stěrka v koupelně).

Foto: Jiří Ernest, www.stavbaweb.cz

Při rekonstrukci byly opraveny i podlahy.

Malý obytný prostor by si žádal sjednocený materiál na podlahách, ale v hlavní místnosti byly dobře zachovalé parkety, v ložnici prkna – obě původní podlahy se podařilo opravit.

Ve třetí místnosti byla položena dubová prkna včetně obložení stěn ze stejného materiálu. Zachovaly se také původní interiérové dveře.

Foto: Jiří Ernest, www.stavbaweb.cz

Ze všech místností jsou krásné výhledy do okolní přírody.

Foto: Jiří Ernest, www.stavbaweb.cz

Dispoziční řešení chaty zůstalo beze změny, pouze vstupní dveře, které jsou již v části „nové hmoty přístavby“, byly umístěny na východní stranu.

Na jižní straně přístavby vznikla prosvětlená šatna v minimalistickém pojetí, na severní straně prostorná koupelna a alkovna (výklenek, přístěnek).

Foto: Jiří Ernest, www.stavbaweb.cz

V koupelně byla použita šedá stěrka.

Celkové pojetí interiéru je minimalistické až duchovní. Nenaleznete zde žádné obrazy, závěsy ani koberce. Roli obrazů zde přejímají okna s krásnými výhledy do lesa a zahrady.

Technické údaje

Autoři: Nordic Zen - Ing. Arch. Zdeněk Duroň, Radka Duroňová

Místo: Brandýs nad Labem - Stará Boleslav

Užitná plocha: 70 m²

Ing. Arch. Zdeněk Duroň, Radka Duroňová, stavbaweb.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků