Hlavní obsah

Manželé si navrhli bungalov s ohledem na vlastní potřeby

Dvougenerační byt v panelovém domě rodině co do velikosti plně vyhovoval, představy budoucí paní domu o ideálním bydlení však naplnit nedokázal. To se podařilo až bungalovu, který si po mnoha diskusích s manželem sami navrhli.

Foto: www.mujdum.cz

Obklad z režných cihelných pásků, zelená okna, pečlivě udržovaná zahrada a jezírko vytvářejí klidnou atmosféru domova v náručí přírody.

Článek

Pojem dlouhé zimní večery nabyl u investorů po koupi pozemku poblíž západočeského krajského města rozměru průběžné diskuse nad vzhledem a zejména nad dispozičním řešením budoucího domu.

Poměrně úzká stavební parcela představovala sama o sobě určitý limit, s nímž bylo nutné skloubit reálné potřeby rodiny, které se odvíjely od zkušeností z předchozího bydlení.

Foto: www.mujdum.cz

Představivost při návštěvách „svého kousku země“ manželům rozhodně nechyběla, a tak se záhy v rukách budoucího pána domu, mj. profesí stavaře, začal rodit nákres, kterému dal projektant pouze oficiální podobu.

V rámci úspor nemá dům obytnou půdu. Přestože nespadá do žádné energetické kategorie, je díky svému konstrukčnímu řešení na hranici nízkoenergetické stavby, čemuž napomáhá jak použití betonových tvárnic s izolační vložkou, tak i zateplení stropu 30cm vrstvou minerální vaty.

Foto: www.mujdum.cz

Solární kolektory integrované do střešní krytiny jsou dalším příspěvkem pro energeticky efektivní provoz.

V zimním období, kdy slunce po obloze putuje nízko, pomáhají prohřát hlavní obytnou zónu i napevno osazená okna sahající od stropu až téměř k podlaze spolu s francouzským oknem, jímž se vstupuje na terasu.

Foto: www.mujdum.cz

Kuchyňská linka uspořádaná do U je praktická. Hodně skříněk, velká pracovní plocha, ale vše je soustředěno v poměrně malém prostoru, takže hospodyně se při vaření příliš nenaběhá.

Foto: www.mujdum.cz

Společné obývací prostory spojuje velkoformátová světlá dlažba a masivní dřevo použité na kuchyňské desce a vybavení. Kuchyňská linka s rámovými dvířky a dřevěný nábytek sem vnášejí útulného ducha.

Dům byl původně navržen pro tříčlennou domácnost, ale po půl roce od nastěhování vylétl z rodinného hnízda i nejmladší syn. V dispozičním řešení bylo nicméně již od počátku, kromě centrální obytné zóny s jídelnou a kuchyňským koutem a dále rodičovské ložnice, počítáno se dvěma pokoji pro příležitostné přespání zejména vnoučat.

Všechny místnosti domu jsou soustředěny kolem středové haly a na ni navazující chodby. Do haly rovněž ústí vstup z integrované garáže.

Foto: www.mujdum.cz

Tradiční polstrované pohovky s bohatstvím podušek přímo vyzařují domácí pohodu. Sezení ale v bytě zbytečně mnoho místa nezabírá, život se odehrává hlavně venku na zahradě.

Zatímco v exteriéru, zejména obkladem z cihlových pásků Terca od společnosti Wienerberger, bungalov nezapře inspiraci viktoriánskou Anglií, vzdušnému interiéru dominují tóny bílé, jimž sekunduje naturální vzhled dřevěného masivu.

Foto: www.mujdum.cz

Také ložnice vybavená nábytkem z běleného dřeva a dekorovaná hnědavými barvami působí harmonicky.

S řešením domu, kde hrubou stavbu dodaly klatovské Betonové stavby Group, jsou majitelé maximálně spokojeni. Rozhodně k tomu přispěla skutečnost, že nebyli při projektování ani při realizaci domu pod tlakem.

Na základě zkušeností by dnes pouze zesílili středovou příčku, pod níž není ani základový pas, a tím by se vyhnuli předimenzování kleštin zabraňujícím prohýbání stropu.

Foto: www.mujdum.cz

V koupelně se krásně doplňuje nábytek z přírodního dřeva s keramickým obkladem a dlažbou v zemitých barvách.

Na zbývající nezastavěné části pozemku si majitelé vytvořili relaxační ostrůvky, které spojuje zelená plocha trávníku. Po celé šíři domu se zde rozprostírá okrasné jezírko osázené vodními rostlinami, mezi nimiž se prohánějí zlatí karasové.

Uklidňující podívanou lze pohodlně sledovat i z kryté terasy u obývací části domu. Na protilehlé straně si majitelé sami postavili zahradní domek s pergolou, pod níž je posezení se zahradním grilem.

Foto: www.mujdum.cz

Závěsné WC kryje a odděluje od vany polovysoká zídka. Na opačné straně koupelny se nachází samostatný sprchový kout.

S domem korespondující cihlový obklad ukrývá malé tajemství – zahradní domek je totiž sestaven pouze z OSB desek, s nimiž se poměrně dobře a především rychle pracuje.

O osvěžení v horkých dnech se spolu s jezírkem stará i zahradní sprcha instalovaná vedle pergoly.

Foto: www.mujdum.cz

Krytá terasa obklopená květinami v létě nahrazuje obývací pokoj.

Zahrada je dílem profesionálů. Na začátku si majitelé nechali zpracovat projekt včetně doporučených rostlin, které jsou vhodné jak z pohledu pěstitelských podmínek, tak konečného vzrůstu, a toho se při jejich výběru drží.

Zaujalo nás

Místo venkovní dlažby použili majitelé zbytek obkladových pásků Terca. Vznikla tak efektní příjezdová cesta a chodníčky kolem domu, dokonale souznící s domovní fasádou. Bonusem úpravy je, že okolí domu je i po dešti vždy suché, bez kaluží.

Technické údaje

Obytná plocha: 122 m2

Zastavěná plocha: 149 m2

Konstrukční řešení: nepodsklepená stavba na betonových základových pasech, betonové tvárnice s izolační vložkou, fasáda z obkladových cihelných pásků Terca

Střecha: klasický krov, konstrukce stropu tvořena kleštinami, zateplení stropu 30 cm minerální vaty, betonová taška Bramac MAX s integrovaným kolektorem na ohřev vody, klempířské prvky titanzinek

Výplně otvorů: okna a dveře Vekra plast z exteriéru v zeleném a z interiéru v bílém provedení, izolační dvojskla, předokenní žaluzie, interiérové dveře Sapeli fóliované, mezi obývacím pokojem a předsíní příprava na celoskleněné dveře do pouzdra

Podlahy: dlažba

Vytápění: elektrokotel, solární kolektory, nízkoteplotní podlahové

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám