Hlavní obsah

Na zrestaurování vzácné zdi v Novém Jičíně došly peníze, reliéf se přestěhuje jen částečně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zhruba dvojnásobek proti plánu se vyšplhaly náklady na přestěhování nástěnného díla sochaře a scénografa Otakara Schindlera, které desítky let zdobilo zeď v Máchově ulici v Novém Jičíně. Město a kraj na přesun a zrestaurování díla poskytly 850 tisíc, nyní ale vyšlo najevo, že to nestačí. Radnice proto rozhodla, že dílo přestěhuje jen částečně.

Foto: Město Nový Jičín

Vizualizace zdi Otakara Schindlera. Město pro její nové umístění hledá vhodnou lokalitu.

Článek

Umělecký reliéf v Novém Jičíně byl odhalen na zdi bývalé mateřské školy v roce 1967, vyroben je z kombinace cementového sgrafita a keramiky a obsahuje dětské motivy, jako například kočárek, vláček a skupinu předškolních dětí. Přestože není dílo na seznamu památek, podle odborníků jde o vzácný artefakt, který by měl být zachován. O jeho významu svědčí i to, že se dostalo na obálku publikace Sochy a města/Morava, kterou vydala předloni Univerzita Pardubice.

Reliéf byl přitom v nedávné minulosti zakrytý reklamní plachtou a před několika lety na jeho existenci upozornil popularizátor sochařských děl ve veřejném prostoru Jakub Ivánek z Ostravy. Ten na sociálních sítích zveřejnil informaci o hrozící demolici zdi, která má ustoupit nové výstavbě. Následně se o osud díla začala zajímat široká veřejnost i novojičínská radnice.

Město loni ze svého rozpočtu vyčlenilo 450 tisíc korun a dalších 400 tisíc poskytl Moravskoslezský kraj. „Po zahájení prací se ale zjistilo, že kvůli konstrukčním problémům by přestěhování tak, jak jsme zamýšleli, vyšlo skoro na dvojnásobek. Poskytnout takto vysokou částku by už nebylo reálné. Proto byly práce dočasně zastaveny,“ řekl místostarosta Nového Jičína Ondřej Syrovátka (zelení).

Nakonec podle něj dojde k tomu, že dílo bude zčásti zachráněno a zčásti bude vytvořena jeho kopie. „Dohodli jsme se, že zachovány budou keramické prvky. Co se týče kreslených částí, tak místo původně plánovaného zrestaurování a přenesení celé plochy včetně omítky bude vytvořena plocha nová,“ řekl. „Máme pro tento účel zhotovenu podrobnou dokumentaci díla, včetně umístění a rozvržení jednotlivých prvků,“ dodal s tím, že zatím nebylo rozhodnuto, kam se dílo přestěhuje.

Moderní rodinný dům si krásně notuje s valašskou přírodou

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Otakar Schindler

Výběr článků

Načítám