Hlavní obsah

Pasivní dům nabízí komfort a ničím neomezuje

Právo, Sylva Svobodová

Pasivní domy se potýkají s celou řadou mýtů: například že vstupní náklady jsou až o 30 % vyšší než u běžné stavby, že v nich nelze za žádných okolností větrat oknem a člověk v nich vlastně žije „zabedněný“ za čtyřmi zdmi.

Článek

Ne vždy je to pravda, o čemž jsme se přesvědčili po návštěvě pasivního domu Bahal, který je opravdu komfortní a uživatele nijak neomezuje.

Dům je postaven speciální technologií a splňuje podmínky pro pasivní domy: má nízkou spotřebu energie (obecně se normou udává 20 kWh/rok). Vše za příjemnou cenu, která se u typového domu pohybuje mezi 26 000 až 28 000 Kč/m2 (vždy jde o fixní konečnou cenu, nikoliv otevřený rozpočet). Příjemné a důležité jsou pro investory zejména provozní náklady na vytápění a ohřev vody, které jsou díky solárním ziskům z oken a kvalitním tepelně izolačním materiálům jen 7000 Kč za rok. A to je až 8x méně než v běžném domě!

Materiály a technologie hrají prim

Důležitou součástí pasivních domů je kvalitní projektová dokumentace. Na ní se pečlivě pracuje, aby všechny materiály vyhovovaly, stavba se promýšlí do posledního detailu s odborníky různých oborů.

Jestliže tedy držíte v ruce projekt na stavbu pasivního domu za nízkou částku, určitě nejde o kvalitní zpracování a doporučujeme se jím nezabývat. Vrátí se vám to jako bumerang v podobě špatné stavby, která rozhodně nebude fungovat pasivně, tedy s nízkými náklady na energie.

Systém Bahal je podložen přesnými výpočty a má jistá specifika: vlastní stavbu nese skelet z ušlechtilé oceli, která je povrchovou úpravou důkladně chráněna proti korozi. Skelet časově nepracuje, a tudíž nedochází k jeho pohybu či vzniku prasklin ve stěnách, jeho životnost zvládne 5-6 generací, tedy 120 let. V domě se netvoří plísně díky zvýšené vlhkosti, protože má dobře promyšlenou skladbu obvodových konstrukcí. Stěny jsou difúzně otevřené a kromě dřevovláknité desky a izolace z kamenné vlny je součástí i parobrzdná fólie se vzduchotěsnou membránou (jako u sportovních bund dům jistí propustnost vodních par směrem ven). Své plus mají i zvukově izolační prvky, které přispívají k uživatelskému komfortu.

Stálý přísun čerstvého vzduchu

V domě je stále čerstvý vzduch díky řízenému větrání s rekuperací, ale můžeme si samozřejmě libovolně větrat i okny. Rekuperace zajistí stálý přísun svěžího vzduchu, ale přitom nepřicházíme o teplo. Technologie funguje na principu výměny tepla mezi vzduchem přivedeným a odvedeným. Řízeným větráním tak vyměníme za dvě hodiny veškerý vzduch v celém domě, což při klasickém větrání nikdy nezvládneme (nehrozí tudíž vznik plísní). Řízené větrání navíc nedovolí pylu a prachu dostat se do interiéru, a tak ho ocení zejména alergici.

Vybavení pasivního domu Alexandr (podlahová plocha 153 m2, dispozice 5+kk)

V přízemí je technická místnost, kde je tepelné čerpadlo a větrací jednotka s filtrem prachových a pylových částic.

V nadstandardním vybavení je zázemí pro solárně - termické kolektory pro ohřev vody.

Pro splachování toalety lze využít dešťovou vodu a tím ušetřit náklady. Nádrž na vodu je pod garáží. Kanalizace je v celém domě odhlučněna víceplášťovým potrubím s pružným uložením, takže nikoho neruší ruch tekoucí vody v odpadu. Vodovodní rozvody jsou vedeny vysokopevnostním potrubím.

Profily oken jsou z odlehčeného materiálu, který se používá pro kokpity letadel. Okenní výplň tvoří vysoce izolační sklo s meziskelní fólií Heat Mirror, redukující solární zisky.

Co nevytopí slunce, zvládne tepelné čerpadlo napojené na podlahové vytápění nebo otopná tělesa.

Samozřejmostí je regulace teploty v jednotlivých místnostech samostatnými termostaty. Atmosféru rodinného domu podporuje bioetanolový krb.

Ovládání osvětlení je bezdrátové. Zhasnout tak můžeme odkudkoli, protože dálkový vypínač můžeme nosit v kapse.

Nadstandardním vybavením je integrovaný vypínač světla do dveřního kování. Rozsvěcení a zhasínání je otázkou jemného dotyku kování při otevírání či zavírání dveří.

Všechny stěny mají zvukově izolační vrstvu proti šíření hluku v domě.

Komfort domu určuje i vyhovující teplota v domě. Pasivní stavbu vytápí tepelné čerpadlo v kombinaci s podlahovým vytápěním. Jde o teplovodní zdroj, který na rozdíl od teplovzdušného vytápění sálavě nabíjí povrchy v domě a ty nejsou na dotek studené. Příjemná teplota v domě je díky kvalitní izolaci domu a akumulaci použitých materiálů. V zimě teplo vždy vítáme, v létě se ale přehřátí bát nemusíme. I když jsou v pasivním domě velká okna orientovaná na jih, můžeme si podle potřeby přistínit roletami nebo předokenními žaluziemi, které zároveň přispívají k větší bezpečnosti domu.

Reklama

Související články

Jednoduchý rodinný dům s nenáročným provozem

Bydlet v bytě, nebo raději investovat do rodinného domu? To je otázka, kterou řeší nejeden pár. Někdo je vyloženě „bytový typ“ a na dům se necítí. Obává se, že...

Výběr článků

Načítám