Hlavní obsah

Na co se zaměřit při výběru sprchové či vanové zástěny

Právo, Sylva Svobodová

Sprcha, nebo vana? Dilema, které řeší nejedna rodina. Zvláště když se v ní najdou příznivci bublinkových koupelí i osvěžujících sprch. Elegantním řešením je vana se zástěnou. I když nikdy zcela nenahradí komfortní sprchu.

Foto: Ravak (3x)

Oblá zástěna CVSK1 u vany Rosa je přesně na míru. Stává se z ní pohodlný a široký sprchový kout.

Článek

Hlavním kritériem při rozhodování je samozřejmě prostor. Ne všude si můžeme dovolit obojí – vanu i sprchový kout.

Jestliže máte malé děti, vyplatí se vana se zástěnou. Děti koupele milují a potřebují si je užít. Máte-li v domácnosti sportovce či starší osoby, je praktičtější sprchový kout. Hygiena je rychlá, ušetříte spoustu vody, sprchový kout navíc nabízí i bezbariérový vstup.

Vana se zástěnou

Při výběru vany je nejdůležitější pravidlo dbát na správné rozměry, tvar, ale i materiál. Nejoblíbenější jsou akrylátové vany, které mají skvělé izolační vlastnosti, drží teplý povrch a snadno se udržují.

Smaltované zase mají neomezenou životnost, jsou odolné vůči poškrábání, oděru. Obvykle mají ocelový pás o tloušťce až 2,5-2,8 mm a 3 vrstvy smaltu.

Foto: Ravak

Třídílná zástěna, např. typ VS3, je použitá u vany BeHappy. Umožňuje pohodlný vstup do vany a dobře chrání koupelnu před stříkající vodou.

Dobrou zprávou je, že zástěnu lze umístit na každou vanu: tedy i asymetricky tvarovanou, rohovou. Na běžný tvar je v nabídce nespočet univerzálních variant. V podstatě jsou v nabídce dvě rozdílná provedení: skládací a pevné.

Skládací zástěny mohou být dvou-, tří-, až pětidílné. Jsou praktické, protože se dají složit jako harmonika na stranu a při vstupu do vany nepřekážejí.

Zástěna se skládá až ke stěně, tam jí nesmí překážet vodovodní baterie ani atypické zaoblení. Skládací zástěna má své přednosti: zakryje větší plochu vany a odstřikující voda na podlaze opravdu nebude. Nevýhodou je náročnější údržba a čištění dílů, svislých profilů.

Foto: Ravak

Dvoudílná zástěna s vanou Chrome. Zástěna je výjimečná tím, že respektuje hloubku běžných umyvadel.

Zástěny bez rámu jsou krásnější na pohled, elegantnější a velmi snadno se udržují v čistotě. Sofistikované se vyrábějí z 6 mm silného bezpečnostního skla a určitě je zvolí příznivci minimalismu a jednoduchého designu. Připevněny jsou napevno ke stěně, ale je možné pořídit si i otočný sloupek.

Doporučujeme přesně si zjistit, jak moc místa kolem sebe máte. Abyste nenaráželi třeba do umyvadla.

Foto: Jika

Vana Cubito zaujme typickými geometrickými liniemi. Vyrobena je ze 100% akrylátu, který je příjemný na dotek. Komfortní zástěna nesmí chybět.

Nepodceňte při nákupu

V obchodě se určitě zeptejte, jak je ošetřen povrch skleněné zástěny. Některé na sobě mají speciální ochrannou vrstvu, která brání v usazování vodního kamene, špíny a mastnoty.

Foto: Hornbach

Sprchové dveře do niky EOS DWD, velikost 90 x 197 cm, 2dílné, čiré sklo, provedení křídlové. Dveře profil hliník.

Důležitá je výška zástěny. Obvykle mají 140 cm, ale jsou i vyšší. Zamyslete se, jak jste vysocí, a přizpůsobte tomu i zakoupený výrobek. Bezvadné bude, když se zástěnou přiblížíte výšce sprchového koutu.

Foto: Hornbach

Vanová zástěna FormStyle New velikost 140 x 75 cm, čiré sklo bezpečnostní, tloušťka skla 4 mm.

Zástěny jsou ze skla či plastu. Plast je lehčí a vhodnější na skládací harmoniky, ale výplň není tak elegantní, hůře se i čistí. Sklo je pevnější, lépe se udržuje. Určitě si ale vyberte zástěnu u stabilní značky, máte jistou kvalitu.

Foto: Jika

Asymetrický sprchový kout Tigo je ideální volbou i do malé koupelny. Díky svým rozměrům 100 x 80 cm s výškou 195 cm poskytuje dostatek pohodlí při sprchování. Vyroben je z 6 mm silného bezpečnostního skla s úpravou JIKA perla Glass.

Sprchové zástěny

Typ odpovídá vždy prostoru, který je k dispozici. Na velikosti sprchového koutu ale nešetřete, jinak se vám nebude do sprchy se zástěnou dobře vstupovat. A samotné sprchování nebude nijak komfortní.

Foto: Jika

Sprchová stěna Pure je z 8 mm silného bezpečnostního skla se speciální úpravou Perla Glass. Sklo lze instalovat přímo na dlažbu nebo lze vhodně doplnit ocelovými vaničkami Pure nebo minivaničkami Padana z litého mramoru.

Foto: Hornbach

Dveře do niky Twist, velikost 70 x 190 cm, dveře pivotové, provedení čiré sklo, profil hliník.

Zástěnu volte podle typu koutu. Při volbě se sprchovou vaničkou musíte napasovat přesné rozměry se zástěnou, zejména pozor na atypické tvary! Volit lze sprchový kout s rámovou konstrukcí, ale i provedení bezrámové.

Foto: Grohe

Jednoduchý a elegantní sprchový kout s pohodlnou vaničkou a skleněnou zástěnou.

Další možností je sprchový kout s odtokovým žlabem, bez vaničky. Říká se jim walk-in kouty, lze si je nechat vyrobit přesně na míru své koupelny. Instalují se přímo na dlažbu.

Nezbytný je vyspárovaný odtokový žlab či rošt, nejlépe nerezový, instalovaný přímo ke stěně. Pak vyvolává dojem dokonale celistvé podlahy.

Foto: Hornbach

Sprchový kout Cleopatra, velikost 90 x 90 cm, typ sprchy boční, sklo čiré, barva profilu chrom.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám