Hlavní obsah

Moderní sprchové systémy zajistí osvěžující vodopád ve vaší koupelně

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové sprchové systémy nám poskytují nejen osvěžující záplavy vody podobné vodopádu, ale i další vodní aplikace s léčivými účinky. Kromě dešťového proudu obohaceného vzduchem se můžeme nechat rozmazlovat třeba přívalovým proudem vody.

Článek

Dnes dáváme přednost sprchování před koupelí ve vaně nejen proto, že je rychlejší, ale hlavně nabízí masážní programy, které tuto činnost povyšují na úroveň terapie. Navíc sprchový panel snadno pověsíme na zeď s povrchovou úpravou, které nevadí kontakt s vodou, a připojíme k přívodu a odvodu vody do kanalizace. Pak už jen zvolíme sílu vodního proudu.

Výhodou panelů je, že poskytují sprchování v několika režimech, včetně hydromasáží. V základní výbavě kvalitních panelů jsou obvykle čtyři vodní boční trysky a jedna až dvě sprchové hlavice s regulací poskytovaných funkcí, zejména několika úrovněmi tlaku vody - masáže a různé volby sprchových programů. K dostání jsou i dokonale vybavené panely, jejichž cena odpovídá úrovni nabízených funkcí.

K dalším přednostem sprchového panelu patří také jeho mobilita, tedy možnost panel ze zdi sundat a připojit ho na jiném místě s přívodem vody. A protože se vyrábějí nejčastěji z PVC, plastu, akrylátu a sklolaminátu, je jednoduchá i jejich údržba.

Standardní vybavení panelů

Běžné sprchové panely jsou vybaveny obvykle dvěma páry masážních trysek. Masáž zajišťuje proud vody, vycházející z trysek pod tlakem. Jeho síla se dá regulovat podobně jako u sprchové hlavice. Trysky směřují většinou na ramena, záda a hýždě, jejichž stimulace je příjemná. I z ortopedického pohledu je tato relaxace nejúčinnější. Některé panely ovšem možnost regulovat směr proudu vody nemají, proto se vyplatí zvážit výšku členů rodiny a zavěsit panel podle potřeby o něco výš a naopak.

Vedle trysek jsou hlavním zařízením panelu sprchové hlavice, kterými jsou zakončeny horní a dolní ruční sprcha, a které nabízejí několik režimů sprchování: ať už je to klasický deštík, který je ve výbavě všech běžných sprch, dalším je jemně perlivý proud vody, vhodný třeba pro mytí vlasů. Sílu posledního masážního proudu lze u kvalitních modelů regulovat a měnit ve třech úrovních. Ovšem výrobci nabízejí mnoho dalších možností a je na nás, jakému režimu dáme přednost.

Ochrana sprchových trysek a hlavic

Při výběru sprchového panelu sázíme na kvalitu, proto je sprchová hlavice vybavena filtry, které ji chrání před usazováním nečistot z vodovodního řadu a vodního kamene. Zpravidla to jsou vyjímatelné filtry, které jdou snadno vypláchnout, vyčistit a vložit nazpátek do hlavice. Tuto činnost zvládne každý. Podobně je tomu také se spořiči vody. Ty regulují množství odtékající vody, aniž by se snížil požitek ze sprchování. Při běžném sprchovém režimu lze dosáhnout až 50% úspory.

Jak fungují sprchové panely

Běžné sprchové panely jsou vybaveny hlavovou a ruční sprchou. Hlavová sprcha slouží k rychlému osvěžení po náročném dni. Tyto sprchy se vyrábějí ve stále větších rozměrech, aby voda připomínala skutečný déšť nebo vodopád, což zvyšuje komfort ze sprchování. Ruční sprcha slouží k důkladnějšímu umytí. Bývá opatřena přepínačem, kterým si lze regulovat intenzitu proudu nebo si nastavit režim masážní trysky.

Mezi sprchami na panelu by mělo být vždy přepínání, abychom si při každém sprchování nenamáčeli hlavu. Sprchy na masážních panelech mají zpravidla speciální úpravu proti usazování vodního kamene, která usnadňuje údržbu sprchových hlavic. Sprchové panely ve vyšším standardu nabízejí i masážní trysky a proudy. Ty nám sprchování ještě více zpříjemní a poskytnou vodní masáž. Navíc je můžeme otočit přesně na to místo, které potřebujeme namasírovat.

Díky spořičům, regulujícím proud odtékající vody, jsou sprchové panely úsporné. A mají-li navíc termostatickou baterii, ušetříme teplou vodu, a navíc se neopaříme.

Reklama

Související témata:

Související články

Sprchování je zdravější a vyjde levněji

Oproti koupání ve vaně je sprchování rychlejší, levnější a hygieničtější. Sprcha také nezabírá tolik místa. Kdo má ale malé děti, určitě jim dopřeje cáchání ve...

Výběr článků

Načítám