Hlavní obsah

Nejlepší designové výrobky do domácnosti, které získaly prestižní ocenění Red Dot

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejprestižnější evropská cena za design s názvem Red Dot, udělovaná centrem Nordrhein Westfalen v Essenu, je pro všechny designové výrobce důležitým oceněním. Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější oceněné výrobky, které nadchnou svými tvary i funkcí.

Článek

Cena Red Dot Design je vizitkou perfektního designu a stylu. Produkt, který je takto oceněn, se tak může pyšnit prestižním označením ve tvaru červeného spirálovitého kola na bílém pozadí.

Soutěž má dlouhou tradici a mezi oceněnými najdeme ta největší jména z historie i žhavé současnosti průmyslového designu.

Porota oceňuje hlavně funkčnost a design

Ocenění "Nejlepší z nejlepších" letos získalo praktické struhadlo s madlem pro přidržování. Porota ocenila především zajímavou ergonomii, díky které drží struhadlo dobře v ruce. Autory designu jsou Claus Jensen a Henrik Holbæk.

Inovativností a moderním tvarem pak zaujala přenosná zásuvka pro novodobou mobilní kancelář od studia slavného designéra Wernera Aisslingera.

Nábytek hodnotila speciální komise

Porota hodnotí produkty v různých skupinách podle odbornosti tak, aby se mohli jednotliví odborníci úzce zaměřit jen na oblast svého zájmu. Nábytek tak měla na starosti speciální sekce poroty, která hodnotila technické i ekologické požadavky, funkčnost, konstrukční řešení i snadné použití.

Ocenění získala například pohodlná měkká futuristická pohovka (design: Ronan a Erwan Bouroullecovi).

Cenu získaly i židle s otvory v sedáku, které jsou v kurzu i letos a jednoduše pojatá osvětlení bez zbytečných ozdob. Porotu velmi zaujala i velmi zajímavá novinka - digestoř, která na první pohled vypadá jako plnohodnotné osvětlení.

Cenu za nejlepší design letošního roku získaly i stohovatelné a skládací židle víceméně klasických tvarů.

Všechny produkty, které v soutěži získaly ocenění, musely mezinárodní odbornou porotu přesvědčit také o své kvalitě.

Cenu je možné získat i za produktovou řadu. Oceněn tak byl i celý kuchyňský komplex. Porotu zaujalo efektní sjednocení moderního a přírodního stylu.

Velmi zajímavým návrhem, který letos také získal prestižní cenu, je keramický obklad na stěny z Turecka, který si každý může poskládat podle svých barevných preferencí. Orientální ornamenty designér vhodně přenesl do moderního prostředí.

Cenu získal i minimalistický kávovar a barevná designová minutka. Letošního ročníku se zúčastnili designéři a společnosti z více než 70 zemí.

V čele poroty i letos zasedl odborník na design, profesor Peter Zec, prezident soutěže.

V letošním ročníku se příliš nedařilo Čechům, úspěšnější byli v minulém roce. Možná na to ale má vliv i fakt, že přihlášení produktů do soutěže rozhodně není levné.

Dne 29. 11. 2011 mají ale mladí profesionálové možnost po dobu 24 hodin využít celkem 50 volných registrací pro přihlášení svých navržených produktů na Red Dot Award: Product design 2012 zdarma. Musí ale jít o nezávislé designéry, kteří nemají titul déle než 5 let (to musí doložit kopií diplomu).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám