Hlavní obsah

Lidové motivy jako kouzelné zpestření na chaty či chalupy

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Folklorní motivy k českému i slovenskému designu bezpochyby patří. Vzory inspirované jízdou králů, moravskými kroji, rostlinami, ročními obdobími, cimbálovkou, slavnostmi vína nebo granátovými jablky vnesou do interiérů ducha starých časů a dodají chatám a chalupám útulnou atmosféru.

Foto: Obzor

Vypínače vyrobené technikou fajáns, kterou zpravidla charakterizuje používání rostlinných prvků.

Článek

Motivy inspirované folklorně-rustikálními vzory se nejčastěji objevují v modrobílém provedení s akcenty červené barvy. Tyto kousky dobře ladí se dřevem a jinými přírodními materiály, kterými se to na chatách a chalupách jen hemží.

U nás lidové motivy vrátil na scénu designér Maxim Velčovský, který použil cibulákové motivy na řadu designových kousků, mimo jiné také na mísu ve tvaru České republiky. Tento motiv je k vidění i na dílech designéra Jiřího Pelcla.

Foto: Annabel James, TakaTomo.de

Pokud chcete, aby kuchyňské doplňky a nádobí působilo lehce staromilsky, volte lidové motivy.

Pro lidové motivy je téměř vždy typická naivita. Jsou také symbolem tradice, pohody a spokojenosti. Rostliny a zvířata vypadají velmi pozitivně a jejich vyobrazení je hodně zjednodušené.

Prim hrají syté a výrazné barvy. Tmavé tóny příliš nenajdete. Celkově pak tyto kousky působí hravým a milým dojmem.

Foto: Kitchen Craft

Lidové motivy jsou hodně oblíbené na jídelních servisech.

Kontrastní barevnost lidových vzorů perfektně ozvláštní a rozzáří každý nudný interiér. Sytá žlutá, červená, zelená a modrá barva rozhodně upoutají. Hodí se tak i do temnějších prostor, které chcete designovými kousky prosvětlit a oživit.

Lidovější vzory patří hlavně do kuchyně či do obývacího pokoje, na klasické roubené chalupě vhodně zpestří i ložnice.

Foto: The Shop Floor Project

Koberce s lidovými motivy zapadnou i do dětských pokojů.

Lidové motivy bezpochyby patří k tradiční české kuchyni. Pokud se tedy chystáte servírovat svíčkovou nebo kachnu, servis s cibulákovým vzorem stolování ideálně doladí.

Tento dekor v modrobílém provedení má celou plejádu variant a je nadčasovým vzorem, který zpestřuje české domácnosti už druhé století a je oblíbený i v Rusku nebo v Japonsku.

Foto: Mindthegap, Arthouse

Textilie a tapety s těmito motivy působí hodně dekorativně.

Lidové motivy vnesou do interiéru hřejivou a příjemnou domáckou atmosféru. Hodí se ale spíš do prostor zařízených v klasickém stylu. Skvěle se budou vyjímat spolu s rustikálním malovaným nábytkem nebo v kuchyních s kachlovými kamny a selskými prkny na podlahách.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám