Hlavní obsah

Přednostmi moderního domu jsou velké prostory, bazén i bezúdržbová zahrada

Velkorysé prostory, nejmodernější vybavení, vlastní bazén, terasa a zahrada, která nedá skoro žádnou práci, to jsou hlavní přednosti domu na okraji Prahy. Není divu, že si jej jeho majitelé užívají po celý rok i o dovolené.

Foto: Jiří Vaněk

Opěrná stěna dělí pozemek na dvě části: na velkou zpevněnou plochu vedoucí k vjezdu do garáže a k hlavnímu vstupu do domu a na travnatou zahradu přecházející v terasu.

Článek

Dobrá dostupnost do centra Prahy autem i veřejnou dopravou, vybudovaná infrastruktura včetně obchodů a služeb, možnost spojit komfortní bydlení s podnikáním a samozřejmě hezké příjemné místo, to byla nemalá porce kritérií, která si vytyčila dvojice středního věku při výběru místa pro stavbu domu.

Foto: Jiří Vaněk

Rohová okna přivádějí do domu velké množství světla, napohled odlehčují velkou hmotu domu a dodávají mu zajímavý vzhled.

Foto: Jiří Vaněk

Krytá terasa po velkou část roku plní funkci jídelny a obývacího pokoje v jednom. Její poloha byla šikovně navržena tak, že sem není od sousedů ani z ulice vůbec vidět.

Po delším hledání majitelé objevili pozemek ve starší vilové čtvrti, který odpovídal těmto požadavkům, navíc se jim líbila jižní orientace, takže rozhodování bylo jednoduché. Poměrně jasno měli i o architektuře domu a jeho funkci.

„Svého“ architekta našli na internetu a ve výběru se utvrdili po návštěvě řady domů, které architekt Aleš Gadlina navrhl a také realizoval.

Foto: Jiří Vaněk

Kuchyň má výhodu přímého osvětlení pracovní plochy pásovým oknem. Linka byla vyrobena z lakovaných MDF desek s vysokým leskem, praktický hladký a odolný povrch má i pracovní deska z leštěného kamene.

„Dostal jsem poměrně rozsáhlé a podrobné zadání domu s kanceláří, vnitřním bazénem, velkým obývacím prostorem, krytou terasou a komfortním zázemím, včetně počtu místností a jejich velikosti. Rozsah byl celkem na 350 metrů čtverečních užitné plochy,“ uvádí architekt.

Foto: Jiří Vaněk

Jídelní stůl přímo navazuje na varné centrum. Atraktivitu střízlivého interiéru zvyšuje rozptýlené osvětlení, LED svítidla jsou zakomponována do stropu a nábytku.

„Mám zkušenost, že čím dává klient přesnější zadání a čím podrobněji vybírá, tím lepší je spolupráce. Když jsou klienti schopni vytvořit jasné zadání a zároveň respektují odbornost architekta, jeho invenci a nechají si i poradit, je to nejlepší předpoklad k dobrému výsledku.“ To se potvrdilo i v tomto případě.

Foto: Jiří Vaněk

Obývací pokoj má podobu otevřené haly propojené se schodištěm, kuchyní i s bazénem. Prosklenou stěnou je dokonce vidět z lehátek u bazénu na televizi v obýváku.

Ruku v ruce šly požadavky na kvalitní trvanlivé materiály a energetickou úspornost.

„Používám zdicí systém Porotherm v kombinaci s okny s izolačními trojskly a rekuperačními systémy. Tuto konstrukci mám za léta prověřenou – při správném architektonickém návrhu vznikne příjemné zdravé bydlení, a i takto velký dům dosahuje nízkých provozních nákladů.“

Velký komfort na malé zahradě

Výchozí podmínky – svažitý pozemek o rozloze 700 m2 se vstupem z jihu, maximální povolená zastavěnost 30 % a požadavky na velkou užitnou plochu vedly k třípodlažnímu uspořádání se vstupním suterénem. Stavba je osazena do severní části parcely, s minimálním předepsaným odstupem 3 m od hranic se sousedy.

Jižní část je rozdělena opěrnou zdí na rekreační trávník v úrovni kryté terasy a hlavního obývacího prostoru a na dlážděnou plochu svažující se k vjezdu do garáže a hlavnímu vstupu do domu.

Obyvatelé domu velkou zahradu nijak nepostrádají – užívají si hlavně terasu a bazén; malý trávník, pár okrasných keřů a užitkový záhon úplně odpovídají jejich životnímu stylu.

Foto: Jiří Vaněk

Schodiště se zábradlím z tvrzeného skla působí vzdušně a nenásilně. Jeho dominantu tvoří zajímavé vertikální svítidlo s LED zdroji.

Dispozice domu vychází z tvaru písmene L. V suterénu je vedle dvojgaráže umístěna vstupní hala se schodištěm, technickým zázemím a sklady, samostatnou sekci tvoří kancelář s vlastním sociálním zázemím, přístupná jak z domu, tak přímo zvenčí.

„Za velmi prozíravé považuji rozhodnutí stavebníků umístit vedle schodiště i výtah,“ podotýká architekt.

Foto: Jiří Vaněk

Ložnice není v tomto domě žádnou popelkou. Byl jí dopřán velký prostor a kvalitní postel, čelní stěnu pokrývá obklad s dekorem v odstínech dřeva.

Otevřené schodiště uvede hosty přímo do centrálního obývacího prostoru, obklopeného z jedné strany kuchyní s velkou jídelnou a z druhé strany wellness zónou, kterou tvoří bazén, sauna a sprcha.

Všechny tyto části jsou v optickém kontaktu – bazénová hala sousedí prosklenou stěnou s obývacím pokojem a do jídelny a kuchyně vedou posuvné prosklené dveře.

Foto: Jiří Vaněk

Koupelna v patře je rozdělena příčkou na umyvadlovou část a sprchový kout, kde je dost místa pro sprchování ve dvou. Nábytková sestava je na míru, z lakovaných MDF desek, hladký bílý povrch vynikne na pozadí italského obkladu a dlažby.

Nejoblíbenější část domu se však nachází venku – krytá terasa za prosklenými stěnami je umístěna v příjemné chráněné poloze v rohu tak, aby na ni svítilo příjemné dopolední slunce, ale před západními žhavými paprsky ji stíní bazénová hala. „Většinu roku vlastně bydlíme tady,“ vysvětlují majitelé domu.

„A během prvního léta jsme pochopili, proč tu Aleš Gadlina navrhl zvýšený strop. Má podobný efekt jako kopule, odvádí horko vzhůru, takže je tu příjemně i za největších veder.“ To se projevilo i během naší letní návštěvy.

Foto: Jiří Vaněk

Bazén s prosklenými stěnami působí jako pokračování zahrady v interiéru. Kvetoucí zelená stěna sem přináší svěžest a živé barvy přírody.

Foto: Jiří Vaněk

Terasa má praktickou a trvanlivou podlahu z dřevoplastu. Majitelé domu velmi oceňují efekt zvýšeného stropu – teplo stoupá vzhůru a posezení u stolu je i v létě příjemné.

Otevřené schodiště pokračuje do druhého podlaží se dvěma pokoji pro hosty a hlavní ložnicí.

Na rozdíl od běžně pojímaných ložnic bez výrazu, které se omezují na postel, skříň a noční stolek, je zde, stejně jako v celém domě, jasně vidět snaha vytvořit útulné prostředí podpořené maximálním komfortem, a to jak pro majitele domu, tak pro hosty.

Foto: Jiří Vaněk

Kvalitní trávník v kombinaci s několika okrasnými a užitkovými záhony a chodníčky ze zámkové dlažby představují ideální, takřka bezúdržbovou zahradu pro ty, kdo se chtějí plně věnovat práci a řadě zálib.

„Stavbě domu jsme se hodně věnovali, konzultovali veškeré detaily, vybírali materiály. Vyplatilo se, že nás architekt už od studie stále vedl, stále s námi komunikoval a prováděl i realizaci, takže měl vše pod kontrolou a dodržel veškeré záruky. Tak se například za první republiky běžně stavělo. Dnes stavebníci přípravu projektu i dozor často podceňují, snaží se na všem ušetřit. Ale právě díky důslednosti a neustálému vzájemnému kontaktu ve všech fázích vše dopadlo k naší spokojenosti,“ uzavírají majitelé naši návštěvu.

Foto: Jiří Vaněk
Aleš Gadlina (1965)
Autorizovaný inženýr, absolvent Stavební fakulty ČVUT Praha. V roce 1997 založil stavební firmu Gadline, která se postupně rozrostla o architektonický ateliér. Zabývá se návrhy rodinných domů a bytových staveb od studie až po realizaci, specializuje se na projektování energeticky úsporných domů, které využívají pasivní solární efekt.

Jitka Pálková, Stavbadomu.net 

Technické údaje

Zastavěná plocha: 225 m2

Užitná plocha: 347 m2

Konstrukce: betonové základové pasy a základová deska, zdicí systém Porotherm, obvodové zdivo z tvárnic Porotherm 365 P+D, vnější kontaktní zateplení EPS 140 mm, stropy železobetonové, plochá střecha s fólií Alkorplan

Výplně otvorů: prosklené plochy pevně zasklené a posuvné + okna – hliníkové rámy Schüco 75 HI, zasklení izol. trojskly, dveře do obložkových zárubní v bezfalcovém provedení a atypické skleněné posuvné

Vytápění: podlahové, zdroj energie tep. čerpadlo Nibe systém voda/voda, 3 zemní vrty, řízené větrání s rekuperací s možností chlazení a ohřevu vzduchu (oddělené systémy pro bazén a dům), fotovoltaické panely pro ohřev bazénové vody

Technologie: předokenní žaluzie na el. pohon, centrální vysavač, shoz na prádlo, zabezpečení, systém inteligentního řízení domácnosti

Návrh a realizace stavby: Gadline, spol. s r. o.

Reklama

Související témata:

Související články

Oáza klidu podle herečky Michaely Dolinové

Usměvavá chalupářka - herečka Michaela Dolinová - na nás při návštěvě okamžitě převedla veselou náladu, nabídla vlastní upečené koláče a ukázala dům, zahradu,...

Výběr článků

Načítám