Hlavní obsah

Moderní umyvadla jako praktická i designová součást každé koupelny

Právo, Karolina Černá

Kvalitní materiály, netradiční nebo klasické tvary, originální způsoby propojení se skříňkami i s celou koupelnou – umyvadla nejsou pouze místem očisty, ale je také na co se dívat!

Foto: Koupelny Ptáček

Série Verity Line výrobce Villeroy&Boch v sobě spojuje nadčasový design a vysoce kvalitní výrobek s povrchovou úpravou CeramicPlus usnadňující úklid.

Článek

Široká škála provedení koupelnových umyvadel usnadňuje výběr do každé koupelny – malé, velké, ryze praktické či naopak designové.

Záleží na nás, do jakého nápadu a kolik peněz chceme investovat. Jaké umyvadlo je pro vás to pravé?

Foto: Dřevojas

Keramické umyvadlo Joy má čtvercový tvar, ale oblé rohy. Šíři 46 cm provází atypicky vyhlížející výška 12,5 cm. Na první pohled tak evokuje keramickou nádobu, která k mytí přímo vybízí.

Zapuštěná klasika

Umyvadlo je zasazené přímo do koupelnové skříňky nebo desky, takže je prostor pod ním beze zbytku využitý.

„Skříňka schová případné napojení k odpadní trubce, navíc poskytne další úložný prostor,“ říká Petr Blažek, generální ředitel společnosti Dřevojas, tradičního výrobce koupelnového nábytku.

Foto: Dřevojas

Skříňka Brio se zapuštěným umyvadlem vytváří klasický vzhled. Zvláštností je sytá vínová barva v lesklém provedení, která do šedé koupelny vnáší dynamiku.

Umyvadla mohou být zapuštěna zcela, případně jen částečně. Rozdíl je ve výsledném vzhledu, drobně se liší ve velikosti úložného prostoru, který je u zcela zapuštěných umyvadel logicky menší.

Celkový vzhled sestavy s umyvadlem tohoto typu je dobré zjemnit tím, že zvolíme štíhlou variantu umyvadla.

Foto: Dara design

Skleněná umyvadla společnosti Glass Design jsou unikátními uměleckými díly a stávají se luxusní dominantou každé koupelny.

„Je celkem jasně viditelný rozdíl, když má umyvadlo standardní čelo o výšce přes 100 mm a když čelo tvoří miniaturní hmota o výšce 25 mm. Koupelnová skříňka hned dostává jemnější vzhled, ač je třeba samotná nábytková sestava veliká,“ popisuje Blažek.

Design na desce

Umyvadlo instalované na desce bývá většinou designové, nic ho ze stran nezakrývá, takže vyniknou jeho linie. Tento typ nabízí i dostatek odkládací plochy ve svém okolí.

Foto: Le Bon

Umyvadlo je důležitým prvkem v koupelně, ne-li přímo centrálním. Proto při výběru dbáme i na jeho vzhled.

V oblibě jsou výrobky zajímavých tvarů z tradiční keramiky, ale i produkty ze skla, z přírodního kamene, ze dřeva a z jejich imitací. Luxusní koupelny zdobí umyvadla z litého mramoru.

Sada pěti umyvadel nazvaná Moon právě z tohoto materiálu se stala symbolem novodobé éry příbramské firmy Ravak, pro niž je typická výrazná orientace na vlastní design.

Foto: Dřevojas

Umyvadlo na závěsné desce vyhovuje parametrům moderní koupelny s lehkým vzdušným designem.

„Série v sobě nese samotný proces tvorby. Jako první jsem navrhl kruhové umyvadlo, z něj vytvořil oválné, to zkombinoval s kruhovým a vzniklo umyvadlo s odkládací plochou. Poté jsem se vrátil zpět ke kruhu, který jsem seřízl a vzniklo umyvadlo vhodné pro přisazení ke stěně. Jako poslední jsem vytvořil nepravidelný tvar, který celou řadu odlehčuje,“ říká autor setu Moon Kryštof Nosál, vlastník studia Nosal Design.

Foto: Ravak

Sada Moon má na kontě prestižní evropské ceny Red Dot, iF Design Award. Její tvůrce Kryštof Nosál byl Akademií designu ČR nominován na Designéra roku 2016.

V poslední době se do koupelen vrací smalt. Doplňuje nejen moderní betonové materiály, ale zároveň dotváří retro atmosféru současných koupelen.

„Dnešní smalt je ovšem něco úplně jiného než prvorepublikové nabarvené umyvadlo. Především dámy ocení, že použitá smaltovaná ocel odolává nejen kosmetickým a hygienickým přípravkům, bez kterých se v koupelně neobejdeme, ale zároveň díky pružné vrstvě povrchového smaltu ji neohrozí ani náraz silného dna skleněného parfému,“ vysvětluje Petr Blažek z Dřevojasu.

Foto: Dara design

Ve firmě Catalano vyvinuli unikátní nano glazuru Cataglaze, která se spojuje s keramickým tělem produktu při teplotě 1250 °C. Vzniká tak hladký, odolný povrch bez mikroskopických nerovností, takže se na něm neusazují nečistoty.

Praktické pro domácnost

Opět v módě jsou samostatná závěsná umyvadla, jejichž jednoduchost a strohost odpovídá mnoha moderním trendům.

K umyvadlu je dobré pořídit si praktickou nerezovou konzoli, která se pod něj připevní a může se využít třeba pro zavěšení ručníku. Protože umyvadlo visí v prostoru, také pro něj je velmi důležitý tvar.

Foto: Ravak

Rohové závěsné umyvadlo je opatřeno nerezovým madlem na ručníky.

Foto: Ravak

Šikovný tvar, který umožňuje instalaci ke stěně nad vanu, a praktický rozměr (85 x 45 cm) s vlastní odkládací plochou přináší umyvadlo z řady Avocado.

Do malé koupelny zvolíme mini umyvadlo. Jeho menší hloubka znamená úsporu cenného prostoru.

Ovšem mysleme na to, aby voda při mytí rukou nestříkala všude kolem, a vhodně k tomu přizpůsobme vodovodní baterii.

Foto: Dřevojas

Umývátko Q s hloubkou 26 cm v bílém lesku a kompaktní skříňkou potěší v malé koupelně nebo na větší toaletě.

Dvojumyvadla šetří prostor a navíc mají mezi sebou odkládací plochu. Při současném trendu zvětšování koupelen jsou dvojumyvadla stále oblíbenější a žádanější, zejména v početnějších rodinách, kdy řeší každodenní ranní rodinný souboj o urychlení hygieny.

Foto: Dřevojas

Dvojumyvadlo s praktickou závěsnou skříňkou urychlí ranní hygienu početné rodiny.

Efektní i efektivní variace 

Foto: Tchibo

Ruční sprcha k umyvadlu zajistí rychlé mytí. Sprcha se hodí ke všem běžným vodovodním kohoutkům. Délka hadice 1,5 m, cena 499 Kč.

Foto: Grohe

Set Cosmopolitan z řady Grohe Atrio – vodovodní baterie i svažitá plocha umyvadla působí jako dvojumyvadlo charakteristické designovou jednoduchostí, která bude v minimalistickém koupelnovém interiéru jako doma.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám