Hlavní obsah

Nejen okna přivedou světlo pod střechu

Právo, Karolina Černá

Využití půdního prostoru k bydlení se zamlouvá stále většímu počtu lidí, zejména těch, kteří žijí ve vícegeneračních domech. Problémem takového místa však může být nedostatek světla.

Foto: Velux

Rozmístění střešních oken zvážíme tak, abychom k nim měli snadný přístup a mohli je lehce ovládat.

Článek

Lidé dnes tráví spoustu času uvnitř budov bez dostatku denního světla a čerstvého vzduchu, hovoří se o tzv. Indoor Generation. Už na to ve všedních dnech ani nemyslíme, ale podle vědeckých výzkumů může mít nevyhovující vnitřní prostředí negativní vliv na naše zdraví a pocit pohody.

Celosvětový průzkum společnosti YouGov mezi 16 tisíci respondenty mj. odhalil, že téměř 63 % respondentů pociťuje vztah mezi dostupností přirozeného světla, výhledem z okna a aktivním přístupem k životu.

Foto: Velux

Před náporem slunečních paprsků ochráníme střešní okna vnitřními nebo venkovními žaluziemi, které brání přístupu paprsků ke sklu.

Denní světlo v přirozené míře během dne zvyšuje pracovní výkonnost. O důvod víc, proč ho do podkroví pustit co nejvíce.

Střešní okna

V šikmé střeše jsou osvědčenou klasikou. Ve zvláštním provedení střešní okno umožňuje výstup na střechu nebo panoramatický výhled. Kamenem úrazu může být počet a vhodné rozmístění střešních oken.

Zvážíme proto instalaci nábytku v prostoru tak, aby je nestínil. Přístup k samotným oknům by měl být snadný a bezpečný při jejich čištění. Různé typy střešních oken lze kombinovat kvůli rozšíření průniku světla do interiéru, např. klasická okna doplníme o svislá.

Nejběžnějšími materiály pro střešní okna jsou dřevo, plast, kombinace hliníku s dřevěným jádrem. Poplastovaná okna s dřevěným jádrem jsou vhodná do místností s vyšší vlhkostí, tedy do koupelny a kuchyně. Z izolačních důvodů (hluk, teplo, chlad) je vhodné volit dvoj- nebo trojsklo.

Vikýřová okna

Nejsou pouze ikonou starých domů, své místo mají i v novostavbách. Volba mezi střešními a vikýřovými okny je záležitostí vkusu a architektonických preferencí. Vikýřová okna nabízejí lepší využití podkrovního prostoru.

Foto: Vekra

Pro vikýřová okna se hodí hlavně dřevěné rámy. Dřevo umožňuje vytvářet nejrozmanitější tvary, a tím doladit vzhled domu.

„Díky své svislé poloze navíc nijak nezhoršují izolační vlastnosti ani nedochází k přehřívání interiéru. Také se lépe čistí. Naopak musíte počítat s tím, že jejich usazení vyžaduje rozsáhlejší stavební práce,“ říká Pavel Kašpar, manažer montáží společnosti Vekra.

Foto: Vekra

Vikýřová okna máme spojená s architekturou let minulých, ale sluší i moderním objektům.

Světlíky a světlovody

Světlíky fungují podobně jako okna, na ploché střeše domu slouží k osvětlení místností přirozeným světlem. Mohou být otvíravé i neotvíravé s rovným či jehlanovitým tvarem, s kopulí či bez ní.

Foto: Velux

Výhodou otvíravých světlíků je, že jimi můžeme větrat a v kombinaci s otevřenými okny v přízemí vytvoříme průvan.

Světlovody sbírají denní světlo na střeše, fasádě, terase nebo třeba na zelené střeše a následně jej vedou do interiéru speciálním vysoce reflexním tubusem.

Foto: Lightway

Světlovody se nejčastěji využívají k orientačnímu či doplňkovému osvětlení v chodbách, na schodišti, v koupelně a na toaletě, v šatníku.

„Stěny tubusu tvoří výkonná zrcadla s maximální odrazivostí. Tubus vyúsťuje na stropě nebo stěně místnosti, kterou chceme prosvětlit. Je opatřen skleněným rozptylovačem světla, takzvaným difuzérem, který světlo rovnoměrně rozptyluje do prostoru tak, aby jeho intenzita nikoho neoslňovala. Díky tomu proudí do interiéru nepozměněné světlo s minimálními ztrátami a maximální intenzitou,“ říká Jakub Brandalík ze společnosti Lightway.

Střešní balkon

Je velké střešní okno, ve kterém otevřená křídla vytváří balkon. Po uzavření oken vznikne jednotná prosklená plocha. Horní křídlo se otevírá výklopně vzhůru, dolní otevřením vpřed umožňuje ničím neomezený přístup do vnitřku balkonu.

Horní křídlo při vyklápění přidržuje podpůrný mechanismus, který umožňuje ponechat otevřené křídlo v libovolné poloze v určitém rozsahu.

Foto: Fakro

Boční zábradlí balkonového okna je integrováno do spodního křídla a vysouvá se při jeho otevírání. Během zavírání spodního křídla se opět zasune do okna a nevyčnívá tak nad úrovní střešní krytiny.

Střešním balkonem získáme pocit většího prostoru i velkorysého průsvitu, je možné ho instalovat do střech se sklonem od 35° do 53°.

Foto: Fakro

Balkonové okno Galeria ovládáme klikou Elegant s funkcí dvoubodového uzavírání v dolní části horního křídla. Západka blokující křídlo v pootočené poloze o 180° umožňuje snadné mytí vnější tabule skla a stažení markýzy.

Je dobré vědět

Vždy dbáme na kvalitní osazení oken, světlíků atd. do střešního pláště. Řemeslníci musí dodržet montážní návod a pokyny výrobce, spoléháme na ověřenou firmu.

Za chronickými problémy s rosením je špatné zateplení a provedení ostění. Není-li jeho tvar správný, vzniká pod okny vzduchová kapsa, která brání cirkulaci vzduchu.

Rosení oken minimalizuje pravidelné větrání (nikoli za deště či mlhy) a udržování teploty v místnosti kolem 21 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 50 %.

Prostupu slunečních paprsků i chladu zvenku bráníme venkovním nebo vnitřním stíněním.

Světlovody mohou mít speciální tepelnou vložku v potrubí, díky níž neprojde v létě teplo a v zimě chlad zvenku do místnosti.

U střešních oken dbáme na jejich snadné a bezpečné otvírání. Vyplatí se poptat na možnosti dálkového ovládání i automatické manipulace včetně ovládání stínění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám