Hlavní obsah

Náklady na svícení aneb Jak je to s vánočními dekoracemi

Novinky, nes

Je tu druhá adventní neděle. V mnoha domácnostech už svítí nejenom svíčky na adventním věnci, ale také nejrůznější elektrické vánoční dekorace, ať to jsou již řetězy, svícny apod. Málokdo si ale umí spočítat, na kolik taková zářivá vánoční atmosféra za prosinec vyjde.

Bohatá světelná vánoční výzdoba vypadá lákavě. Víte ale, kolik vás taková paráda stojí?

Článek

Zjednodušeně řečeno, ten, kdo používá jen rozumné množství dekorací, navíc osazených LED zdroji, zaplatí za prosinec navíc jen pár desetikorun. Naopak tomu, kdo má dům nasvícený jako Pražský hrad anebo používá ještě staré řetězy a svícny s klasickými žárovkami, se vánoční atmosféra poněkud prodraží.

Běžný světelný řetěz s LED diodami má příkon zhruba 5,5 až 6 wattů. Srovnatelný řetěz s klasickými žárovkami má ovšem příkon v rozmezí 20 až 45 wattů.

„Například za měsíční používání klasického sedmižárovkového svícnu do okna utratíte při svícení po dobu 12 hodin denně až 35 Kč. Pokud si pořídíte stejný model s LED žárovkami, spotřebuje během adventu elektřinu za pouhé 2 koruny. Při pořízení LED světelného řetězu s 500 diodami zaplatíte za měsíční svícení 11 Kč,“ uvádí Michal Doležel z internetového projektu E.ON Rádce.

DekoracePříkonNáklady na svícení *
Vánoční řetěz - 500 LED diod6 W11 Kč
Žárovkový řetěz - 32 žárovek45 W80 Kč
Vánoční svícen 7 LED diod1 W2 Kč
Vánoční svícen se žárovkami19,8 W35 Kč
* Měsíční svícení 12 hodin denně, při ceně 4,80 Kč/kWh
Zdroj: E.ON

Nové světelné ozdoby je přitom třeba nakupovat s rozmyslem. Rozhodně je bezpečnější vybírat je v kamenných obchodech nebo renomovaných internetových obchodech. Výrazně levné druhy by měly být zákazníkovi okamžitě podezřelé. Takové výrobky jsou totiž velice často poruchové a mohou způsobit velké škody, až požáry.

S ještě větší obezřetností je nutné vybírat světelné dekorace, které mají být umístěny v exteriéru. „Světelná dekorace by měla být označena IP kódem, který označuje výši krytí, tedy bezpečnostního jištění. Pro venkovní osvětlení je důležité IP 44, které představuje dostatečnou ochranu proti dešti a mrazu. Kromě kódu sledujte i to, zda má osvětlení dvojitou izolaci a uzemnění,“ říká Karel Murtinger ze společnosti Ekowatt.

Zloděje neodradí

Někdo ponechává rozsvícené světelné ozdoby za okny i v době své nepřítomnosti nejenom z estetických důvodů. Doufá, že tak odradí eventuální lupiče od nezvané návštěvy. To ale policisté nepotvrzují.

„Rozsvícené vánoční dekorace nemají vliv na odrazení případných pachatelů. Jsou pachatelé, kteří jdou tzv. na jistotu a byt si vybírají s časovým předstihem. Na druhou stranu jsou zde i pachatelé, kteří se vloupávají do bytů náhodně a riskují. Je třeba upozornit, že evidujeme i případy, kdy se pachatel vloupal do obydlí i za přítomnosti spících majitelů. Doporučujeme především zabezpečit vstupní prostory (balkónové dveře, okna, vstupní dveře) kvalitním mechanickým zabezpečením a bezpečnostními foliemi,” sdělila Novinkám Ivana Nguyenová z Policejního prezidia ČR.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Vánoční přehlídka betlémů na Novinkách

Máte také doma svůj rodinný betlém? Rádi byste se s ním pochlubili? Pošlete nám jeho snímek a třeba i připište příběh, který se k němu váže! Na Štěpána připravujeme článek, v němž ty nejhezčí betlémy rádi představíme. Bude tam i ten váš?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám