Hlavní obsah

Lampy ve tvaru jelena a soba jsou si v mnohém podobné

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že když dva dělají totéž, není to totéž. V obou případech ale může výsledek potěšit. Příkladem je velmi podobný nápad na návrh interiérového svítidla v podobě jelena, případně soba, jemuž ve tmě svítí paroží. Autory tematicky příbuzných projektů jsou izraelská designérka Chen Bikovski a český architekt Pavel Vojtíšek.

Foto: Or Ron

Ve zhasnuté podobě působí jelení hlava nenápadně. Když se ale zešeří a lampa se rozsvítí, vynikne její kouzlo.

Článek

Izraelská designérka, která pro svůj projekt v současnosti sbírá podporu na serveru Kickstarter, navrhla jednoduché elegantní aluminiové svítidlo ve tvaru jelení hlavy, ovšem bez paroží. To se objeví teprve po rozsvícení (použitým světelným zdrojem jsou LED diody).

Lampa totiž nejenže příjemným ambientním stylem osvětlí své okolí, ale zároveň vykreslí na stěnu za sebou paprsky právě ve tvaru chybějícího paroží.

Foto: Or Ron

Po rozsvícení lampy se na zdi za jelení hlavu promítnou její parohy.

Sama autorka říká, že ji k návrhu inspirovaly dětské knížky s prostorovými obrázky (jež se po rozevření stránek rozloží). Zároveň pak doplňuje, že při tvorbě návrhu postupovala podobným stylem, jako při skládání origami, japonské skládanky z papíru.

Foto: Or Ron

Jelen je míněn především jako typ nočního svítidla.

Finská předloha pro českého soba

Český architekt a designér se pro změnu nechal inspirovat novinovou zprávou o tom, že se finské úřady rozhodly vyzkoušet projekt, při kterém budou tamním sobům nastříkávat paroží roztokem, který v noci svítí. Cílem je snížit množství nehod zapříčiněných nočními střety vozidel se soby.

Foto: Pavel Vojtíšek

V reakci na to designér navrhl samostatně stojící lampu ve tvaru soba, kterému svítí právě ono zmiňované paroží. Využil k tomu metodu, jež je mu nejbližší.

Formu připravil s pomocí počítačové simulace, kde zadáním křivek a bodů definoval základní tvar zvířete a poté pokračoval trojúhelníkovým dělením povrchu jeho těla.

Svítidlo, které autor chce nechat zhotovit jen v několika kusech pro omezený okruh zájemců a přátel, bude ručně vyrobeno podle 2D nákresu vytvořeného na základě původní 3D předlohy z počítače.

Foto: Pavel Vojtíšek

Lampa bude vydávat jen jemné ambientní světlo.

„Lampa bude opatřena povrchovou úpravou, a to buď bílým, nebo černým leskem. Světelná část bude z plastu, nasvícená pomocí diod. Intenzita osvětlení bude spíše orientačního charakteru,” sdělil Novinkám Pavel Vojtíšek.

Foto: Pavel Vojtíšek

Stejně jako živým sobům ve Finsku, bude i umělému sobovi svítit pouze paroží.

Reklama

Související témata:

Související články

Rozbitá žárovka jako umělecké svítidlo

Trojrozměrný tisk je lákadlem mnoha designérů. Neustále se snaží objevovat nové a nové možnosti jeho využití. Přesto ale většina počinů nakonec dopadne stejně:...

Výběr článků

Načítám