Hlavní obsah

Na titul Brick Award je nominováno osm rodinných domů s cihlovím

V mezinárodně uznávané soutěži Brick Award, určené pro nejlepší cihlovou architekturu z celého světa, se do finále v pěti kategoriích dostala celkem padesátka nejlepších projektů. Pojďme se podívat na kategorii nejlepších rodinných domů, které se probojovaly až do finále. Je jich osm a jejich architektura nebo interiéry stojí za pozornost.

Foto: Brick Award, Dane Alonso

Lesní dům v Mexiku od Lanza Atelieru má úchvatný interiér, kterému dominuje cihloví.

Článek

V soutěži se spolu utkávají stavební práce z hliněných stavebních materiálů využívající klasické hliněné bloky, lícové cihly a střešní tašky až po hliněné dlaždice a keramické fasádní panely.

Tituly jsou udělovány vždy jednou za dva roky. Jde o nezávislé ocenění, kdy použití produktů od pořadatelské firmy Wienerberger AG není rozhodujícím faktorem pro účast.

Pro drobné stavebníky je hlavní inspirací kategorie rodinných domů

Vítězné stavby mají dokázat, jak nevšední a výjimečná může být soudobá technologie s využitím cihel. Kategorie se trochu mění v závislosti na ročníku, vývoji trendů a aktuálních tématech.

Ve skupině, která je vždy soukromými investory nejvíc sledovaná, jsou oceňovány rodinné domy, dvojdomy a malé bytové stavby.

Foto: Brick Award, José Fernando Gómez

Městské bydlení v Ekvádoru od architektů Natura Futura působí otevřeným dojmem.

Další kategorie oceňuje společné bydlení. Speciální kategorie je vyčleněna i pro komerční budovy (např. kanceláře a průmyslové budovy). Oceňovány jsou i veřejné prostory.

Speciální kategorie je pak určena inovativním konceptům, respektive způsobům použití cihel, stavebních technologií, speciálního cihelného zdiva, cihel na míru a působivého dekoru z cihel.

Cílem soutěže je, aby cihly opět získaly pozornost a aby veřejnost ocenila jejich půvab i kvality. Během posledních let byly v soutěži zastoupeny projekty z celého světa a nominace i vítězové využívali široké škály výrobců a typů cihel ve všech barvách a tvarech.

Foto: Brick Award, Hoang Le

VH House ve Vietnamu od ODDO architects zaujme působivě řešenou terasou.

Vítězové Ceny Brick Award jsou vyhlašováni každé dva roky na slavnostním předávání cen a jsou uvedeni spolu s padesátkou nominovaných v průvodní tzv. Cihlové knize. Ani v roce 2022 tomu nebude jinak.

Vítězné stavby v jednotlivých kategoriích budou vyhlášeny v létě roku 2022.

Finalisté v oblasti rodinných domů pro bydlení
VH House ve Vietnamu, ODDO architects
Městské bydlení v Ekvádoru, Natura Futura
Cihlový dům ve Slovinsku, Studio Arhitektura
Leyton House ve Velké Británii, McMahon Architecture
Rodinný dům Koopvaardersplantsoen v Amsterdamu, Bureau SLA
Dům Dede v Belgii, OYO Architects
Lesní dům v Mexiku, Lanza Atelier
Aban House v Iránu, USE studio

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám