Hlavní obsah

Pokoj středoškoláka musí být originální a zároveň praktický

Právo, Sylva Svobodová

Velký psací stůl a ergonomicky tvarovaná židle jsou dva nezbytné kusy nábytku ve výbavě studenta. Oba by měly uživateli padnout nejen na míru, ale i do oka. Výběr je pestrý a dospívající potomek si určitě vybere.

Článek

Pokojík zařizujeme v životě třikrát. Malé dítě má kolem sebe hračky, které ukládáme do pojízdných krabic a barevný nábytek: knihovničku, postýlku, poličky a malou šatní skříň. Jeho nároky se zvýší až se vstupem do školy, kdy je třeba pořídit psací stůl, pracovní židli a zvětšit lůžko.

Mezníkem je pak 15. rok, kdy pokoj zařizujeme takřka pro dospělého (alespoň vzrůstem) člena rodiny. Dorůstající potomek potřebuje velký pracovní stůl s přídavným stolkem na tiskárnu, místo na odkládání CD, přehlednou knihovnu na učebnice, slovníky, atlasy, stolek na HI-FI sestavu, malý televizor a ergonomicky tvarovanou židli.

Hlavní je osobitý styl

Neobejde se ani bez šatní skříně, postele, uvítá konferenční stolek, křesílko nebo sedací pytel v případě návštěvy vrstevníků. Hodiny strávené nad knihami může navíc zpestřit nabídkou vtipných a praktických doplňků, které vtisknou místnosti osobitý styl.

Vybavit pokoj středoškoláka je finančně náročné, cena se často blíží výbavě nového obývacího pokoje. I když styl zařízení nemusí odpovídat našim představám, měli bychom respektovat přání dospívajícího a po dohodě zakoupit nábytek, ve kterém se bude mladý člověk cítit dobře a vydrží mu až do doby než nadobro vylétne z hnízda.

Psací stůl je základ

Za psacím stolem student tráví dlouhé hodiny a investice do kvality se vyplatí. Za prvé má být velký, aby na něm mohl stál laptop a vedle přehledné boxy různých rozměrů. Do nich lze uložit papíry z tiskárny, CD, ale i tužky, popisovače, nůžky, lepidlo apod. Jedině tak se udrží pořádek na ploše.

Dobrý pracovní stůl má nastavitelnou výšku, a to obvykle v rozmezí od 68 do 76 cm, stejně jako regulovatelný sklon pracovní desky od 10 do 15 stupňů. Nechybějí členěné přihrádky. Stejně tak je šikovné mít zaoblené hrany stolu, protože deska netlačí do břicha.

Plocha pracovní desky má být snadno udržovatelná, praktické jsou třeba velké podložky. Snadno se omyjí, změkčují psaní a navíc výběr motivů a barev je pestrý.

Psací stůl může být vyrobený z lamina nebo dražšího masivu, záleží na tom, čemu dáváme přednost. Jeho tvar a velikost se řídí podle prostorových možností.

Za ideální se považuje tvar do písmene L nebo C. Takový stůl je přehledný, na vedlejší část si můžeme odložit rozpracovanou práci i na delší dobu a přitom nepřekáží. Navíc se díky kolečkové židli rychle přesuneme z jedné části na druhou. Když potřebujeme více úložného místa, ale rozměr pokoje to neumožňuje, je chytré pořídit pojízdné kontejnery s přihrádkami. Mohou stát vedle stolu, menší se schovají pod něj.

Židle má být na kolečkách

Pracovní židle má být především pohodlná a umožňovat zdravé sezení. Je výborné, když se na ní lze pohupovat směrem dopředu, dozadu a do stran. Židle má mít výškově nastavitelný sedák (pět možností od 35 do 50 cm), vertikálně polohovatelnou zádovou opěrku a nastavitelné područky.

Oceníme, když bude na kolečkách a my se rychle přesuneme od knihovny zpět za stůl, aniž bychom museli vstávat. Tvar dobré židle kopíruje zakřivení páteře, čalounění „dýchá“ a kostra je z pevného kovu (např. lakovaná ocel).

Studentovi v pokoji obvykle nestačí jen židle ke stolu. Rád si zve návštěvy a ty je třeba někde usadit. Lze to řešit rozkládacími křesly, které slouží i jako provizorní lůžko, válecími pytli různých rozměrů a kreativních motivů, nebo gymnastickými míči. Novinkou na trhu je „židle – míč“, která umožňuje 3D pohyb nejen dopředu, do stran, ale i nahoru a dolů.

Sezením se zpevňují svaly a kostra, záda nebolí. Židle je potažena síťovanou protiskluzovou tkaninou, která umožňuje tzv. sezení v pohybu, tvrdost a pružnost sedu si regulujeme pumpičkou. Židle, v níž je integrovaný gymnastický míč, stojí na pevných kovových nožkách, vybírat můžeme z několika barev (růžová, zelená, modrá, oranžová a žlutá).

Sedmero praktických rad
1. Monitor by měl být od očí vzdálen alespoň 40 cm, ideální je 60 cm.
2. Denní světlo by mělo na monitor dopadat ze strany, ne přímo na něj.
3. Správná výška pracovního stolu se podle postavy pohybuje mezi 70–75 cm.
4. Úhel předloktí sedícího vůči pracovní ploše by měl svírat 90 stupňů, tedy pravý úhel. Takto jednoduše překontrolujeme, že sedíme správně
5. Chodidly se vždy musíme dotýkat podlahy nebo podnožky, stehna s lýtky mají rovněž svírat pravý úhel.
6. Nábytek i psací stůl s příslušenstvím do studentského pokoje lze sestavit jako stavebnici: vybereme si jen to, co se nám hodí a užijeme.
7. Při nákupu židle sledujeme okraj sedáku. Nesmí nás ze spodní strany tlačit do stehen.

Reklama

Související články

Proměna dětského pokoje ve studentský

Dětský pokoj je určen především na hraní, ale s přechodem dítěte do školy se všechno mění. Školák musí mít prostor na učení, psaní úkolů, uložení školních...

Výběr článků

Načítám