Hlavní obsah

Nevyužitou půdu proměnili v atypický domov s vanou v obývacím prostoru

Dušan s Lindou se rozhodli upravit nevyužitou půdu čtyřpodlažní vily z počátku 20. století ve Slezsku pouze pro sebe. Podkroví s pomocí architektů proměnili v jeden velký otevřený a atraktivně členěný celek, který je dokonale uzpůsoben jejich životnímu stylu.

Foto: www.modernibyt.cz

Obývacímu prostoru vévodí sedací souprava Greta čalouněná textilií a konferenční stolek z ořechového masivu. Lze ho rozdělit na čtyři samostatné díly a přesunout kamkoliv podle potřeby. Každý je opatřen zásuvkou s přítlakovým systémem.

Článek

Úprava podkroví nebývá jednoduchá.

To ani nebyla. Na půdu vedlo původní schodiště a byla zastřešená velice složitou valbovou střechou, která je tažená ze všech stran. Nechtěli jsme typický půdní byt s přiznanými trámy. Konstrukčních prvků zde bylo příliš, domnívám se, že by působily spíš rušivým dojmem.

Všechny sloupy se podařilo rafinovaně skrýt sádrokartonem a nábytkovými sestavami. Sloupy zmizely a zůstal jen zajímavě členitý, ale klidný, čistý relaxační prostor s šikminami, které prozrazují podkroví.

Foto: www.modernibyt.cz

Podkrovní prostor je vybaven klimatizací a všude je vyhřívaná podlaha.

V šikminách bylo třeba také trochu jinak řešit osvětlení. Nestačilo jednoduché zabudování, potřebovali jsme, aby bylo možné světla natáčet.

Hodně lidí by jistě tak velký prostor rozčlenilo na více pokojů. Nelákalo vás udělat si zde například oddělené ložnice či soukromé pracovny?

Ne. Naopak, jsme rádi spolu, společně život sdílíme. Nechceme se před sebou uzavírat. Máme potřebu komunikovat. Naše děti z předchozích manželství už odrostly a obývají patro pod námi. Chtěli jsme jen víc klidu pro sebe, osobní komfort pro nás dva.

Foto: www.modernibyt.cz

Kvalitní ocelový rám atypické postele vyrobené na zakázku vyplňuje 30 cm vysoká pružinová matrace Viktorie. Lůžko je po stranách doplněno jednoduchými nočními stolky z ořechového masivu a dvěma nástěnnými lampičkami.

Foto: www.modernibyt.cz

Ložnice je od obytného prostoru s vanou oddělena posuvnými skleněnými dveřmi, na druhé straně ji spojují matné skleněné dveře s koupelnou s velkorysým sprchovým koutem.

Jste nepochybně otevření lidé, každý nemá odvahu umístit vanu volně do obývacího prostoru.

Naše soukromé patro je výhradně osobní a relaxační zónou, proto je řešené nestandardně a přesně vystihuje naše individuální požadavky. Přestože působí velmi vzdušně, je zde intimní zóna s ložnicí, šatnou a koupelnou oddělená skleněnými posuvnými dveřmi. Jsou z čirého skla, celek tak působí ještě prostorněji.

Foto: www.modernibyt.cz

Akrylátovou vanu Elipso Duo Oval umístěnou volně v obývacím prostoru doplňuje podlahová vanová baterie Starck.

V případě potřeby větší intimity si můžeme zatáhnout závěsy, které dveře kopírují. Protože zde máme velkou terasu, pěkný výhled a já velmi rád relaxuji ve vaně, přál jsem si vanu umístit volně v prostoru poblíž vstupu na terasu.

V letních dnech rád odpočívám, a někdy i spím v závěsném lůžku na terase. Je naším dalším relaxačním prostorem. Je kompletně vybavená, grilujeme zde a je tu i sprcha.

Nevšedním způsobem je tady vytvořena i kuchyň, ale zdá se být malá.

To je pravda, není nijak velká, ale zdání klame. Je zcela standardně vybavená dřezem, varnou deskou i myčkou. Nádobí je v samostatných modulech kolem a chladnička s mrazničkou a pečicí trouba včetně potravinových skříní je vestavěna do jednoho z modulů skrývajících podpěrné konstrukční prvky.

Z druhé strany, v obývacím prostoru, jsou do téhož modulu začleněny knihovny.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyňská sestava je zhotovená na míru, nádobí je uložené v samostatných modulech kolem.

Nikde ale nevidím jídelní stůl.

Tady ho nepotřebujeme, převážně tu odpočíváme. Často se stravujeme mimo domov, případně stolujeme o patro níž u dětí. Tady moc nevaříme, a když už si něco připravíme, sníme to vsedě u konferenčního stolku. Malá je i pracovna, slouží k vyřízení drobné soukromé agendy. Stačil menší pracovní stůl, židle a nezbytné úložné prostory.

Interiéru vládne bílá barva, dřevo s nápadnou kresbou, sklo a nerezové detaily.

Máme rádi jednoduchost a účelnost, žádné zbytečné dekorace. Přáli jsme si naprosto neutrální základ. Interiér už výrazně dekoruje krásná kresba použitého ořechu. Například konferenční stolek nebo pracovní deska jsou z masivu a na větších plochách je použita ořechová dýha.

Foto: www.modernibyt.cz

Metr široké umyvadlo Vero je doplněno pákovou baterií Starck.

Když by nám náhodou chyběly barvy, stačí sedací soupravu doplnit barevnými polštáři. Hodně sportujeme a cestujeme, máme barevný život a doma relaxujeme a užíváme si klidu.

Foto: www.modernibyt.cz

Přestože je koupelna umístěna pod šikminy, nepůsobí stísněně. K celistvému vzhledu přispívá obložení velkoformátovými deskami (3 x 1 m), vzdušně řešený nábytek s jednou zásuvkou i nakloněné zrcadlo zavěšené ve speciálním stropním rámu z ořechového dřeva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám