Hlavní obsah

Řehounkova vila je důkazem začátku pronikání moderní architektury na venkov

Novinky, Text: Pavel Panoch, editace: tnk

Vila Jana Řehounka v Sezemicích je důkazem pronikání architektonické moderny na český venkov v začátku 20. století. Rodinný dům navrhl architekt Antonín Kratochvíl s výrazným cihlovím na fasádě i na oplocení pozemku. Stavebníkem domu byl ostatně Jan Řehounek, majitel místní cihelny a cementárny. Stavba tak trochu sloužila i jako showroom.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Pardubického kraje

Stavba s adresou: Sezemice, Pardubická čp. 18.

Článek

Holé stěny vil dekorované v zásadě jen cihlovím byly v době vzniku vily pro místní obyvatele velkou novinkou, která se jim moc nelíbila.

Později ale takové zdobení začali obdivovat a přejímat i architekti a stavitelé, kteří cihloví na svých stavbách mísili s bohatými prvky historismu a lidového stavitelství, geometrickou secesí nebo s moderní architektonickou britskou tvorbou.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Pardubického kraje

Geometrické prvky na fasádě jsou decentní dekorací.

Mezi průkopníky moderní architektury patřil i Antonín Kratochvíl, který získal v Pardubicích v srpnu 1911 stavitelské oprávnění a do začátku první světové války ve městě a jeho okolí postavil tři modernistické stavby, které nejspíš i navrhl.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Pardubického kraje

Vilu krášlí přiznané cihloví.

Působivá stavba stojí v jižním cípu městečka Sezemice, po pravé straně silnice vedoucí z Pardubic, její rozlehlý dvůr se zahradou sahá až k břehům řeky Loučné.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Pardubického kraje

Pohled na stavbu na dobovém snímku

Majitel vily Řehounek po dostavění domu přemístil do jeho suterénu výrobní provozy cementárny, vyrábějící betonové prefabrikáty stavebních prvků.

Jako důmyslný reklamní tah je Řehounek nechal projektantem Kratochvílem bohatě začlenit do fasády domu i do uličního oplocení pozemku tak, aby se novostavba stala jakousi vzorkovnicí sortimentu jeho betonárny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám