Hlavní obsah

Neuvěříte, k čemu lze využít vázu na květiny

Novinky, Jana Nesvadbová

Pokud na vázu pohlížíte pouze jako na designový prvek, umělecký předmět nebo snad dokonce jen jako na nádobu, do níž se vkládají řezané květiny, možná vám chybí fantazie. Tímto nedostatkem ovšem rozhodně netrpí v jihokorejské reklamní agentuře Cheil Worldwide. Jejich nápad běžného smrtelníka přinejmenším zaskočí - vytvořili vázu, která funguje jako hasicí přístroj.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Váza, která dokáže zlikvidovat požárVideo: Reuters

 
Článek

Spíše než hasicí přístroj by ale možná bylo lepší označení hasicí granát. Při vzniku požáru je totiž potřeba vázu vzít a do plamenů ji mrštit. Váza se rozbije, tím se uvolní v ní napuštěný tekutý uhličitan draselný, který plameny uhasí.

Váza vypadá na první pohled nenápadně. Jako spousta jiných je průhledná, má růžovou barvu a její tvar, pravda, není tak úplně z nejoriginálnějších. Kdo by chtěl být škodolibý, řekl by, že je to prostě jen vylepšená PET lahev. Tomuto dojmu hodně napomáhá i šroubovací hrdlo.

To, čím se ale od jiných váz, nebo i PET lahví liší, je dvojitý plášť vyrobený z PVC. Autoři se pro tento materiál rozhodli z bezpečnostních důvodů - takto po jejím roztříštění nebudou vznikat nebezpečné úlomky, nebo dokonce střepy. Prostor mezi dvěma vrstvami pláště je vyplněn roztokem hasiva.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Váza, která dokáže zlikvidovat požár

Důvodem k tomuto nápadu jsou smutné statistiky z Jižní Koreje. Dle tamní Národní požární agentury se v době mezi lety 2007 až 2017 zhruba 60 % fatálních požárů odehrálo v domácnostech. To znamenalo celkem 2000 úmrtí.

V zemi platí povinnost mít doma hasicí přístroj i detektor kouře, reklamní agentura ale uvádí, že ve skutečnosti má hasicí přístroj doma pouze 49 procent obyvatel.

Agentura loni, společně s místní pojišťovnou Samsung Fire & Marine Insurance, nechala vyrobit a svým klientům rozdala 110 tisíc těchto hasicích váz. Letos chtějí rozdat dalších 100 tisíc kusů.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Anketa

Pořídili byste si takovou vázu domů?
Ano, nevypadá zle a v případě požáru se může vyplatit
78,6 %
Možná ano, ale hasicí přístroj podle mě nenahradí
17,9 %
Nemám představu
0 %
Přijde mi to jako nesmysl. Každý byt by měl být vybavený hlavně hasicím přístrojem
3,5 %
Celkem hlasovalo 28 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám