Hlavní obsah

Newyorská výstava designu představuje nejlepší návrhy pro děti

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava v newyorském Muzeu moderního umění (MoMA) nese název "Century of the Child" aneb Století dítěte. Představuje nejzásadnější design z let 1900 až 2000 a na přehlídce nechybí ani návrhy českých autorů.

Foto: MoMA

Školní lavice od francouzského designéra Jeana Prouvého a dětské modulární židle z plastu od kolektivu italských autorů (Jonathan De Pas, Donato D’Urbino, Giorgio DeCurso, Paolo Lomazzi)

Článek

Ambiciózní přehled designu 20. století je výstavou modernistického nábytku a hraček určených právě pro děti. Na výstavě jsou zastoupeny různé oblasti designu, které jsou často posuzovány odděleně. Představena je architektura, oblečení, hřiště, hračky a hry, dětské nemocnice a bezpečnostní zařízení, nábytek i knihy.

Foto: MoMA

Skleněný stolek od itala jménem Gio Ponti

K vidění je například i práce českého designéra a umělce Ladislava Sutnara, jehož dílo jsme mohli vidět loni v Praze, nebo Minky Podhájské.

Foto: MoMA

Dřevěná dětská židle (autor: Piet Zwart).

V roce 1900 švédská sociální teoretička Ellen Keyová v knize "Století dítěte" ohlašovala, že 20. století bude obdobím intenzivnějšího zaměření na děti, pokud jde o jejich práva, rozvoj a blaho.

Zájmy dítěte měly být podle ní velmi důležité pro celou společnost. Sto let po této prognóze tak výstava zkoumá, zda tomu tak skutečně bylo.

Foto: MoMA

Fotka z katalogu dětského nábytku nabízeného firmou Thonet Company.

V tomto období byly děti často středem zájmů, ambicí i aktivity moderních architektů a designérů. Hodně jejich designových návrhů bylo určeno speciálně pro děti. Výstava ale zachycuje i design v období válek.

Foto: MoMA

Designové hračky od Ladislava Sutnara

Kurátorkou výstavy je Juliet Kinchinová. Výstava probíhá do 5. listopadu v Museum of Modern Art v New Yorku. Doprovodný program k výstavě s názvem "Orbis pictus - Play well" se koná i v českém centru v New Yorku až do 17. října.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám