Hlavní obsah

Muž si vyrábí nábytek ze skleněných lahví, které by jinak skončily na skládce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K recyklaci skleněných lahví přistoupil Dinh Nguyen Binh z vietnamského Ho Či Minova Města opravdu důkladně. Místo, aby skončily na smetišti, všechny je pečlivě vyčistil a vyrobil z nich zařízení ve svém domě. Ne každému se musí výsledek vysloveně líbit, v každém případě je ale udivující.

BEZ KOMENTÁŘE: Vietnamec si vyrábí nábytek z lahví od alkoholu Video: Newsflare, AP

 
Článek

„Když jsem byl malý, rád jsem sbíral mini lahve na víno, v dospělosti jsem od přátel dostával vyhozené lahve od vína, ty jsem pak sbíral, abych si doma pro zábavu vyráběl různé věci, například skleničku, popelník, zásobník na léky,” svěřil se agentuře Newsflare Vietnamec.

„Jak přibývalo lahví, vyrobil jsem sadu stolů a židlí pro přijímání hostů, poté jsem pokračoval ve výrobě dekorativních svítidel, jídelních setů, lůžek, polic...,” vypočítává pan Binh a vysvětluje, jak se stalo, že nyní právě výtvory z lahví tvoří většinu mobiliáře u něj doma.

Nejnáročnější byla podle něj postel, jejíž výroba ho stála nejvíce úsilí, ale také do ní vložil nejvíce lásky. Není proto divu, že je mu ze všech jeho výtvorů nejmilejší a také se jemu samotnému nejvíce líbí.

V současné době tvoří zhruba 70 procent zařízení jeho domácnosti předměty vyrobené právě ze skleněných lahví, nejčastěji od alkoholu. Mužova záliba a tvorba má proto i další rozměr, a to ekologický. Sice ve velice malém měřítku, ale pomáhá tento odpad upcyklovat.

Obyčejnou chýši postavili z nečekaného materiálu

Tipy a trendy
Víte, co je upcyklace?
Slovo upcyklace vzniklo složením předpony up, jež v angličtině označuje směr vzhůru, a slova cycle, jež lze přeložit mj. i jako cyklus. Upcyklace je relativně nový trend projevující se především v oblasti designu. Na rozdíl od recyklace, kde se starý předmět opraví nebo třeba jen zachrání před zkázou, ale zachovává si svůj původní účel, při upcyklaci se způsob používání předmětu mění. Upcyklací získává hodnotu novou, vyšší, a to buď ve smyslu uměleckém, nebo užitném, či v obou zároveň. Zatímco recyklace vyžaduje především řemeslnou zručnost, upcyklace je více tvůrčí, mnohdy nepřehlédnutelně umělecká činnost.

„Když pracuji na recyklovatelných materiálech, myslím, že to rozšíří ducha ochrany životního prostředí na každého,” uzavírá pan Binh.

Anketa

Chtěli byste také takový nábytek?
Ano, vypadá to velmi neotřele!
7,4 %
Líbí se mi to, ale k nám by se to nehodilo.
21,5 %
Já nevím...
2,8 %
Ani moc ne.
15,5 %
Ne, tyhle věci mě zcela míjejí.
52,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9461 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Dávají starým věcem nový život. Upcyklují

Dílnou ve Vraném nad Vltavou prošly tisíce a tisíce starých skleněných lahví. Mění se tu ve vázy, sklenice, popelníky či karafy na vodu. Z věcí, ze kterých by...

Výběr článků

Načítám