Hlavní obsah

Naučte se kouzlit s barvami, dopřejte si doma kreativní změnu

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barvy jsou kouzelnice. Jejich odstín, jas a sytost ovlivňují, jak se v prostoru cítíme, jak ho vnímáme. Než s nimi začneme pracovat, promyslíme si, jakou náladu toužíme v interiéru vyvolat, jaké odstíny jsou nám příjemné.

Foto: Westwing

Extravagantní interiér s čalouněným nábytkem sytých barev (červená, oranžová) dobře doplňují a vyvažují odstíny šedé a bílé.

Článek

Pohledový beton, kov a sklo. Jsou to určitě zajímavé materiály, ale díky velkému boomu zahltily mnoho interiérů. Jejich majitelé nyní zjišťují, že podlehli trendům, doma se necítí útulně a chtějí to změnit. Jaké mají možnosti?

Chce to přidat bytové textilie, koberce, čalounění, dřevo, zelené rostliny, a hlavně si pohrát s barvou. Stěny, nábytek, doplňky jsou jasnou výzvou pro kreativní změnu. Barvy navíc umějí místnost opticky rozčlenit na jednotlivé zóny, zvětšit, snížit stropy apod.

Pracovat dobře s odstíny, jasem a sytostí vyžaduje zkušenost: dbejte na umírněnost (méně je více), kombinujte s citem, získejte pro začátek elementární znalost z teorie barev.

Foto: Primalex

Než se pustíte do vlastní realizace, promyslete si, jakou atmosféru a styl chcete v interiéru vytvořit.

Všímejte si, jak vyzní v kombinaci s jinými materiály (dřevo, kov), kolik denního světla, v jakém ročním období interiér přijímá. Místnosti orientované na sever potřebují jiné odstíny než ty na jih, kde svítí sluníčko.

„V interiérovém designu nás zajímají jemné nuance mezi jednotlivými barvami. Volba správného odstínu, například ve výmalbě, je naprosto stěžejní pro úspěch celé akce,“ píše designérka Dorotea Vejmelková ve své knize Stylové bydlení můžete mít i vy.

Barvy a pocity

Ať chceme, nebo ne, barvy na nás působí a vyvolávají představy, dávají nás do pohybu či naopak tlumí. Je dobré vědět jak, protože pak při výběru neuděláme chybu.

Třeba tu, že sytě oranžovou vymalujeme pokojíček hyperaktivnímu dítěti. Podobně sytě modrá barva není vhodná do jídelny. Nepodporuje chuť k jídlu a ke konverzaci s rodinou, přáteli.

Interiér, ve kterém se necítíme útulně, potřebuje zemité odstíny: béžová, písková, hnědá jsou ty správné barvy. Menší místnosti opticky zvětší bílá barva. Je vzdušná, otevírá prostory.

Modrá: meditace, dálky, zklidnění, snění, cestování. Je chladná, podporuje moudrost, tvořivost.

Foto: Hornbach

Interiérová barva modrá, odstín Navy, lesk matný. Velmi sytá, proto vyžaduje použití neutrálních světlých dřevin. Barva odolná vůči šetrnému omytí, doba schnutí 4 hodiny.

Zelená: odkazuje na přírodu, svěžest, růst, zdraví.

Foto: Hornbach

Barva Lagoon v zeleno modrém odstínu. V kombinaci s ní vyniknou bílé prvky: rámečky obrazů, nábytek.

Žlutá: atmosféra prosluněného interiéru, optimismus, stimuluje, veselost, aktivita, léto.

Oranžová: oheň, žhavost, energie, aktivita, pozitivnost

Fialová: inteligence, emoce, luxus, tajemno, ženský element. Vhodná v kombinaci s kovem.

Červená: život, energie, vášeň, vyvolává pozornost, podporuje chuť k jídlu. Snadno se ale okouká, může vyčerpávat.

Černá: formálnost, těžkost, vážnost, stabilita

Hnědá: příroda, útulno, zemitost, spolehlivost, přirozenost

Šedá: elegance, nenápadnost, nadčasovost, profesionalita

Foto: Primalex

Vzdušnost, elegance, čistota a otevřenost.Minimalistický interiér s použitím barvy tzv. holubí šeď.

Bílá: čistota, elegance, nevinnost, vzdušnost, prostor, nadčasovost, skvěle se s ní kombinují jiné odstíny.

Barvu tvoří tři prvky

Jak barva působí, záleží na třech základních vlastnostech. V nich je potřeba se stoprocentně orientovat a rozumět jim. Jde o odstín, jas a sytost.

1. Odstín: jestli je barva zelená nebo modrá, to se v barevné teorii označuje jako odstín. Určitě znáte různé barevné kruhy z malířských obchodů, kde jsou i tisíce odstínů.

Foto: Primalex

Jarní zeleň navozuje pocit svěžesti, čerstvosti a chuti. Pošlete ji klidně do kuchyně, kde se dobře kombinuje se dřevem i bílým nábytkem.

2. Jas: definuje, nakolik je barva světlá nebo tmavá, prostě, kolik v sobě má černé nebo bílé. Barvy s vysokým jasem jsou barvy světlé, barvy s nízkým jasem jsou tmavé.

3. Sytost: určuje, jak je barva výrazná (v podstatě, jestli je v ní obsažena šedá a kolik). Barvy s vysokou sytostí jsou ostré a výrazné. Plné sytosti mohou barvy dosáhnout pouze při středním jasu, tedy když nejsou ani moc tmavé, ani moc světlé.

Kombinace barev

Je zásadní pro celkový dojem z interiéru. Otázka, kolik použít barev a jaké, nás bude provázet po celou dobu zařizování domu či bytu. Tři syté barvy jsou až dost. Ale s jinými to může být málo. Záleží totiž, jaký mají jas, sytost a konkrétní odstín.

Odsycených barev (tedy málo výrazných) s různým jasem se může v interiéru objevit mnoho a nijak to nevadí. Každý z nás ale cítí, že třeba sytě červená je natolik agresivní, že s ní musíme zacházet opatrně.

Foto: Bonami

Sytě červenou knihovnu si lze na šedém pozadí a neutrální podlaze bez obav dopřát.

Důležité je, na jak velké ploše se objeví, zda to bude stěna, nebo jen designové křeslo, jaké bude mít místnost pozadí apod. Variant jsou stovky!

Nejnáročnější je pro laika kombinace barev se dřevem. Již samotná dřevina by měla být vybrána velmi pečlivě, v interiéru se doporučuje jedna, maximálně dvě. Objevuje se totiž ve velké ploše (podlahová krytina, nábytkové stěny, kuchyňské linky) a zvolit správný odstín není maličkost.

Chce to vkus a cit, ale obecně platí, že odsycené studené barvy sluší dřevu nejvíce. A velmi syté barvy pasují spíše k barevně neutrální dřevině.

Foto: Ikea

Barevně nesourodý pokoj se snadno okouká a studenta může i rozptylovat.

„Nábytkové plochy, ať malé, nebo velké, ovládá bílá a vanilkově žlutá, nicméně uniformní šedá, a to především světlejší, je též velmi oblíbená,“ uvádí Martin Dusík z firmy Trachea.

„Z pohledu provedení zatím jasně vede lesk, ale pozadu není ani mat. Mezi jasné nastupující trendy patří i různé imitace tkanin, hornin a kovových materiálů.“

Může se vám hodit na Seznamu:

Tipy a rady

Čím méně barev je v barevném schématu, tím více by spolu měly ladit. Minimalistické interiéry tedy odpouštějí nesoulad méně než interiéry zabydlené větším množstvím předmětů.

Zlaté pravidlo: používáme-li různé odstíny v podobné ploše (velikosti), měly by mít tyto barvy podobný jas a podobnou sytost.

Málo syté (šedavé) teplé neutrály dobře fungují s bílou barvou a stříbrnými kovy. Čím jsou barvy sytější a výraznější (písková), tím lépe k nim jdou kovy žlutavé (mosaz, zlato).

(Z knihy Stylové bydlení můžete mít i vy, Dorotea Vejmelková)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám