Hlavní obsah

Na co si dát pozor při koupi nového bytu

Právo, Sylva Svobodová

Koupit byt dnes není problém. Nabídka převyšuje poptávku, developerské firmy postavily spoustu bytových domů, které ještě nejsou rozprodané. Liší se lokalitou, architektonickým pojetím, dispozicemi jednotlivých bytů, cenou i kvalitou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Velký jídelní stůl je současným trendem. Poskytuje prostor i na dekoraci. Nejedna návštěva dá přednost posezení u pohodlného stolu před sedací soupravou.

Článek

Kdo uvažuje o koupi, musí počítat s tím, že výběr vyžaduje čas a trpělivost. Zorientovat se v nabídce a správně koupit nemovitost není snadné. Poradíme vám, na co si dávat pozor, co sledovat a čemu předejít. Spokojenost s vlastním bydlením je hodně důležitá, ovlivní náš život na spoustu let.

Okolí na prvním místě

Dost často například přehlížíme umístění nemovitosti v krajině a její bezprostřední okolí. A to je velká chyba. Interiér bytu můžeme klidně změnit, venkovní prostor nikoli. Z této zásady bychom neměli slevovat. I když se nám líbí bytový dům, cena, velikost a dispozice, jestliže je okolí nevlídné, je to špatná koupě.

:.Ložnice má velikost 16 m2, laminátová podlaha je v dekoru dub thermo, čokoládový odstín. Tmavé prvky (komoda, stolní lampa) opticky prosvětlí krémové přehozy na křesle, posteli.foto: Právo/Milan Malíček

Mít v bezprostřední blízkosti tovární haly, sklady, hlavní dálniční tah nebo dopravní křižovatky není dobré. Byt může být jako vymalovaný, ale každodenní chození místem, kde chybí zeleň a klid, nás bude po čase rozčilovat. To raději uděláme kompromis a zakoupíme byt v hezčím prostředí, třebaže bude menší a o něco dražší.

Stejně tak sledujeme, zda je možné před domem zaparkovat, jak daleko je to do nejbližší samoobsluhy, školy, školky, na zdravotní středisko, za zábavou. S tím samozřejmě souvisí i dostupnost bydlení.

:.Kuchyňská sestava má krémovou barvu ve vysokém lesku v kombinaci se dřevem, laminátová podlaha v přírodním odstínu.foto: Právo/Milan Malíček

Vlastní doprava automobilem je asi na prvním místě, ale mysleme i do budoucna. Až budou potomci starší a samostatnější, mohou využít veřejnou dopravu (jinak z nás budou navždy rodinní taxikáři). Tedy pokud tam nějaká je. Jestliže jsme limitováni dvěma vlaky či autobusy za den, nejde o výhodné spojení. Proto doporučujeme předem si projet trasu do zaměstnání, škol, k rodině apod. a zjistit, kolik času nám dojíždění zabere. Ať nejsme později nepříjemně zaskočeni.

Chytře i do budoucna

Když kupujeme byt, zajímá nás i velikost a cena. Rozlohu bytu volíme podle aktuálních potřeb, ale myslíme i trochu dál.

Jestliže si mladý bezdětný pár pořídí byt 2+kk, bude se mu v něm dobře žít jen po určitou dobu. Po narození potomka se stane byt nevhodným. Rodiče brzy zjistí, že dítě ve věku kolem dvou let potřebuje vlastní pokojík, navíc množství hraček a dětského vybavení vyžaduje úložný prostor. Jestliže je to finančně možné, raději volíme už předem byt s jednou místností navíc (3+kk, 3+1).

Pro čtyřčlennou rodinu se staršími dětmi není šikovné koupit naddimenzovaný byt. Proč? Protože děti odrostou, odejdou a zbude spousta místa.

:.Dětský pokoj má 9 m2, ale studentovi se v něm dobře bydlí. Podlaha z odolného vinylu je v přírodním odstínu (vlevo). Obývací pokoj volně navazuje na jídelní kout a kuchyň. V celém bytě se opakuje kombinace krémové, čokoládové a červené barvy (vpravo).foto: Právo/Milan Malíček

V případě ceny se vždy informujeme na konečnou částku. Některé firmy totiž prezentují cenu bez provize nebo bez daně z přidané hodnoty a lidé se pak nachytají na levnější nabídku a jsou nemile překvapeni. Ceny vždy porovnáme s ostatními developerskými projekty, abychom měli přehled a poznali, kde je částka nadsazená.

Požadavky na byt jsou rozmanité, někdy lze ale udělat kompromisy. Je třeba bezvadné mít okna orientovaná na jih a západ, ale když dostaneme lepší nabídku (cena, zelené okolí, snadná dostupnost apod.) na byt s okny na sever, měli bychom ji přijmout. Každodenní provoz rodiny nám ovlivní i to, v jakém patře je byt umístěn (přízemní jsou levnější), je-li v domě výtah, garáž či sklep.

:.Koupelna s krémovo-černým obkladem bude vždy elegantní a nadčasová. Barevně ji lze doladit ručníky a koupelnovými doplňky, které podle nálady obměňujeme. Zde v kombinaci s červenou, která koupelnu rozveselí.foto: Právo/Milan Malíček

Kvůli financování bude pro někoho důležité, zda je byt v osobním či družstevním vlastnictví (zde je hypotéku rovněž možné získat, ale je to administrativně složitější).  Zajímáme se i o důvěryhodnost prodejce. Jestliže jde o realitní kancelář, poskytne nám všechny potřebné dokumenty, měla by být zárukou solidnosti. V případě fyzické osoby buďme opatrní. Ověříme si, komu byt doopravdy patří, zda není zadlužený, není-li uvalena exekuce, věcné břemeno apod.

Interiér moderní a útulný

Náš byt v novostavbě od společnosti Finep má 71 m2, kupující určitě ocení velkou terasu o 41 m2, kterou lze plně užívat v letním období. Vstupními dveřmi vejdeme do haly a na chodbu, která společně tvoří prostor o velikosti 14 m2.

Z haly vedou vlevo jedny dveře do koupelny (5 m2), další do obytného prostoru s jídelním koutem a kuchyňskou linkou (dohromady 27 m2). Z chodby se vchází do dětského pokoje (9 m2), na WC (2,5 m2), do komory (2,2 m2) a ložnice o 16 m2. Velkou předností bytu je velká terasa do tvaru L, na níž lze přímo vstupovat ze tří místností: z obytného pokoje, dětského pokoje i z ložnice.

:.Na WC (2,5 m2) nechybí malé umyvadlo, takže odpadá následné mytí rukou v koupelně (vlevo).Kuchyně (stejně jako jídelna) má díky oknu přísun denního světla. Pracovní deska je z lamina v dekoru dřeva (třešeň), dřez je nerezový (vpravo).foto: Právo/Milan Malíček

Byt působí velmi vzdušně, díky dostatku světla opticky získává na metrech. Sladěn je do elegantních nadčasových tónů, celým prostorem se jako základní linka nese barva krémová a čokoládová, doplňuje ji červená. Barvy jsou podpořeny materiály v zemitých odstínech (pracovní deska v kuchyni, laminátová podlaha v dubu, vlněné přehozy, proutěná lampa, prostírka na stole apod.). Styl interiéru lze považovat za moderní, přírodní, působí útulně a přívětivě.

Vzorový byt má hodnotu 6,5 milionu Kč, z čehož 700 tisíc je hodnota veškerého vybavení, včetně kuchyňské linky a podlah. K bytu náleží částečně zastřešená terasa 41 m2, garážové stání a vlastní komora, která je umístěna mimo byt.

Barvy mohou leccos napravit

Jestliže se z nejrůznějších důvodů musíme smířit s jistými nedostatky místností našeho budoucího bytu, nemusíme zoufat. Je dobré vědět, že leccos lze napravit barvami. Už při rozhodování o koupi tedy můžeme počítat s tím, že nám pomůže několik jednoduchých tipů.

Barevné triky pomohou vyřešit problémy v bytě
Místnost orientovaná na sever
Je-li místnost orientována na sever, přirozené světlo v ní je studenější, modřejší, místnost působí tmavě. Prosvětlíme ji světlými chladnými barvami, pomohou nám i lesklé nátěry.
Místnost orientovaná na jih
V pokoji na jih bude světlo přímé, teplejší a žlutější. Zde si dovolíme tmavé barvy, matné nátěry, chladné barvy nebo teplé světlé.
Denní aktivita
Důležitá je denní doba využívání a převažující aktivity. Jsme-li dlouho v práci, nepotřebujeme obývací pokoj orientovaný na sever tolik prosvětlit barvou, protože si ho večer přisvítíme umělým světlem. Naopak maminka na mateřské, která se v obývacím pokoji pohybuje po celý den, potřebuje mít severní pokoj prosvětlený i za denního světla. Na malbu tudíž zvolí světlé chladné barvy.
Malá místnost
Opticky místnost zvětšíme nátěrem světlých odstínů, tapetou s malým vzorem, pomocí zrcadlových stěn, lesklých stropů či lesku na nábytku (v našem případě čelní dvířka kuchyňské linky). Pomohou i světlé chladné barvy, které navozují dojem, že ustupují, a tím opticky zvětšují prostor.
Nízký strop
Místnost s nižším stropem opticky zvedneme pomocí svislých pruhů, naopak opticky rozšíříme tapetou s horizontálními proužky.
Prostorná místnost
Do prostornějších místností si můžeme dovolit tapety s velkými vzory a sytější teplé barvy. Místnost se opticky zmenší, stěny nám totiž jdou jakoby „naproti“.

Připraveno ve spolupráci s firmou Finep

Reklama

Související témata:

Související články

Modulový dům připomíná lego pro dospělé

Rychlost stavby, cenová dostupnost, možnost měnit vzhled domu a originalita. To jsou hlavní přednosti stavebního systému cubespace. Dům má navíc nízké náklady...

Výběr článků

Načítám