Hlavní obsah

Městské zásahy přináší nápady, jak architektonicky vylepšit Prahu

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava Městské zásahy představuje architektonické projekty navržené pro Prahu, které si nikdo neobjednal a které vznikly z vnitřní či profesní potřeby jejich autorů poukázat na to, co by v městském prostoru bylo možné změnit a zlepšit. Obří stan pro bezdomovce, modulové pódium i malá chobotnice od Kaplického jako memento určitě zaujmou.

Článek

Myšlenka projektu „městských zásahů“ vznikla v Bratislavě před třemi lety, kdy architekti Matúš Vallo a Oliver Sadovský uvedli v život svůj nápad občansko-profesní iniciativy. Rozhodli se nečekat na zadání z vnější a oslovili několik svých kolegů a ateliérů, aby navrhli řešení architektonicky problematického veřejného místa.

Přes šedesát architektů hledalo ostudná místa Prahy

Akce byla na Slovensku úspěšná, takže se koná i u nás. Témata jednotlivých zásahů nebyla nijak omezena. Koncem letošního února bylo osloveno přes šedesát architektů, umělců a studentů architektury. Náhledy změn veřejného prostředí vznikly ve verzi dvou vizualizací - jak vypadá nevyhovující prostředí dnes a jak by mohlo vypadat po změně.

Z návrhů rozhodně zaujme nápad využít tepla, které uniká nevyužito poblíž Hlavního nádraží pro obrovský stan pro bezdomovce. "Kolem výdechu vzduchu u Hlavního nádraží v Praze by byla postavena dvoupatrová konstrukce dělená deskami. Celá stavba by byla obalena fólií," říká k návrhu jeho autor Štěpán Matějka.

Veřejnému prostředí chybí menší místa propořádání kulturních akcí

Skvělým nápadem je také modulové pódium, kino a prostor pro veřejné projevy v jednom. Architektonický koncept tak umožňuje vytvořit malé veřejné prostory na více místech po Praze. Veřejných prostranství totiž všeobecně ubývá a to je rozhodně škoda.

"Projekt se snaží reagovat na problémy společnosti, zlepšit  komunikaci mezi lidmi," říká Dominik Saitl, autor projektu pódií z rozložitelných plechových prvků.

Symbolické otevření prostoru před Veletržním palácem

Dobrým nápadem je i architektonicky více otevřít prostor před Národní galerií v Praze. Na výstavě se dočteme, že "Veletržní palác se schovává za hradbou valů, příkopů a v Čechách všudypřítomných betonových květináčů." Je možné, že díky změně by tak galerie nalákala více návštěvníků.

Mezi návrhy nechybí ani poměrně nesmyslné utopistické nápady na zatravnění ploch mezi panelovými domy na Praze 3 a zvelebení okolí potoka Botiče nebo tunelu Mrázovka.

Kurátor výstavy Adam Gebrian k oslovení ateliérů říká „Proč čekat na iniciativu města nebo soukromého investora? Architekti přeci mohou pomoci vylepšit veřejný prostor sami. Tím, že pojmenují jeho problémy a předloží svá řešení."

Součástí výstavy je také projekt Databáze dalších pražských míst, kterým autoři konceptu chtějí oslovit návštěvníky výstavy. Ti se mají rozhlédnout kolem sebe a zjistit, zda neznají ještě nějaká další problematická místa.

"Výsledkem na Slovensku byl především zvýšený zájem o veřejný prostor, o kvalitu života ve městě a jeho možnou budoucnost,“ dodává Gebrian.

Vizuální znečištění centra města výstava nereflektuje

Jedním z největších problémů veřejného prostředí je ale vizuální znečištění reklamou a výlohami obchodů, které na výstavě zohledněno není. Rozhodně však jde o palčivý problém, který výrazně kazí dojem z krás našeho hlavního města.

Živé představení návrhů změn městského veřejného prostoru Prahy se bude konat 23. 6., 30. 6. vždy od 19.00 hodin v centru současného umění DOX, Poupětova 1a, Praha 7.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám