Hlavní obsah

Moderní židle musí plnit náročné požadavky na pohodlí i design

Právo, Sylva Svobodová

Na trhu se prodávají rozmanité židle: jsou buď pevné, nebo sklápěcí, ze dřeva, plastu či kovu. Oblíbené jsou i různé kombinace těchto materiálů. Podle typu použití nakupujeme židle jídelní, barové a odpočinkové, které jsou až na pomezí pohodlného křesílka.

Článek

Sezení dříve představovalo odpočinek po těžké práci. Dnes naopak většinou pracujeme vsedě a stejně tak odpočíváme. A to je samozřejmě špatně. Pokud tělo pravidelně neposilujeme, svaly ochabnou a bolest zad na sebe nenechá dlouho čekat.

Návrháři židlí pochopili, že na nich trávíme většinu dne, a tomu je také přizpůsobili. Židle kromě toho, že lahodí oku, musí splňovat i ergonomické požadavky. A tak kopírují přirozené esovité zakřivení páteře, mají vhodnou výšku a velikost sedáku, výšku a naklonění zadního opěradla, často nechybí područky.

:.K pultu v kuchyni můžeme postavit ohýbanou thonetovou dřevěnou židli a rychle na ní posnídat. Celková výška 109,5 cm, výška sedáku 76 cm, cena 2960 Kč (Ton).

:.Židle Louis Ghost vzbuzuje dojem pohodlného malého křesílka. Je vyrobena z transparentního či barevného polykarbonátu a připomíná zdobný barokní sloh. Je stabilní, odolná vůči škrábancům, stohovatelná (až 6 židlí na sebe), cena 6844 Kč (Designpropaganda).

Na židli sedíme přibližně od 10 měsíců a špatná volba sedacího nábytku páteř značně zatěžuje. Proto se před nákupem židle zamyslíme, kde ji budeme používat a jak dlouho na ní budeme sedět. Jiné požadavky musí splňovat židle, na které pravidelně stolujeme, podstatně jinak bude vypadat židle v dětském pokoji nebo v předsíni, kterou využijeme k přezouvání bot.

Thonetka je stále oblíbená

Klasikou jsou samozřejmě židle dřevěné, které jsou příjemné na omak a interiér pocitově zútulní. Nabízí se v rozmanitých dřevinách (mj. buk, dub, wenge, třešeň, ořech). Mezi nejznámější dřevěné židle patří tzv. thonetky, vyráběné na Moravě, které jsou z ohýbaného dřeva (jedinečná technologie byla patentována). Světově proslulá je tzv. 14. kavárenská židle (zhotovená roku 1859), která je lehká, pevná, elegantní a velmi pohodlná.

:.Originální židle Ludmila od italské firmy Emmei se prodává v kombinaci kov - kůže (je tvrdá, proplétaná, v nabídce jsou různé odstíny). Šířka židle 43 cm, výška 98 cm, 58 cm, cena od 18 410 Kč (Decoland).

:.Ručně zpracovaná dřevěná židle z olše je uměleckým dílem designéra Rajko Mečavy. Každý kus nábytku je originálem. Autor se inspiroval mořským světem (spirálovité zakončení), židlím nechybí elegance ani účelnost (Rajko Mečava Design).

Dřevěné židle určené na sezení k jídelnímu stolu jsou obvykle čalouněné, aby se na nich měkce sedělo. Potah může být látkový (v nabídce bývají stovky odstínů), z materiálu alcantara (má semišový vzhled a je na omak velmi příjemná) nebo z kůže. Kůže je materiál ryze přírodní a s tím je také třeba počítat. Vrásnění a vytahování kůže zejména na sedací části je normální jev. Přirozené jsou i jizvy, odřeniny, nerovná struktura povrchu apod.

Údržba a ošetřování
1.Sedací nábytek je určen výhradně k sezení. Proto na něm nedovolíme dětem se houpat, skákat či ho jinak nadmíru zatěžovat.
2.Dřevěné židle nemají rády přímé působení vody nebo přílišného sluníčka (může dojít i ke změně jejich přirozeného odstínu).
3.Prach ze dřevěné židle setřeme měkkou čistou prachovkou, na větší znečištění platí přípravky určené k ošetření nábytku.
4.Látkové potahy zbavíme prachu vysavačem, jsou-li na nich skvrny, použijeme šamponování pěnou (hlídáme, aby se pěna nesetkala s dřevěnou částí židle).
5.Skvrny čistíme ještě před zaschnutím, netřeme je, ale odsáváme čistým hadříkem. Na látkové potahy nikdy nepoužíváme benzin či jiná agresivní rozpouštědla!

Plastové židle, které lze výborně tvarovat, jsou hodně nápadité, barevné, svěží a moderní. Praktické jsou do kuchyně k jídelnímu stolu, ale i do dětského pokoje. Jsou snadno omyvatelné, lehké (i dítě je zvládne přenést po místnosti), odolné a trvanlivé. Oblíbené jsou i židle kovové, buď z hliníku, nebo ocelových trubek. Rovněž jsou lehké a snadno je od stolu odsune i senior. Jestliže hloubka jsou vybaveny koženým sedákem a opěrkou, bývají velmi elegantní.

:.Židle Wiki z nové kolekce italského nábytku Presotto. Provedení ořech (Decoland) - vlevo. Lehké a snadno přenositelné sklápěcí židle jsou vhodné na balkon, terasu, ale třeba i do dětského pokoje, když si dítě pozve návštěvu (Ikea).

:.Hravé, veselé, designově nadčasové. Takové jsou židle v kombinaci barevný plast - lehký hliník. Zaujmou především mladou generaci (Furniture).

Jak nakupovat židle

  • V obchodě se rozhodně nebojíme na židli posadit, zvednout ji, odsunout, přisunout. Jedině tak zjistíme, jak se s ní manipuluje (např. zda je či není těžká, dobře se bere do rukou).
  • Jídelní židle se snažíme pořizovat zároveň se stolem. Pokud už ho máme, myslíme na to, že mezi kolenem a spodní hranou stolu musí být alespoň 8-9 cm volného místa.
  • Pro snadné vstávání od stolu potřebujeme mít 80 cm prostoru (myslí se tím vzdálenost zadní hrany židle ode zdi či jiného pevného objektu - dveře, komoda apod.). Proto si už v obchodě vybíráme velikost židle, která tuto normu splní.
  • Myslíme na to, že osoba sedící na židli u stolu potřebuje k pohodlnému pohybu minimálně 1,2 m2 prostoru kolem sebe (zachová se tím průchodnost kolem židle).
  • Sedák u jídelní židle by měl být mírně zakloněný dozadu, aby žaludek nebyl při stravování stlačován.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám