Hlavní obsah

Křesla a design - ušáky a retro hlásí návrat

Právo, Karolina Černá

Chcete si zalenošit v něčem, co je v módě? Kupte klasický ušák s hebkým sametovým potahem! Vybírat můžete i z dalších typů křesel, která znáte z obývacích pokojů babiček.

Foto: Ikea (5x)

Pohodlí ušáku si mohou vyzkoušet i děti – Strandmon za 2990 Kč.

Článek

Volit můžeme retro posezení se štědře vyplněnými sedáky, opěráky i područkami. Výjimkou nejsou ani kombinace masivnějších sedáků a lehčích konstrukcí, na výsluní se stále drží křesla atypických tvarů a sety s podnožkami.

Vždy vyžadují prostor, jen tak totiž v interiéru vynikne jejich krása. Navíc oceníme snadný přístup k nim.

Foto: Bonami

Jako nábytek ze zámeckého depozitáře působí křeslo Berg z kvalitního dubového dřeva s patinou, drobnými vyřezávkami a s pečlivým čalouněním. Cena 10 999 Kč.

Foto: Westwing

Křeslo Dulce Turquoise s konstrukcí z borovicového dřeva zaujme tvarem lastury a zlatými mosaznými nohami. Potah – 95 % polyester, 5 % bavlna, výplň pěna. Cena 26 499 Kč.

Křeslo musí sedět

Je skvělé, když nám křeslo padne do oka, ale ještě lepší je, když sedí i tělu. Kde jinde bychom se měli cítit během siesty nebo při čtení komfortně, když ne v křesle?

Křesla včetně ušáků se vyrábějí s nižším či vyšším opěrákem poskytujícím oporu hlavě i ramenům. Páteři má vyhovovat opěrka zad. Důležitá je také poloha nohou. Okraj křesla bychom měli mít pod koleny, aby netlačil na žilní systém. Chceme-li mít nohy vyvýšené, zakoupíme set s podnožkou nebo dokoupíme vhodný taburet.

Foto: Bonami

Tradiční ušák bude dominantou každé místnosti. Max Winzer Vary Velvet má konstrukci z masivního dřeva, potah 100 % polyester s povrchem sametový velur. Cena 21 299 Kč.

U houpacích křesel vyzkoušíme, zda nás výrobek při pohybu vpřed a vzad, případně do stran, nevyhodí tzv. ze sedla. Pro předozadní houpání je proto vhodná opora nohou, při houpání do stran zajistí bezpečí vyvýšené pevné postranice.

Otočné, polohovatelné či přímo masážní produkty mají disponovat plynulým, lehce opravitelným mechanismem.

Foto: Ikea

Z tohoto houpacího křesla rozhodně nevypadneme. Navíc se do něj vejdou přikrývky i polštáře.

Foto: Westwing

Harry umožňuje mírné předozadní houpání, opora je v područkách. Posezení na ratanu změkčíme polštáři. Rozměr 70 x 91 x 107 cm za 9299 Kč.

Vhodné materiály

Spoléháme pouze na stabilní, odolné a kvalitně zpracované konstrukce, nejlépe z dřevěného masivu nebo kovu.

Foto: Bonami

Křeslo Rio vnese do interiéru dynamiku. Materiál filc (80 % vlna, 20 % polyamid), konstrukce z nerezové oceli. Cena 22 390 Kč.

Foto: Ikea

Odkládací stolek a lampa jsou součástí křesla Delaktig. Cena 12 480 Kč.

Oblíbenými materiály pro čalounění jsou látky s nešpinivou, vodě odolnou úpravou, hebké na dotyk.

V nabídce nalezneme ekokůže, směsi bavlny a polyesteru, samet, mikroplyš, 100% polyester. K luxusním potahovým látkám patří např. alcantara připomínající semišovou kůži.

Foto: Westwing

Kožené křeslo i podnožka vynikají kvalitním zpracováním konstrukce z týkového masivu. Cena 22 799 Kč.

Foto: Ikea

I jemné pérování nabízí Poäng s podnožkou přinášející odpočinek unaveným nohám. Křeslo od 1990 Kč, podnožka 1290 Kč.

Pro maximální komfort je důležitá výplň, u moderních křesel většinou z paměťové pěny, která nabízí různé stupně tuhosti. Šetrné a odolné jsou taštičkové pružiny, díky nimž si retro křesla déle zachovávají své charakteristické nafouklé křivky.

Foto: Bonami

Křeslo Circle bude ozdobou každé pánské pracovny. Cena 4399 Kč.

Foto: Ikea

Ratanový Gagnet je ze zvláštní kolekce, kterou Ikea oslavila své 75. narozeniny. Ručně vyrobený nábytek je vhodný i na terasu. Cena 1990 Kč.

Návrhářka Lucie Koldová ve spolupráci se značkou TON vytvořila kolekci ručně ohýbaných křesel Chips Chair. Lounge křeslu Chips dominuje vzdušný opěrák ve tvaru bramborového lupínku, který ve své spodní části tvoří zároveň jednu ze tří podnoží.

Do kontrastu je mu postaven masivní sedák s komfortním čalouněním a taštičkovými pružinami uvnitř.

Foto: archiv návrhářky
Foto: archiv návrhářky

Pohodlí při sezení zvyšuje variabilní zádový polštář. Křeslo se začátkem roku 2018 probojovalo mezi dvacet nejzajímavějších inovací výstavy Stylepark na veletrhu interiérů IMM Cologne v německém Kolíně nad Rýnem.

Získalo ocenění German Design Award Winner 2019, odneslo si i cenu za Nejlepší kolekci nábytku z jubilejního 20. ročníku Designblok 2018. Cena 61 250 Kč.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám