Hlavní obsah

Moderní postele ve stylu našich babiček

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posteli strávíme skoro třetinu života, proto je správný výběr lůžka velice důležitý. Tradiční materiály jako dřevo, vlna, peří zaručují i dnes ten největší komfort. Nechte se inspirovat moderními postelemi, které by vyhovovaly stylu našich babiček i náročným fandům ekologie.

Článek

Příjemné spaní závisí především na použití materiálů, kterými se během spánku obklopujeme. Důležité je ale samozřejmě i tvarování a kvalita postele. "Správná postel je taková, do které si člověk lehne, aniž by byl zabořen nebo ležel na povrchu," říká Karel Vágner ze společnosti Vágner design.

 Teaková postel vydrží po celé generace

Mnoho příznivců ekologie a přírodních materiálů si získaly postele z odolného teaku.

Teak je výjimečné tropické houževnaté a tvrdé dřevo, které zajistí posteli výjimečně dlouhou životnost. Současně má tento materiál antibakteriální a protiplísňové účinky, a tak jsou postele z teakového dřeva vhodné i pro alergiky. Nevýhodou teaku ale jeho vyšší pořizovací cena.

Podstatně levněji vyjde postel z měkčího smrkového či borovicového dřeva. Nábytek je lehký a zároveň lehce přemístitelný. Nemá ale takovou životnost jako kvalitnější, ale dražší postel z jasanu, třešně nebo buku.

Čím měkčí je dřevěný materiál rámu postele, tím větší pozornost je třeba věnovat laku, kterým dřevo ošetříme. Díky němu získá rám pevnost a zachová si déle atraktivní světlý vzhled.

Ekologickým materiálům fandí skandinávský design

Postelím v poctivém babičkovském stylu fandí například skandinávský design. V ložnicích nechává zcela vyniknout masivní dřevo, hlavně to borovicové a smrkové.

Dřevěné postele z kvalitního masivu jsou tak dominantou ložnice. Určitě se je proto vyplatí nechat za příplatek ošetřit speciálním borovicovým lakem.

Kvalitnější rámy postelí z borovicového dřeva stojí okolo osmi až dvaceti tisíc za dvoulůžko. Cena jednolůžka se pohybuje od tří tisíc výše. Záleží na kvalitě dřeva i laku. Za ekologický lak si zpravidla připlatíte 10 - 12 % z ceny postele.

Vysoké nároky na přírodní materiály klade i nábytek inspirovaný středomořím. Takové postele vynikají velkou hmotností, jsou opravdu masivní a robustní mají i čela.

Před nákupem roštu do rámu postele nejprve zvažte parametry vybrané matrace. Při výběru matrace už musíme vědět, na jaký rošt ji položíme, ne každá matrace je vhodná. Jak vybrat správnou matraci a rošt se dočtete zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám