Hlavní obsah

Nehledě na běh času, hodiny jsou stále šik

Také příští rok nás o ubíhajícím čase bude patrně nejčastěji informovat displej mobilu. Klasické hodiny s ciferníkem a ručičkami se stávají dekorací, které bychom se ale vzdávat neměli. Můžou nás pobavit, pohladit po duši, připomenout přírodu nebo staré časy. Nechte se inspirovat!

Foto: Bonami

Stolní hodiny Zuiver Pendulum s kyvadlem jsou z betonu. Měří 38 cm a váží 1,8 kg. Když o ně zavadíme, jen tak nespadnou. Cena 1485 Kč.

Článek

Na stěny a stoly se vracejí typy s kyvadlem, a to v retro provedení pro interiéry ve stylu minulých dekád či v minimalistickém provedení, které sluší moderním bytům.

Zajímavým fenoménem jsou různě probarvené dekorační přesýpací hodiny zastávající funkci kuchyňské minutky/časovače a vymezující čas pro určitou činnost.

Na stěnách se také objevují hodiny evokující slunce, květy, nechybějí ani časem prověřené ikonické produkty a pestrá škála jejich variant.

Hitem posledních let jsou masivní a účelné jídelní stoly

Tipy a trendy

Oblibu neztrácejí obrazové varianty, tzv. clockart, což jsou hodiny vyvedené na plátně s motivem, nataženým na dřevěný rám, eventuálně ve skleněném provedení.

Foto: Vitra

Nástěnné hodiny Diamond Markers Clock slaví návrat díky značce Vitra. V 50. letech 20. století je s řadou dalších předmětů denní potřeby s cílem vnést do amerických domácností moderní design vytvořilo studio George Nelsona.

Obrazový ukazatel času ale může také vypadat jako řada fotorámečků s ciferníkem uprostřed. O jeho podobě rozhodujeme sami vložením fotografií z dovolené nebo podobenek svých blízkých.

Vzhled hodin ovlivňuje nejen jejich tvar, barvy a dezény, ale také materiál. Dřevěné kulaté i hranaté hodiny se hodí do rustikálního obývacího pokoje a do kuchyně propojené s jídelnou.

Snadno omyvatelné plastové nástěnné hodiny ustojí podmínky v menší kuchyni. Výjimkou mezi materiály není kov, beton, silikon, překližka, sklo či papír a jejich vzájemné kombinace.

Správné křeslo umocní pocit pohody

Tipy a trendy

Platí, že velké a barevné hodiny vyniknou spíše ve větších místnostech, naopak menší typy sluší pracovním stolům a nočním stolkům. Mohou být méně výrazné, nebo naopak zaujmou figurálním či technicistním designem.

Anketa

Někteří lidé mají hodiny v každé místnosti svého domova. Máte to také tak?
Ano, přesně tak.
43,5 %
Ve všech ne, ale ve většině ano.
27,5 %
Ne, jen v některých.
13,7 %
V jedné. To stačí.
10,6 %
Doma hodiny nikde nemáme. Máme hodinky, mobil, počítač... Jsou zbytečné.
4,7 %
Celkem hlasovalo 517 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Interiérový design preferuje střídmost

Stále se nosí minimalismus a návrat k přírodě. Tedy mít toho doma co nejméně, vlastnit jen to, co skutečně používáme. A to je dobře, neskladujte staré věci,...

Kam s televizí? Tam, kde nebude rušit

Nejčastěji je televize doplňkem obývací sestavy. Její moderní a rozměrnější variantu umístíme i na stěnu. Podobným minimalistickým východiskem jsou televizní...

Pozvěte domů přírodu v nečekaném hávu

Přírodní materiály v interiérech jsou rozhodně trendy. Na vyšší úroveň je pozvedneme, když vsadíme na motivy a dezény bytových doplňků, které se přírodou...

Výběr článků

Načítám