Hlavní obsah

Moderní vany jsou ve znamení komfortu a relaxace

Právo, Gisela Růžičková

Tam, kde koupelnu vnímáme spíš jako relaxační místnost, nikoli jen jako prostor pro každodenní hygienu, dáme jednoznačně přednost vaně před sprchovým koutem. Nemusí to být zrovna vana největších rozměrů. I když právě vany umístěné v prostoru jsou in. A nejsou zrovna nejmenší ani nejlevnější.

Článek

Naštěstí výběr ve vanách je dostatečný a to nejen v rozměrech a tvarech, ale i v materiálech. Běžná vana obdélníkového tvaru je dlouhá 170 cm, široká 70 cm a hluboká 50 cm. To ovšem neznamená, že na trhu nejsou vany menší či větší, které by se hodily právě do naší koupelny.

I ve tvarech je výběr více než uspokojivý. Ať už se rozhodneme pro rohovou, kulatou, oválnou, obdélníkovou, na jedné straně zúženou, pravou, levou, duo, ostře řezaných tvarů, či již zmíněnou vanu umístěnou uprostřed koupelny, vybere si každý.

Důležitá bude také volba materiálu. K již tradičním patří smalt a akrylát, i když vanu si můžeme pořídit ze skla, dřeva, kovu a různých směsí minerálních materiálů, jako je např. corian či quaryl. Každý má své přednosti i nedostatky a pohybují se v různých cenových hladinách.

Rozmanité tvary akrylátu

K výrobě akrylátových van se používá tažený litý akrylát, který se dobře a snadno tvaruje. Proto je v akrylátových vanách mnohem pestřejší výběr tvarů. Spodní zpevňující vrstvu akrylátové vany tvoří sklolaminát nebo polyuretanová pěna, horní vrstvu pak akrylát.

  • Kvalitu vany posuzujeme podle tloušťky akrylátové střepiny. Čím je větší, tím je vana kvalitnější a naopak.
  • Komfortní vany mají střep silný až 8 mm, lacinější o více než polovinu slabší (3 mm). Vana splňující normy EU má na horní hraně označení EN 263.
  • Vany z akrylátu se dobře čistí a hlavně jsou teplé na dotek. Jsou také odolné vůči čisticím prostředkům, i když čištění pískem se raději vyhneme, abychom nepoškodili lesk a povrch materiálu. Vana neodvádí teplo z vany, což je další předností akrylátu. Voda v ní zůstává stále teplá, takže při delší relaxaci ve vaně ji nemusíme připouštět.

Efektní smaltovaná vana

Výroba smaltovaných van a jejich technologie má dlouholetou tradici, i když poměrně složitou.

Tvarovaná ocel i litina se stříká nebo namáčí ve smaltu a poté se vypaluje v peci. Smaltovaná vana působí okázale a bytelně. Ale u ocelových van se při neopatrném zacházením může kousek smaltu nadobro odloupnout.

  • Také u tohoto materiálu existují kvalitní a méně kvalitní výrobky. Některé litinové vany se vypalují dvakrát, takže tu nehrozí poškození ostrým těžkým předmětem. Obvyklá tloušťka smaltu se pohybuje kolem 2 mm, u kvalitnějších výrobků to jsou 3 mm.
  • Také při čištění smaltovaných van se raději vyhneme pískům. Na rozdíl od akrylátových van je smalt chladný na dotek.

Doplňky zvyšující komfort

  • K těm základním už dnes patří podhlavníky, zajišťující přívětivé setrvání ve vodě. Jsou měkké, příjemné na dotyk, protože jsou vyrobené ze speciálního gelu, který se přizpůsobí tvaru těla. Jsou k dostání v několika barvách, jdou snadno odejmout a dají se jednoduše vyčistit.
  • Madla jsou dalším praktickým pomocníkem. Pokud jsou vhodně tvarovaná, usnadňují vstávání, zjednodušují pohyby ve vaně a poskytují pocit bezpečí.
  • Koupel můžeme vylepšit také hydromasáží, ale soustavu trubek, které vedou pod vanou, je nutné pravidelně čistit a ošetřovat před usazováním vodního kamene.
  • Příjemná je perličková lázeň, která funguje na principu proudícího vzduchu. I tady je nutné dodržovat pokyny výrobce při pravidelné údržbě.
  • Koupel ve vaně nám zpříjemní světlo. Můžeme ho upravit podle momentální nálady a pokud nechceme investovat, nahradíme složitý systém běžným stmívačem.
  • V koupelně nezapomínáme ani na hudbu, která relaxaci ve vaně jedině podtrhne. I tady platí, že speciální systémy zaměníme běžnými spotřebiči určenými do prostředí se zvýšenou vlhkostí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám