Hlavní obsah

Moderním tapetám vládnou přírodní motivy a útulnost

Právo, Gisela Růžičková

Příroda je v posledních letech jedním z hlavních trendů v bydlení, který se odráží i v designu moderních tapet. Pro tapety je charakteristická hlavně útulnost a komfort.

Foto: Optimal (3x)

Design tapety Ligna Axedo vystihuje žíly stromu, odrážející jeho životní příběh. Geometrické vzory poskytují hravý efekt. Axedo přichází v šesti barvách, včetně trendové modrošedé.

Článek

Barvy a vzory tapet jsou stejně důležité jako nábytek a doplňky z přírodních materiálů. Tapety se podílejí na harmonii, klidu i romantice domácího prostředí. Zásluhu na tom mají čisté linie, geometrické tvary a jemné ladění tapetových vzorů.

Oblíbené jsou vzory květinové, v podobě různých listů a kapradí, ale také vybledlé patinované dřevo, tapety ve vzhledu betonu či kamenné motivy. Některé imitují kůži, kůru stromů nebo představují textilní textury. Zkrátka vše, co lze objevovat v přírodě. Tyto motivy jsou obzvláště útulné v kombinaci s teplými odstíny a nábytkem ze světlého dřeva.

Trendy letošního roku

Nádech luxusu se zaměřuje na odlesky světla v kombinaci se zemitými přírodními odstíny. Jaké to jsou? Okrová, písková, sépiová, slonová kost, zázvorová či santalové dřevo. Také sem patří seprané odstíny modré, lehké a vzdušné pastelové tóny s nádechem vody či máty peprné.

Foto: Optimal

Kolekce textilních tapet Elegance z Omexco vypadá, jako kdyby byla vyšívaná. Umělé hedvábí a přirozený vzhled hladkých lněných vláken, to jsou kombinace a variace, které mohou vytvořit buď klasický, nebo moderní vzhled.

Etnika a folklór v interiéru jsou stále lákavé. Z tapet vyzařuje exotika v kombinaci s původními tradicemi a řemeslem, které do interiéru vnášejí pohodlí a estetický vzhled. Ať už to jsou tradiční vzory z Indie, Afriky, Balkánu či Orientu. Tyto motivy se interiéru velmi přizpůsobí.

Základními barvami tohoto stylu jsou odstíny hlíny a kalu. Zlato, rez, teplé oranžové a červené bobule udávají tón. Nábytek z tmavého dřeva, tkané koše, robustní úplety a ručně tkané koberce lze kombinovat s pestrobarevnými doplňky, jako jsou keramika a patchwork. Tím se dají vytvořit chytré kontrasty. Metalické efekty s odlesky mědi, zlata, stříbra a bronzu.

Tyto odstíny nejenže zvýrazňují stěny, ale můžeme si vybrat tóny s extrémně vysokým leskem i s hedvábně matnou elegancí.

Foto: Optimal

Originální a exkluzivní tapeta Coco Shells od Elitis z kokosových skořápek, které jsou ručně vysekány z pobřežních palem, se vyrábí v devíti vzorech.

Metalické akcenty se objevují ve všech stylech, ať už v hravých květinových motivech, stejně jako v jasných grafických vzorech.

Tón v tónu je trend tapet s rozmazanými okraji a měkkými akvarelovými přechody. Motivy tapet ovlivňují obrazy. Barvy se míchají navzájem tón v tónu a vytvářejí individuální provedení stěny. Krásné jsou tapety se zvláště romantickými květinovými motivy v jahodových odstínech, a naopak se svěžími a živými modrozelenými barvami.

V tomto stylu se grafické vzory proměňují v organické tvary. Tapety v interiéru pak vypadají přirozeně a jsou útulné.

Snadné tapetování

Dnes máme k dispozici zcela jinou kvalitu tapet než v minulých letech. Nejenže nádherně vypadají, ale také se s nimi výborně pracuje. Díky moderním technologiím, které zlepšují vlastnosti materiálů, se snadno aplikují na zeď, jsou odolnější, stálejší a disponují nepřeberným množstvím vzorů.

Jsou tvarově a barevně stálé, zejména ty vliesové. Hodí se do jakékoli místnosti a lze je lepit na sádrokarton, betonové panely i desky z dřevotřísky.

Foto: Lavmi

Novinkou je obrazová tapeta Love, která se vyrábí na míru. Materiál vlies, rozměr 200 x 139,5 cm, cena 2833 Kč.

Do namáhaných míst použijeme omyvatelné tapety. Omyvatelnost lze podpořit i speciálním ochranným nátěrem na běžnou tapetu. Trochu dražší, zato originální, jsou velkoformátové fototapety, jejichž podkladem je kvalitní papír. Speciální tisk zaručuje jejich stálobarevnost a omyvatelnost.

Fototapety promění dětský pokojík v dokonalou pohádku, či fotbalové hřiště. V obýváku zase vytvoří iluzi lesa nebo mořského pobřeží. Pokud chcete něco opravdu speciálního, vyberte designové panoramatické fototapety.

Druhy tapet

Papírové tapety patří k nejlevnějším a méně odolným druhům tapet. Proti vliesovým či vinylovým tapetám mají pár slabin. Lepení i odstraňování je náročnější (musejí se provlhčovat a jsou tvarově nestálé), mají omezenou či nulovou omyvatelnost. Vůbec se nehodí do míst se zvýšenou vlhkostí ani se nelepí na stěny náchylné k praskání.

Vliesové tapety jsou již několik let revoluční a populární novinkou. Vyznačují se jednoduchým lepením i odstraňováním za sucha. Jsou plně omyvatelné, odolné proti otěru, prodyšné, netvoří se pod nimi plísně, jsou tvarově i barevně stálé. Speciálním druhem jsou přetíratelné vliesové tapety. Navíc skvěle překrývají nedokonalosti stěn, tím pádem se hodí všude tam, kde je třeba něco překrýt či upravit.

Foto: Lavmi

Vliesová tapeta Coctail Ochre ze série Josephine, pro níž je charakteristická okázalost, svůdnost a nápadnost. Rozměr: 0,53 x 10,05 m, opakování vzoru 0,53 m, cena role 771 Kč.

Vinylové tapety mají nejodolnější povrch. Jsou velmi oblíbené právě kvůli vysoké odolnosti povrchu a snadné údržbě. Jsou plně omyvatelné, otěruvzdorné, odolné proti mechanickému poškození (poškrábání), částečně tepelně izolují. Hodí se i do koupelen nebo kuchyní.

Fototapety jsou velkoformátové fotografie nebo grafické vzory natištěné na klasické papírové nebo vliesové tapetě. Nabízejí široký výběr motivů: abstraktní designy, přírodní motivy, krajinné scenérie a panoramata, významné světové památky i metropole. Na zakázku lze vyrábět i vliesové fototapety s motivy podle vlastního výběru.

Samolepicí fólie jsou určené k dekorativnímu polepování hladkých a nesavých ploch v interiéru. Jsou otěruvzdorné a plně omyvatelné. Vzhledem ke svým vlastnostem se hodí i k výzdobě interiérů.

Samolepicí dekorace lze nalepit nejen na zeď, ale i na libovolný hladký a nesavý povrch, jsou plně omyvatelné. Některé druhy využívají speciální nezasychavé lepidlo, které umožňuje opakované přelepování. Jsou dostupné v nejrůznějších velikostech i motivech, ať už designové, typografické, obrázkové, imitující přírodní materiály, květinové, se zvířecími nebo dětskými motivy.

Bordury neboli dekorativní pásky se používají na zvýraznění stěn. I zde najdeme širokou škálu druhů. K dostání jsou bordury papírové, vinylové, vliesové i samolepicí.

Při nákupu tapet

Pečlivě zkontrolujte číslo výrobní šarže, které je vždy uvedeno na etiketě tapety. Na jednu stěnu je nutné použít tapety se stejným číslem šarže, které nevykazují žádné barevné odchylky.

Foto: Viabel

Efektní je panoramatická vliesová tapeta Planety, jejíž motiv zaujme hlavně děti.

Důležitá je i vizuální kontrola tapet, která spočívá v rozbalení jedné role a porovnání vzoru a barevnosti tapety. Při zjištění vad či barevných odchylek tapety reklamujeme.

V opodstatněných případech lze reklamovat i nastříhané tapety a někdy i tapety nalepené, ale když vadu tapety objevíme, další pruhy na zeď již neaplikujeme!

Vějířový test uděláme tak, že rozbalíme více rolí, z každé odmotáme cca 2 metry, částečně je přeložíme přes sebe a zkontrolujeme, zda je vzor a barevnost všech tapet stejná. V případě pochybností kontaktujeme prodejce.

Jak na lepení

Tapety aplikujeme na zeď přesně podle návodu výrobce. Klíčovým faktorem pro výběr druhu tapet je povrch, na kterém budou umístěny.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Na nesavé povrchy lze lepit papírové, vliesové i vinylové tapety, nutné je přimíchat do lepidla na tapety ještě disperzní lepidlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám