Hlavní obsah

Nechte se inspirovat průkopníkem designu Christopherem Dresserem

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Christopher Dresser je považován za jednoho z prvních designérů v současném slova smyslu, dovedl totiž využít výdobytků nejmodernější techniky a svá díla v 19. století vyrábět v továrnách. Ať již šlo o konvice, cukřenky, nebo stojánky na topinky.

Článek

Dressser hledal tvary pro co nejpohodlnější užívání předmětů, design předmětu tak vždy vycházel z jeho zamýšlené funkce. S jeho jménem jsou spojené především konvice postmodernistických tvarů a charakteristické - stojánky na topinky.

No řekněte, není to luxus? Dresserova ideální žena jistě nosila na stůl topinky na stojánku. Jeho filozofií byla snaha pozvednout estetickou úroveň předmětů, kterými je člověk v běžném životě obklopen.

.: Výstava Christopher Desser v UPM, set pro podávání čajefoto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Podle Dresserových návrhů produkovaly firmy výrobky od těch nejlevnějších až po velice drahé. Dresser byl návrhářem, který pro své zákazníky navrhoval kompletní interiéry, navrhoval ale i tapety, podlahové dlaždice apod. V Londýně si založil ateliér spolupracovníků, a tvořil tak pro mnoho firem po celé Británii.

Kde jsou k vidění jeho práce

V Praze probíhá výstava jeho prací, výstava jím navrhnutých předmětů denní potřeby a stolního náčiní. Jeho svícny a stojánky na topinky ovlivnily způsob moderního stolování. Můžete na nich sledovat i styly, které Dressera ovlivnily, ať již anglickou novogotiku, nebo i secesi (rostlinné motivy, ornamentika).

.: Výstava Christopher Desser v UPM, drobné domácí předmětyfoto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Prohlédnout si stojánky na topinky z 19. století, které Dresser navrhl můžete v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze v ulici 17. listopadu 2 v Praze 1. Setkáte se zde se strohými, geometrickými užitkovými předměty z kovu, se stojánky, s kořenkami a s konvicemi, jejichž návrhy podstatně ovlivnila Dresserova vášeň pro japonskou kulturu.

.: Výstava Christopher Desser v UPM - v popředí stojánek na topinkyfoto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Některé jeho návrhy přímo kopírovaly japonské originály, kterými byl Dresser uchvácen, vlastní mu byl smysl pro detail, pro zdůrazněné lemy a nýty. Chcete -li se podívat na práce průkopníka moderního produktového designu, tak k tomu máte nyní jedinečnou příležitost. A to až do 8. června 2008.

.: Souprava na piknik z konce 19. století, výroba John Heath & John Middleton, Londýn

Reklama

Související témata:

Související články

Zákony čajové etikety

Majitel čajovny v anglickém Brightonu se rozhodl oživit tradiční etiketu při pití čaje. Sáhodlouhý seznam zakázaných činností při pití čaje mu však zákazníky...

Výběr článků

Načítám