Hlavní obsah

Křesla najdou uplatnění v obýváku, ložnici i pracovně

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Křesla jsou výsostným prostorem pro individuální relaxaci. Obvykle se dají snadno kombinovat s dalším sedacím nábytkem tak, aby byl domov ještě útulnější.

Foto: PHASE

Masivní křeslo Campo - měkké sezení a pevné opěrky poskytují dokonalý komfort při čtení, práci či relaxaci. Je možné ho zhotovit ve všech potahových materiálech (látka, kůže a koženka).

Článek

Kromě obýváku se křesla uplatní v ložnici, v pracovně nebo v knihovně, kde si dopřejeme ničím nerušený odpočinek.

Křesla jsou k dostání v různých barevných provedeních, v látkovém či koženém potahu.

Foto: JAIN & KŘÍŽ

Překrásné pestrobarevné originální křeslo Obejmi mě (27 375 Kč) potažené ručně tkaným 100% bavlněným kobercem. Hmotnost: 36 kg, rozměry 91 x 74 x 78 cm.

Před výběrem zvažte

Při výběru křesla zvažme, zda má být rozkládací, aby se na něm dalo i přespat, nebo má mít úložný prostor, či má být polohovací.

Stejně důležitá je i sedací část a opěradlo pro záda, opora pro ruce či vysouvací podpěra pro nohy, ale i volba použitého materiálu, možnost čištění a údržby. Křeslo je obvykle umístěno na podstavci, nožkách nebo kolečkách kvůli lehčí manipulaci.

Foto: BOCONCEPT

Polohovací křeslo Harvard díky svému zkosenému tvaru osloví milovníky městského stylu. Křeslo má v sobě zabudované USB porty a je tak dokonalým společníkem pro práci, surfování i lenošení.

Velikost křesla by měla odpovídat velikosti místnosti - větší neznamená vždy lepší.

Funkčnost - v případě náročnějších kusů si vyzkoušíme, jak složitě se křeslo rozkládá, jaká je dostupnost úložného prostoru, jak se nastavují područky a opěrky.

Konstrukční pevnost a stabilita - důkladně si prohlédneme konstrukci sedací soupravy a vyzkoušíme její stabilitu, ptáme se na použité materiály. Konstrukce určuje vždy trvanlivost.

Foto: POLSTRIN

Designové křeslo Hektor se stane zajímavou dominantou našeho interiéru. Rozměry: š 62/hl 87/v 80 cm, hloubka sedáku 53 cm, výška sedáku 46 cm. Chromový rám křesla s robustním sedákem příjemně vyvažuje měkké polstrování s použitím studené pěny.

Foto: JYSK

Masážní křeslo Lystrup (6000 Kč včetně podnožky) je pohodlné koženkové křeslo s nastavitelnou masážní funkcí a otočnou základnou. Mechanismus pro plynulé naklápění. Rozměry: š 82/ v 108/ h 85 cm.

Kvalita potahu - čím je na sedačce či křesle méně švů, tím větší hrozí nebezpečí deformace potahu jeho vytahováním. Kvalitní potahová látka je pevná, má vysokou hustotu a dobré údržbové vlastnosti. U kůže zkontrolujeme případné vady materiálu.

Foto: POLSTRIN

Křeslo Mut zaujme na první pohled. Má prodloužený sedák a hrany bočnic, lemované paspulí, jsou zapuštěné hluboko do sedadla pro dokonalou oporu a pohodlí. Na výběr je mnoho potahů, vizuálně zapadne i do atypických interiérů.

Foto: NADOP

Odpočinkové ušákové křeslo Hubert je oblíbené zejména mezi seniory. Lze ho doplnit úložným prostorem nebo výsuvnou podnožkou. Skvělým doplňkem je taburet.

Švy - stehy by měly být rovnoměrné s použitím kvalitních nití (nekvalitní nitě se začnou brzy párat nebo se kvůli nim trhají švy), chybou je i nezapošití švů.

Foto: NADOP

Relaxační křeslo Isabel pro milovníky komfortní regenerace celého těla. Křeslo má polohovací opěrák a podnožku, které lze nastavit do několika úrovní.

Foto: JYSK

Křeslo Hejls (1900 Kč) v cihlové barvě, rozměry: š 65/ v 78/ h 70 cm, materiál HDF (vysoká hustota vláken v desce), mikrovlákno, plast, polyester/pěna.

Druhy potahů

Potahový materiál má mít pevnou vazbu, má být odolný proti oděru, eventuálně ošetřen impregnací.

Klasická bavlněná potahová látka se používá málo, výhodou je sice její nízká cena, ale má krátkou životnost a není stálobarevná. Mikrovlákno je oblíbený a příjemný materiál s jednoduchou údržbou, na omak připomíná semiš.

Foto: IKEA

Křeslo ušák Strandmon (4990 Kč) nám dopřeje opravdové uvolnění a odpočinek díky vysoké opěrce, jež poskytuje extra podporu pro náš krk. Nesnímatelný zelený potah Skiftebo lze čistit šamponem.

Žinilka je příjemný materiál. Skládá se z bavlny (50 %) a 50% polyesteru (PES) a je do něj vetkán vlas ze 100% bavlny. Není odolný vůči špíně a špatně se čistí.

EKO kůže (umělá kůže), její horní vrstva je ze 100% polyuretanu, podklad je ze 100% bavlněného úpletu. Materiál je vhodný pro alergiky a lze ho snadno čistit.

Foto: VITRA

Designová židle Cone Chair (od 79 000 Kč) ve tvaru kornoutku je založena na klasickém geometrickém tvaru a je nasazená na otočné podnoži z nerezavějící oceli.

Mikroplyš je nejvíce používaný materiál pro potah sedacího nábytku - má pevný tkaný podklad v poměru 50 % bavlna a 50 % PES s vrchním odolným vlasem ze 100% nylonu. Je odolný proti zašpinění a snadno se čistí.

Kůže je přírodní materiál, který vypadá elegantně a lze ho snadno udržovat a čistit.

Vnitřní konstrukce

„Pro maximální komfort při posezení je důležitý jak anatomicky tvarovaný sedák a opěrák ve správné výšce a sklonu, tak i výplň sedáků - studená pěna. Ta zajišťuje větší pohodlí a delší životnost sedacího nábytku. Existuje v různých stupních tuhosti a má lepší elasticitu než dříve používaná PUR pěna neboli molitan,“ vysvětluje Ing. Ivana Pehalová, obchodní ředitelka společnosti Nadop.

Foto: IKEA

Křeslo Harads (4990 Kč) je lehké, vyrobené z přírodních vláken (rám z ratanu, nohy z masivní akácie, bambus, sedák ratan). Čalounění sedáku z polyuretanové pěny 35 kg/m3, podšívka 100% polypropylen, tkanina/zip

Proto se vždy zajímáme o použité materiály, vyhneme se tak nekvalitní polyuretanové pěně a pěnovému latexu s vysokou a trvalou deformací.

Nedostatečné propojení jednotlivých vrstev materiálové skladby čalounění může způsobovat vznik hrbolů.

Křeslo podle prostředí

Do obýváku si pořídíme křeslo stabilní, měkké, potahový materiál má být příjemný na dotek. Nejdůležitější je jeho funkčnost, tedy pohodlí i opora těla.

Záleží i na designu, musí ladit s pohovkou, někdy je součástí sedačky. Přesto i samostatné křeslo dodá interiéru ten správný švih.

Foto: POLSTRIN

Originální křeslo Snug Chair designéra Jiřího Pelcla. Podle toho, zda jsme praváci či leváci, si můžeme vybrat rozdílnost područek křesla, na kterém lze zaujmout i velmi netradiční posezení.

V kanceláři by mělo křeslo poskytovat především oporu páteři a udržovat ji v přirozeném stavu. Mělo by být stabilní, pevné i pohodlné. Pro klientská jednání lze použít i méně pohodlná křesla, např. z plastu, kovu, slitin, dřeva.

Masážní křesla nás vibracemi příjemně naladí, promasírují zádové svaly a přispějí k celkové relaxaci.

Typy křesel

Podle funkce - rohová, rozkládací, otočná, sklápěcí, závěsná, nafukovací, houpací

Podle materiálu - dřevěná, kovová, plastová, kožená i koženková, látková, ratanová, proutěná

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Podle účelu - otočná, na centrální noze, na kolečkách, variabilní, stohovatelná

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám