Hlavní obsah

Plzeňská nádhera od Adolfa Loose se otevírá veřejnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do náhrdelníku obnovených plzeňských interiérů od proslulého architekta Adolfa Loose přibyl další drahokam. Po téměř desetileté rekonstrukci za více než sto milionů korun se v pondělí slavnostně otevřela Semlerova rezidence na Klatovské třídě 110.

Foto: Západočeská galerie v Plzni

Budova na Klatovské 110 je Semlerova rezidence.

Článek

Jde o nejrozsáhlejší plzeňskou realizaci v Loosově duchu, i když do konce ji dotáhl až jeho žák Heinrich Kulka. Investor, významný židovský podnikatel Oskar Semler, se sem s rodinou nastěhoval v roce 1934. A jde o výjimečný prostor. „Prostorový koncept bytu je jedinečný,“ řekl Právu Petr Domanický z plzeňské Západočeské galerie (ZČG), autor expozice.

„Je to jediný z plzeňských interiérů, který není jen v jednom podlaží, využívá takzvaný loosovský Raumplan. Ústředním prostorem bytu je dvoupodlažní hala a kolem ní se odvíjí velmi zajímavý systém prostor - ty mají různou výšku, netvoří klasická podlaží. Jen poslední patro se soukromými pokoji je v jedné úrovni,“ vysvětlil Domanický.

Na poslední chvíli

Semlerovi po okupaci v roce 1939 uprchli do Austrálie, po válce dům mimo jiné využívala lékařská fakulta, v roce 2012 jej převzalo od města hejtmanství a jím zřizovaná Západočeská galerie následně začala s rekonstrukcí. Ta stála 110 milionů korun, z nichž osmdesát hradil kraj a třicet pokryla unijní dotace.

„Oprava přišla na poslední chvíli, podařilo se zachránit řadu historických prvků,“ připomněl Domanický.

Prohlédněte si jeden ze vzácných Loosových interiérů v Plzni

Tipy a trendy

Nejnáročnější byly poslední tři roky, na obnově rezidence se podílely desítky restaurátorů. Hala se ale opět může pochlubit podlahou z ebenu makassaru nebo stěnami obloženými dýhovanou finskou břízou. A třeba jídelna má obklady z mahagonu.

Byt zabírá zhruba polovinu budovy, v níž bude mimo jiné infocentrum, depozitář se sbírkou architektury ZČG nebo badatelna.

„Plzeň bude už jednou provždy vnímaná jako město, v němž Adolf Loos zanechal velice výraznou stopu,“ podotkl Roman Musil, ředitel ZČG.

Tisíce návštěvníků

Prohlídky pro veřejnost se rozběhnou od pátku 23. září. Předprodej už začal, klasické vstupné vyjde na 370 korun, rozšířený okruh s videoprojekcí stojí ještě o padesát korun víc.

Semlerův dům vznikl spojením dvou objektů, slávu mu přinesl interiér navržený Adolfem Loosem

Tipy a trendy

„Zájem je velký, vstupenky až do konce roku jsou již z větší části zarezervované,“ sdělila Anna Gaierová z městské organizace Plzeň - Turismus, která organizuje prohlídky loosovských památek. Ty jsou nyní přístupné vždy od pátku do neděle, mimo sezonu jen o víkendech.

V Plzni byly doteď běžně k vidění tři Loosovy interiéry a dva další v rámci příležitostných prohlídek. „Zatím si je letos prohlédlo kolem šesti tisíc lidí. Před pandemií převažovali návštěvníci z ciziny, teď je více zájemců z Česka,“ doplnila Gaierová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám